Categories
Хейко терапия

Медитативни техники и практики

Трудно ли е да се медитира? Как да контролираме ума си? Изисква ли се много дисциплина? Трябва ли да ходим на курсове? Къде и как можем да медитираме? Защо е хубаво да медитираме? Колко време е необходимо? Трябва ли да се интересувамe от източна философия, за да практикуваме?

Искам да започна с това, какво представлява медитацията и защо тя е нещо хубаво (независимо дали търсим духовния аспект, или не). Как да започнете?

Целта  тук не е да Ви разкажа всичко възможно за медитацията, или да дам авторитетно определение за нея… Просто ще отговоря на изброените въпроси с цел да запозная начинаещия и да му помогна да започне.

Какво и защо?

Какво е медитация? Това всъщност е един много сложен въпрос, тъй като думата може да има много и различни значения и да се осъществява по много различни начини. Ще се опитам да опростя значението, като съм избрал една дефиниция и една практика (пиша това с уговорката, че има много други отговори и възможности по този въпрос). За мен отговорът на “какво е медитация” се събира в няколко думи: практикуване на особен вид осъзнаване, с цел да се прекрати страданието и да се подпомогне благополучието на човека и всичко около него.

За да отговоря на въпроса защо, ще дам и единствената цел на тази медитация, а именно да усили Вашата съзнателност. Постигайки висока съзнателност, човек постига и развива няколко неща едновременно, а именно:

Създава добра психическа среда за Вас и хората около Вас.
Приема себе си в цялост.
Справя с емоциите и мислите си.
Прекъсва обвързаностите и зависимостите, освобождава се.
Помирява се със себе си и живее без напрежение и вътрешна борба.
Цени живота.
Медитацията, за която пиша и практикувам, се нарича “седяща медитация”. За този вид медитация не са нужни умения, опитност, определени вярвания, изповядване на дадена религия, обвързване с някаква философия и тн.

За да практикуваме “седяща медитация” не се изисква много, нужно е желание и спокойна среда. Веднъж след като опознаете себе си, може да разширите практиката си и да практикувате, докато ходите, тичате или извършвате ежедневните си дейности.

В началото е желателно да ползвате метода на “седящата медитация”, за да се избегнат максимално факторите, които могат да ви разсейват.

Поставете една възглавница на земята и седнете в удобна форма с изправен гръб, може да използвате поза лотус или полу-лотус. Ако сте като мен, с много малка гъвкавост, просто седнете удобно с прав гръб допрян до стената.

Това, което спестявам съзнателно в самото начало е точната формата на седене. Защото в Зен практиката самата форма е много важна и се спазва много стриктно. Затова ще опростя формата и Ви каня да опитате от самата есенция, а именно чрез медитация да постигнете осъзнаване. На по-късен етап може да потърсите учител, група или текстове с напътствия, чрез които да развиете формата.

Много благоприятно се отразява, ако държите в ума си нещо като: „Когато вдишваме, ние отпускаме тялото си, когато издишваме ние се усмихваме.“ Ето, вече практикувате осъзнаване!

В началото е желателно да започнете практикуването на медитацията с 3-4 минути, хубаво е тези минути да бъдат сутрин, преди всички в къщата да са се събудили. Намерете удобно място и практикувайте само няколко минути. Нагласете алармата на часовник, който да отброява тези няколко минути, и когато те изтекат, да Ви напомни да спрете.

Започнете с малко, но бъдете постоянни, все пак се опитвате да създадете позитивен навик. Целта е да създадем устойчив навик. Най-вероятно можете да седите 15 – 30 минути, това не е състезание за издържливост. Дори няколко минути са идеални за начало. Помнете този навик няма да присъства в живота Ви за ден или два, не бързайте. Практикувайте по 4 минути в продължение на седем дни, след това увеличавайте продължителността с една минута всяка следваща седмица. Повярвайте ми една минута е много. След още седем дни увеличете отново. Спрете да увеличавате времето, когато достигнете 15 минути и практикувайте. Ако имате желание и се чувствате комфортно, увеличете времето. Тук няма точна формула, всичко е индивидуално.

Когато седнете удобно не се опитвайте да спрете мислите си или да се опитвате да контролирате съзнанието си. Опитайте се да мислите единствено върху дишането. Естествено вдишване, бавно, естествено издишване.

Това е една проста практика. В този мини-курс фокусът пада предимно върху формирането на позитивния навик за медитация, а не върху това да се опитам да пресъздам идеалната практика за конкретен вид медитация.

Най-общо казано, седим само за няколко минути за медитация, а получаваме оазис на спокойствие, който рядко се намира тези дни. И това, само по себе си, е достатъчно мотивиращо, за да медитираме всеки ден.

Вашият коментар