Categories
Статии Хейко терапия

Драконово изразеният вътрешен мъжки принцип разрушаващ живота ни – Част 2

Най-големият дар, който можете да дадете на себе си и на света, е да се изправите пред собствените си страхове и сенки, да трансформирате и излекувате фрагментираните аспекти на вътрешната мъжественост.

В предната статия описах рухналият вътрешен мъж. Обясних също, как вътрешният мъж се фрагментира и става разрушителен, а именно когато се откъсне от здравословното вътрешно женско начало.  Това разкъсване с женския принцип  създава сянката на нашия вътрешен мъж.

Настоящата статия продължава с втория тип мъж в сянка или с други думи  „Драконово изразеният вътрешен мъжки принцип“

Драконово изразеният вътрешен мъжки принцип въплъщава характеристиките на вътрешното мъжко начало, доведено до преувеличена крайност, което го прави по-разрушителния от двата сенчести аспекта на проявленията на вътрешния мъжкия принцип. Всъщност драконовата вътрешна мъжественост е самият отличителен белег на патриархата и това е първопричината за господството, неравенството и дискриминацията, които определят най-лошото в нашето общество.

За да разберете най-добре фрагментираните сенчести аспекти на вашето вътрешно мъжество и вътрешна женственост, препоръчвам ви първо да проучите описанието на това как те функционират, когато са здрави в предишната статия, „Как вашите свещени любовници вътре играят решаваща роля в живота ви.“

Обобщение на сринатия вътрешен мъжки принцип в сянка.

Сринатият вътрешен мъжки принцип се откъсва от вътрешния женски принцип, като се изключва от неговата животворна и подхранваща енергия, потискайки емоциите, които иначе биха го подтикнали към действие. В резултат на това той се срива навътре и губи силата си – заедно с проактивната си ефективност в света и способността да служи като защитник. Сринатата вътрешна мъжка сянка също създава модели на оттеглено и пасивно-агресивно поведение, депресия, пасивност и неспособност да се утвърди в света.

Драконово изразеният вътрешен мъжки принцип

За разлика от рухналия вътрешен мъж, драконово изразеният се изключва от вътрешния женски принцип, като метафорично я затваря в кутийка и контролира. Когато това се случи, вие все още сте наясно с чувствата си, но ги критикувате като слабост и ги вадите от живота си. Следователно вашата вътрешна мъжественост губи способността да насочва действията си от място на дълбока връзка с вътрешната ви женственост. Когато драконовият мъж в сянка управлява живота ви, целите ви могат да станат продиктувани от повърхностни, умствени, егоцентрични желания, които са отделени от истинската ви цел в живота. Може да работите много усилено за постигането на тези фалшиви, често нарцистични цели, само за да почувствате дълбоко в себе си, че сте на грешен път, дори когато сте успешни и егото ви се чувства удовлетворено.

Докато драконовското вътрешно мъжко начало ви тласка с пълна скорост към това, което смятате, че е вашата цел, то ще го направи без коригиращата навигационна система на вътрешното ви женско начало и в крайна сметка вие се насочвате в грешната посока. В резултат на това, когато постигнете целта си, се чувствате празни и депресирани и животът губи смисъл. Драконовият вътрешен мъж никога не задава въпроса какво е наистина значимо за вас, той просто възнамерява да ви отведе до там възможно най-бързо, независимо от последствията. Ако сте преживели загуба на смисъл в живота си, вероятно трябва да се свържете отново с вътрешната си женственост, чрез чието ръководство можете да преоткриете чувствата, които тя предизвиква от вътрешния свят и по този начин да коригирате курса си според основните желания на своята душа.

Хипер-фокусът и хипер-активността на драконовия мъж в сянка

Драконовото вътрешно мъжество, което е изключително насочено навън, е хипер-фокусирано върху действието и постиженията. Поради това той смята всичко, което е извън производителността, постиженията и външното признание за загуба на време. Този хипер фокус е причината той да чувства, че трябва да постави вътрешната женственост в „затвора“ и да я контролира. Той не иска да бъде разсейван от нейните чувства, емоции, нейната чувственост, нуждата й да подхранва тялото или нейната емпатия към другите. Всичко това се счита за признаци на слабост и пречки за неговите постижения, следователно той трябва да упражнява доминация над вътрешната женственост.

Драконовата вътрешна мъжественост ви кара да загубите своето 360-градусово възприятие

Драконовото вътрешно мъжко начало в сянка има изключително тесен фокус, тъй като разделянето и контролирането на вътрешното женско начало го кара да загуби 360-градусово възприемане на ситуацията, благосъстоянието на цялата среда, в която се случват действията му. Той е напълно откъснат и незаинтересован от това как действията му могат да бъдат вредни за другите или разрушителни за неговата емоционална или физическа среда. Той просто иска да свърши работата на всяка цена. Но като пословичния „бик в магазина за порцелан“, той ще ви накара да потъпчете чувствата и нуждите на другите хора, защото те остават извън вашето възприятие. Това от своя страна създава борба и конфликти във вашите взаимоотношения, защото хората не се чувстват посрещнати или дори видени от вас. Ако искате да промените този модел, ще бъде от съществено значение да се обучите да разширявате фокуса си, практикувайки емпатия, като възприемате ситуацията от гледната точка на другия човек. Правейки това, ще можете да действате по начин, който е чувствителен към нуждите и чувствата на близките ви хора.

Драконовата сянка на вътрешната мъжественост и насилие

В най-тежките случаи тази драконовска сенчеста вътрешна мъжественост може напълно да доминира над хората, карайки ги да станат експлоататори, тиранични и насилствени в преследване на власт, контрол и господство. Това са изнасилвачите, насилниците, твърдите привърженици на правила и разпоредби над състраданието и приобщаването, расистите, автократите и хулиганите,  всички които израстват от изключителен страх от собствената си вътрешна женственост, както и от женския принцип в колектива на обществото. Дяволски решен да я доминира и унижи – да я направи безсилна, да я обвърже с наложени отвън разпоредби и морални правила, за да я демонизира и да я накара да бъде покорна,  драконовата сянка на вътрешния мъж иска вътрешното женско начало да бъде под негов контрол.

Како може да се направи:

Инструменти за трансформация

  • Научете се да бъдете неподвижни. Започнете, като настроите таймера на мобилния си телефон за 5 минути. През това време просто седнете и не правете абсолютно нищо, освен да дишате. Въздържайте се от съдене, предположения или правене на планове. Просто седнете, дишайте, чуйте звуците, помиришете ароматите във въздуха, почувствайте тялото си. Това е. Опитвате се да не постигнете нищо. Просто бъдете. Увеличавайте малко времето през всеки интервал, тъй като за вас тази неподвижност ще става по-удобна с времето.
  • Изправете се срещу страха от емоции и чувства. Когато възникне емоция, не правете нищо. Просто я почувствайте, изцяло и напълно. Не се опитвайте да я поправите или да я разберете. За целите на тази практика не обработвайте причината за емоцията и не се опитвайте да я промените. Просто приемете, като се ангажирате да почувствате емоцията в пълната й сила, докато изпращате сиянието на златната любов от собственото си сърце в нея. Емоцията в крайна сметка ще се движи през вас като водата на река, вливаща се в океана.
  • Култивирайте емпатия. Когато се окажете въвлечени в разговор с група хора, спрете. След това поемете въздух и разширете визията и чувствата си. Погледнете останалата част от стаята. Прави ли са хората, седят ли? Какви изражения имат на лицата си? Слушат ли, или се шашкат? Преструвайте се, че сте един от тях, какво би било чувството да гледам назад към вас? Когато сте в ситуация  насаме с друг човек, спрете да говорите и го изслушайте. Какво чувства този човек? Погледнете човека в очите и след това погледнете езика на тялото му. Какво се опитва да ви съобщи този човек? Как въздействате върху емоциите, мислите, живота на този човек? Помага, ако можете да поставите ръката си на гърдите си и да почувствате със сърцето си.

Правейки тези практики, вие трансформирате вътрешната си мъжественост да се манифестира навън чрез положителни действия и ясна комуникация. Вие го учите да не рухва, а да дава щедро от себе си в междуличностните отношения и в обществото. Вие го овластявате, като му показвате, че мъжествеността е сила на доброто и нещо, с което да се гордеете, че здравият вътрешен мъж може да превърне живота ви в продуктивно, изпълнено с любов преживяване и в крайна сметка да направи този свят по-добро място.

 

Categories
Статии Хейко терапия

Как сянката на фрагментирания вътрешен мъж оставя следа от разрушение в живота ни – Част 1

За начало искам да ви напомня, че вътрешният мъжки принцип е активен както при женaта, така и при мъжа.

Най-важното е, че ако имате аспект от вътрешната си мъжественост, който е в сянка, това не означава, че цялата ви вътрешна мъжественост е нефункционална. По-скоро това означава, че в определена област от живота ви вътрешната ви мъжественост функционира по контра продуктивен начин. Може би вашата вътрешна мъжественост е силна и здраво проявена във вашата работа и кариера, но не толкова в областта на интимните отношения или обратното.

Например, може би нямате проблем да изразявате себе си и да поставяте граници в професията си, но когато навлезете в интимността на взаимоотношенията, внезапно се сривате. Оплитате се или ви е трудно да изразите истинските си чувства, или пък може би се опитвате да контролирате и доминирате над другите.

По дефиниция вътрешният мъжки принцип „Ян“ е станал фрагментиран, той се е отделил от основното ви вътрешно мъжко изначално състояние и живее в психиката ви в собствената си детска, травматизирана реалност. Там той произвежда несъзнателни действия, които ви карат да се държите по начини, които по-късно ви карат да се запитате: „Защо реагирах така, когато много добре знам как би следвало да реагирам?“

Така че нека проучим как функционира вътрешният мъжки принцип в сянка и на първо място как той е станал сянка.

За да се фрагментира вътрешният мъжки принцип и някои от фрагментите му да останат в сянка, задължително условие е той да се е отделил от вътрешния женски принцип.

Ако той беше свързан с вашата вътрешна женственост, вътрешната ви мъжественост автоматично щеше да бъде здрава. Но поради липсата на връзка с вашата вътрешна женственост, той е загубил нейното ръководство, нейното 360-градусово възприемане на цялото и енергията, която идва от нея. Без нейните интуитивни възприятия той не може да се ориентира в несигурността на живота и не може да се насочи в правилната посока за постигане на правилната цел. Без нейната плавност той става сух, твърд и контролиращ. Без нейната прехрана, която е енергията на живота, той става оттеглен и неефективен.

Вътрешният мъж в сянка има два вида аспекти:

  1. Свит вътрешен мъж
  2. Драконов вътрешен мъж.

Въпреки че имат противоположни характеристики, те са едновременно токсични и разрушителни.

Тази публикация се отнася до сринатата – свита вътрешна мъжественост.

Сринатата вътрешна мъжественост

Сринатата вътрешна мъжественост е загубила способността да бъде настоятелна, да бъде проактивна, да манифестира и да се реализира в света. Вместо да се движи навън, вътрешният мъжки принцип  се връща навътре, срива се в себе си и губи силата си. Той става затворен, пасивен и мек. Той създава граници, като се оттегля и изолира, вместо да дефинира своята територия и да отстоява своите желания и нужди.

По някакъв начин той имитира режима на втвърдената сянка вътрешна женственост. Той отива навътре, но без да е отворен и възприемчив. Той създава граници, като се оттегля и създава изолация, вместо да дефинира своята територия и да отстоява своите желания и нужди.

Има няколко причини, поради които вътрешното мъжко начало се фрагментира и се срива. Най-често се случва, когато човек е бил жертва на физическо или емоционално насилие или е бил пренебрегван като дете. Злоупотребата и пренебрегването възпрепятстват развитието на защитната и отстояващата функция на здравия вътрешен мъж. При децата вътрешната мъжественост все още съзрява и в условията на злоупотреба с нея или пренебрегване, вътрешната мъжественост научава, че е безсилна да защити детето от разрушителното поведение на много по-силен възрастен. Също така може да се прояви заради възрастен, който игнорира неговите опити за защита.

Следователно, вместо да развие своята сила и умения, вътрешното мъжко начало се отказва и възприема стратегии, основани на оттегляне, пасивност или изолация.

Най-нещастната последица от сринатата вътрешна мъжественост е, че като възрастни, хората не знаят как да се защитят и се забъркват във взаимоотношения, в които има насилие над тях, защото вътрешната им мъжественост не е в състояние да ги защити или дори да регистрира, че са подложени на насилие и те биват малтретирани. Това се случва дори до крайна степен на идентифициране с насилника, при което вътрешната мъжественост, вместо да защитава човека, се съюзява с насилника и кара малтретирания да се чувства и мисли, че е виновен и насилникът е прав да го малтретира. Така че моделът на злоупотреба се поддържа в различна степен. Това наистина е много тъжна ситуация, понякога насилниците могат да бъдат осъзнати и съвсем преднамерено да се възползват от своята жертва, понякога те може да не са осъзнати за това, което правят и въпреки това да продължат да се възползват и малтретират.

Сринатият вътрешен мъж също не е в състояние да помогне на човека да напусне насилствената връзка, защото способността му да създава граници и да се отделя е нарушена. Здравият вътрешен мъж знае как да разграничи, раздели и си тръгне, като част от своята защитна функция.

Често, вместо да отстояват и защитават себе си и да говорят за правата си, хората със срината вътрешна мъжественост приемат пасивно-агресивни стратегии, които предизвикват гняв в човека, с когото общуват. Това създава цикъл, при който те се чувстват нападнати и жертви и се оттеглят още повече, разочаровайки до крайност отсрещния човек. Това е модел, който създава страдание и разриви в интимните отношения.

Друга, често срещана причина за колапса на вътрешната мъжественост възниква при хора, особено мъже, които са отхвърлили мъжествеността, често съвсем съзнателно. Това обикновено са чувствителни личности, които не се идентифицират с патриархалния мъжки модел и решават, че не искат да следват мъжки пример, който е насилствен или неуважителен към жените и живота като цяло. Може би са виждали бащите си да малтретират майките им, да са строго авторитарни или да доминират и контролират другите и отказват да следват същия път на насилие. Тези хора, не намирайки положителна алтернатива за изразяване на собствената си автентична мъжественост, я отхвърлят напълно. Вместо това те се насочват към своята вътрешна женственост, която, без балансиращата сила на вътрешната мъжественост, се превръща в разрушителната и преобладаваща женствена сянка. Следователно те губят своето господство и суверенитет над външния свят.

Тази липса на утвърждаване във външния свят, може да подкопае успеха на хората в тяхната работа и кариера. Например, може да не са в състояние да отстояват правата си на работното място, което от своя страна се отразява на самочувствието им. Те също може да не са в състояние да развият структура и дисциплина, за да доведат проектите си до завършване. Това често са хора, които имат множество проекти, които се изпълняват едновременно, но губят така необходимия фокус и ангажираност, които иначе биха дошли от наличието на здрава вътрешна мъжественост. Депресията, ниското самочувствие, разочарованието и чувството за импотентност в света са често срещаните болезнени емоции, генерирани от рухналата в сянка вътрешна мъжественост.

Какво може да се направи в такава ситуация:

Инструменти за трансформация

  • Изследвайте примери на мъже и жени със здрава вътрешна мъжественост, по която можете да се моделирате. Те могат да бъдат герои от роман или филм, някой известен като Джейн Гудол или Нелсън Мандела, или скромни хора, които са утвърдили своите визии с предприемаческите си действия и са направили нещо добро за света. С други думи, намерете примери за хора, които имат здрава вътрешна мъжественост Запомнете, здравият вътрешен мъж винаги се вслушва във вдъхновението на вътрешната жена, защото тя е свързана с благополучието на цялото.
  • Намерете хора, които са предприели действия, за да създадат нещо здравословно и жизнеутвърждаващо в света. Те са модели за подражание на хармонията и сътрудничеството между тяхната вътрешна мъжественост и вътрешна женственост. Престорете се на тях и си представете как бихте постъпили.
  • Съзнателно се изправете пред страха си и кажете своята истина, дори в дребни ежедневни ситуации. Отстоявайте това, което искате, като следвате действия, дори ако е страшно и се чувствате уязвими. Но го направете с отворено сърце, а не с гняв и разочарование. Забележете, че хората с истински авторитет не упражняват сила, те просто заявяват това, което искат по спокоен и уважителен начин. Обучете се да излизате навън и да казвате истината си по любящ и настоятелен начин.
  • Когато имате импулс, вдъхновение или желание, веднага влезте в действие и го направете. Практикувайте  извършване на действието докрай. Направете го, извадете го наяве в света, дори и да е нещо малко. Не отлагайте. Например, ако забележите, че сте жадни, пийте вода веднага, вместо да я отлагате. По същия начин, ако имате идея или вдъхновение, запишете го незабавно. Ако искате да дадете подарък на някого, не го отлагайте за по-късно, вместо това предприемете действие за осъществяване сега, в момента, в който ви е дошло вдъхновението. Това е пътят на здравия вътрешен мъж.
  • Направете списък с незавършените си проекти, изберете един проект и го завършете. Ето как здравият вътрешен мъж създава структура и довежда нещата до край. След това вземете следващия незавършен проект и го завършете. Продължете един по един, докато не завършите всичките си незавършени проекти.

Правейки тези практики, вие трансформирате вътрешната си мъжественост да се манифестира навън чрез положителни действия и ясна комуникация. Вие го учите да не рухва, а да дава щедро от себе си в междуличностните отношения и в обществото. Вие го овластявате, като му показвате, че мъжествеността е сила на доброто и нещо, с което да се гордеете, че здравият вътрешен мъж може да превърне живота ви в продуктивно, изпълнено с любов преживяване и в крайна сметка да направи този свят по-добро място.

Categories
Статии Хейко терапия

Биоенергийна телесна терапия

 

Какво е биоенергийната телесна терапия? С какво и на кого може да помогне биоенергийната телесна  терапия?

Биоенергийната терапия е форма на допълваща терапия, която се фокусира върху усилията за излекуване на стреса, който се натрупва в тялото във връзка с емоционална болка в миналото. Този тип терапия може да бъде най-полезна за хора, които изпитват затруднения да изразяват емоциите си и искат помощ за справяне с страданието си с помощта на различни техники, базирани на работата с тялото. 

Терапията изследва връзката между тялото, умът и духът.  Думата “биоенергия” има своите корени в гръцките думи за живот (“биос”) и енергия (“енергия”). В терапията се използва движение, дишане, докосване и вербален диалог, за да се постигне освобождаване на физическото напрежение, което може да допринесе за емоционален и психически стрес.

Биоенергийната терапия се основава на теорията, че физическото, умственото и духовното здраве са свързани. Когато сме физически здрави, сме по-способни да се справяме със стреса и емоциите. И обратно, когато сме емоционално здрави, телата ни са по-способни да функционират правилно.

Целта на биоенергийната терапия е да помогне на хората да освободят физическото и емоционалното напрежение, което се натрупва в нас и в дългосрочен план ни причинява проблеми. Биоенергийната терапия може да бъде полезна при различни проблеми, включително тревожност, депресия, стрес, управление на гнева и травма. Може да се използва и за подобряване на цялостното физическо здраве.

Биоенергийният анализ е разработен от Александър Лоуен,  през 50-те години. Лоуен е психоаналитик и ученик на Вилхелм Райх, който вярва, че физическите заболявания се коренят в несъзнателния психически конфликт. Лоуен разширява тази идея, като добавя влияниео на  хроничният стрес към уравнението. Като добавя възможността на хроничния стрес довежда до проблеми с психичното здраве.

Биоенергийни терапевтични техники

Хейко терапията е основана на биоенергийни терапевтични техники, като това са техники свързани с движението на тялото за изразяване и освобождаване на емоции, както и вербални техники за изразяване на чувствата си чрез думи. В хейко терапията се използват и художествени дейности, като фокусът е върху това да се помогне на човека да се освободи от вътрешното напрежение и стреса чрез движение на тялото. Използват се дихателни техники, студотерапия  и други.

Биоенергийната терапия може да помогне на човек да премине през обичайните модели в живота. Чрез нея може да се научи как да реагира различно в конкретни ситуации. Този тип терапия обикновено е по-активен от традиционните терапии, което дава на клиента време да разсъждават и експериментират с това, което научават и да използват новопридобитото преживелищно знание за себе си в процеса на терапията.

Биоенергийните техники в Хейко терапията насърчават хората да живеят пълноценно в настоящия момент, да се занимават с физическа активност и да откриват нови начини за поддържане на здрави взаимоотношения с хората около тях.

Ето няколко специфични техники, които можете да научите и отработите с мен по време на  терапията:

Заземяване: Тази техника чрез физически движения или упражнения, помага на човек да се чувства вкоренен и присъстващ в момента. Това също може да помогне за освобождаване на излишната енергия и напрежение.

Сетивно осъзнаване: Техниката дава възможност на човек да се свърже със себе си и да осъзнае по-добре своите телесни усещания, удоволствие, болка, включително чувства, звуци, миризми и вкусове. Така тази техника помага да се освободи напрежението и човек да стане по-заземен.

Движение: Тази техника включва освобождаване на напрежението чрез движение. Например, по време на сесията може  ходите, да бягате или танцувате, за да изразите гняв или неудовлетвореност, радост или тъга, за да освободите енергията си или задържаните емоции.

Въздържане: Тази техника се състои в това да се въздържате от движение, въпреки че ви се иска да направите нещо. Например да стоим неподвижно в някоя йога асана, за да ви позволи да усетите какво се случва в телата ви.

Подкрепящ контакт: Тази техника се използват прийоми от деарморинг масажа и енергийният тантричен масаж като се помага на човека да насочва енергията си в определени центрове в тялото с цел придобиване на осъзнаване и премахване на блокажи, като целта е да се постигне на свободно движение на жизнената енергия в тялото. 

С какво може да помогне биоенергийната терапия

Биоенергийната терапия може да бъде потенциално полезна за всеки, който иска да освободи напрежението и стреса, свързани с болезнени или травматични емоционални преживявания. Тя може да се използва за хора със специфични проблеми, които включват тялото и емоциите, като следното:

  • Хронична болка и други физически заболявания
  • Хранителни разстройства
  • Тревожност и депресия
  • Скръб
  • Хроничен стрес
  • Посттравматичен стрес
  • Зависимости

Това което може да се очаква, е че след края на терапията продължават да се наблюдават позитивни ефекти и процеси. 

Неща, които трябва да се имат предвид за биоенергийната терапия

Биоенергийната терапия не е панацея и не е правилният и единствен избор за всеки. Биоенергийната терапия не е ефективен или подходящ избор за психологически и емоционални проблеми, които не са свързани с тялото.

Биоенергийната терапия не е заместител на традиционната психотерапия или медикаментозно лечение. Ако обмисляте биоенергийна терапия, също така е важно да знаете ограниченията на този подход. Биоенергийната терапия не е ефективна за справяне с всички психологически проблеми и няма да излекува медицински разстройства. Освен това, ако в миналото сте преминавали граници по отношение на докосването, може да се почувствате неудобно по време на сесии на биоенергийна терапия. Въпреки това има изключения, понякога хора които имат проблеми свързани с докосването и личните граници, могат да се предизвикат и да отработят тези свой модели в защитената среда, която предлага терапията.                                                                    

И накрая, научните доказателства в подкрепа на биоенергийните терапии са оскъдни. Въпреки че това не означава, че терапията не работи, важно е да сте наясно с липсата на емпирични доказателства.  

Как да започнете с биоенергийната терапия?

Ако смятате, че биоенергийната терапия може да бъде полезна за вас, трябва да предприемете няколко стъпки, преди да започнете този процес. Една важна стъпка е да се консултирате с Вашия лекар ако сте на активно лечение, за да се уверите, че е безопасно за Вас да получавате биоенергийна терапия, като се имат предвид конкретните Ви състояния или здравословно състояние.

Това което за което ще се работим заедно е да ви помогна да преодолеете емоционално заредени преживявания, които често са трудни за справяне сами, като това се случва в безопасно пространство, в което да изразявате себе си открито и честно. Работи се по принципа на ненасилие.

Categories
Хейко терапия

Телесна психотерапия – в студио “Хейкотера”

 

В студиото от мен можете да получите подкрепа за преодоляване на депресивни състояние, тревожност, панически атаки, фобии, използвам техники за телесна психотерапия, който помогнат за преодоляване на травми и други трудности в живота на човека. Свържете се с мен, за да научите повече или да резервирате сесия.

Какво е телесна психотерапия?

Телесната психотерапия или телесната терапия e работата с травмата, тревожността, паническото разстройство или различните фобии, като за душевните проблеми се работи с тялото на човека. Терапията е холистична и е насочена към тялото и премахване на психосоматичните брони или така наречените мускулни брони. Терапията е свързана с физическо разблокиране на проблемни зони като се използват масажни и вербални техники. Телесно ориентираната терапия след като изследва тялото дава отговори на това какво се случва в ума. Помага на човек да локализира и осъзнае чрез тялото си различните проблеми от които страда ума. 

Какво включват сесиите за тяло?

Сесията по телесна психотерапия включва масажни техники в конкретни зони в който се натрупва напрежение. Като симптоми който се търсят са физическа болка или липса на усет в конкретните зони. Като за пример можем да си представим, как стреса от работата с компютър и мобилни телефони се натрупва във врата и раменете. Когато се работи терапевтично в зоната в която е блокажа, се постига осъзнаване на ниво тяло за проблемите в ежедневието, разбираме за работата и нуждите на нервната система, научаваме се да постигаме пластичност и да препрограмираме вкоренените автоматични модели за да променим съзнателно нашата реакция към стреса, което води до повишена гъвкавост и адаптивност. В терапията се работи с нервосвагус, работи се с дишането, също с позата на тялото и др. Процеса бива подпомаган с лична практика чрез специфични упражнения. Терапията е много ефективна и повишава връзката с тялото и сетивата. Като резултат човек повишава качеството си на живот.

Колко дълго трае телесната терапия?

Телесната терапия се използва като част от интегриран подход във връзка с консултиране и психотерапия.  В момента работя с Цвета Топузлиева която е магистър психолог, педагог и хипнотерапевт, практикуващ в София. Тя един от най-добрите психотерапевти, като моята практика подпомага тяхната психотерапевтична работа. Подхода е индивидуален за всеки човек. Стремя се да работя с клиентите си, докато те си възвърнат баланса и могат да продължат в живота с увереност. Процеса е различен като продължителност, но резултати могат да се видят веднага. 

Аналитичност и креативност
Телесна психотерапия, балансиране на ума и тялото.

Какви са ползите от терапията за тяло?

Терапията за тяло има редица ключови предимства. Когато работим дадена травма, нашата соматична автономна нервна система управлява нашия опит. Работата с тялото ще Ви помогне да възобновите връзката с тялото и емоциите си, и да възвърнете баланса и чувството на сигурност.  Също така може да Ви помогне да получите представа за това, което се случва в тялото във връзка с вашия опит в живота. Това ще помогне за осигуряване на гъвкавост по отношение на трудните ситуации в живота и ще намали екстремната емоционална реакция към подобни ситуации.

Равновесие

Телесната психотерапия помага да се възстанови тялото обратно в състояние на равновесие. Много често в живота си ние пребиваваме в симпатиковата нервна система, като парасимпатиковата е не активна. Такова е нашето ежедневие, свързано със стрес и борба за оцеляване. Токсичната среда взима своето независимо дали сме отдадени на здравословен начин на живот или не. В една сесия по телесна се работи едновременно както върху тялото, така и върху ума. Работи се със симпатиковата и парасимпатиковата система поради влиянието, което имат една върху друга.

Свържете се отново

Разберете каква роля играе тялото за вашето емоционално и физическо благополучие. Много често, ние живеем сякаш нашето тяло е някаква машина която ни е длъжна, все изискваме от него, постоянно го натискаме да прави това което искаме за да постигнем целите и резултатите които очакваме. Уви много рядко се вслушваме в сигналите който изпраща към нас, понякога дори съзнателно блокираме тези сигнали. Като резултат спираме да усешаме живота, започваме да живеем неестествен живот подлагаме се на стрес и вредни навици, чак когато устим нещо да ни боли или някоя система не работи добре ние започваме да търсим причините ида се лекуваме. Но този подход е много порочен. Защото здравето се пази а не се лекува! Добрата новина е че нашето тяло е умно и пази в него всичко необходимо, от нас се изисква просто да се отдадем на тази връзка да усетим и върнем сетивата си а от там и живота си. 

Дишане

Дишането има голямо влияние върху това как се чувстваме психологически и физически. Най-важното в работата ни с тялото е да помогнем за възстановяване на дишането Ви, така че да можете за започнете да дишате бавно, спокойно, дълбоко и осъзнато. По време на терапията хората научават за три типа дихателни практики, който винаги остават на тяхно разположение в ежедневието. Дихателна практика за повишаване на енергията, дихателна практика за поддържане на баланс и дихателна практика за махане на напрежението. С правилното дишане се връща и правилната биохимия в тялото и мозъка, подобравят се всички функции. Осъзнатото дишане помага за повишаването на жизнаната ни енергия и желанието за живот. Ако човек интегрира в живота си дихателните упражнения, с постоянство в практиката идва един момент на осъзнаване в тялото, можем да видим как всяка клетка се радва и е изпълнена с живот.

Заземеност (стабилност)

Трудностите в живота, особено травмите, могат да накарат тялото да се усеща като несигурно пространство, в което да бъдеш. Тази несигурност за здравето ни допълнително източва нашата енергия. С различните техники, човек се научава да се чувствате сигурен и заземен в тялото си, свързан със земята под краката си. Терапията в допълнение с дихателните упражнения дава бързи и много добри резултати, за кратко време човек започва да се чувства стабилен и уравновесен. 

От личен попит мога да споделя, че след преживяване на сесия по телесна психотерапия се усеща повишена енергия и фокус, яснота и покой в ума.

 

Categories
Дзен Статии Хейко терапия

Как да повишим щастието си?

 

Как да повишим щастието си? Как да се чувстваме щастливи? Ще ви споделя няколко неща, които ми се случиха в процеса на превръщане на моето нещастие във щастие. Процеса за мен стартира когато  се усетих напълно неудовлетворен и нещастен, пристрастен към цигари и приемащ алкохол редовно, всичко това преди 10-тина години. 

Години по-късно, спрял цигарите, намалил до минимум алкохола, по пътя на промяната си придобил духовни умения и емоционална интелигентност, разбрах че нито едно от тези неща които спрях да правя не успя да ме направи щастлив. Това което е абсолютно важно и съм напълно сигурен, е че без отказването от вредните навици, не бих успял да променя живота си към по-добро и сега да пиша тази статия за щастието докато се чувствам щастлив. Това е така защото вредните навици допълнително ни изтощават, а когато сме в лошо общо състояние с ниска жизнена енергия, последното от което имаме нужда е още една пробойна в “лодката”.  

Искам пак да подчертая, нито едно “нещо” не успя да ме направи щастлив. Прочетете  какво всъщност е щастието. 

Великото нещо което научих, е че вече имах всичко необходимо за да съм щастлив, но моето лично щастие беше заровено под моята несигурност, недоволството ми от живота ми, отвращението ми от тялото и себе си и не на последно място фантазиите с който се идентифицирах по-това време. 

Урока който научих в процеса на личностната си трансформация бе : Щастието е винаги с мен. Щастието представлява процеса по трансформация на купчината непотребни ненужни страхове, несигурности и грешни представи, така че това което остава след трансформацията е една автентична личност радваща се на живота. 

Както аз така и вие в момента имате всичко необходимо за сме щастливи. Не е нужно да променяме каквото и да било в себе си или в живота си. Просто трябва да видим какво имаме в живота си.

Промяната в моя живот

Когато реших да погледна обективно на своя живот, пожелах да променя, някой неща. Поисках един идеален (утопичен) живот. Мислех си, че ако създам този живот, ще бъда щастлив.

Не искам да ви разочаровам, но всичко е фантазия. Всички го правим: фантазираме през цялото време за идеалния партньор, идеалните деца, идеалната работа, дом, кола, компютър, дрехи, пътуване, мебели, телевизор и, разбира се, тяло. Всички мислим, че ако имаме тези идеални неща, тези перфектни фантазии, ще бъдем щастливи, нали?

Да, ама не. Защото най-важното е да знаем, че фантазията никога не може да се сбъдне, реалността никога няма да съвпадне с фантазията, независимо колко вярваме че това се случва. 

След като промених няколко неща в живота си, отслабнах, спрях цигарите, и тн. Все още не бях удовлетворен. Да бъда удовлетворен, е умение което научих съвсем отделно.

Постепенно научих, че храната не е необходима за справяне със стреса, страховете, самота, скука и други подобни.

За всеки аспект на фантазиите ми: научих, че стремежът целеустремеността никога не работи за повишаване на щастието. Научих, че никога не мога да постигна фантазиите, че дори и да ги постигна, ще искам още и още и никога няма да бъда щастлив. 

Какво ни трябва за да сме щастливи

И така, какво ни прави щастливи? Какво ни трябва за да сме щастливи?

Можете да се стремите към щастие във външни неща, всичко което харесвате: къща, работа, кола, любящ партньор, храна, лекарства, пазаруване. Но те не ви правят щастливи, поне не за дълго, а когато не ви дават постоянно щастие, тогава трябва да продължите да се стремите към повече и вашето щастие винаги е подчинено на външни фактори и хора.

Можем да открием истински не свършващ извор на щастие вътре в себе си. Можем да научим, че имаме някои невероятни неща вътре в себе си, че те са красиви, ако се научим да ги приемаме такива, каквито са – и да не се опитваме да се измерваме с каквато и да е фантазия. Можем да научим, че животът винаги е невероятен такъв, какъвто е, без фантазиите ни. И тъй като щастието е вътре, ние не можем да го загубим, защото хората около нас не са в добро настроение или поради някакви други външни фактори моделиращи нашето светоусещане.

Това не е бърз процес, за мен отне повече от 10 години, но възможността да се радваме на живота вече е в нас, тя е самият живот. Тя е навсякъде около нас ( отвътре и отвън не са различни неща). Единственото с което се разделяме са нашите фантазии и модели към които се стремим понякога сляпо понякога целенасочено.

Предлагам ви няколко идеи, за това как да намерим щастието вътре в нас.

“Когато искаш да си силен, вярвай. Когато искаш да си щастлив обичай.”  – Виктор Юго

В текста описах моя процес за това, как търсех личното си щастие извън мен. Сега искам да изясня каква е алтернативата?

А тя е:  Да търсим и открием щастието вътре в нас!

Откъде идва щастието?

Според вас от къде идва щастието? Дали това, че някой те обича, или от това че хапваш вкусна храна, или пък имаш страхотно тяло, или си почиваш на морето – планина, или може би да изпиеш чаша хубаво кафе?

Всеки от изброените неща не причиняват щастието. За нас те може да са свързани с щастието – когато ги изпълняваме, ние сме щастливи в по-същото време, но има нещо съществено, всеки от нас е правил изброените неща докато е изпитвал и липса на щастие.  За нас това са външни събития, които се случват по едно и също време с вътрешни събития. Много е важно да можем да видим това ясно. 

Това което се случва в нашия мозък е процес, между външното събитие и нашето вътрешно състояние на щастие което изпитваме едновременно.

Хапваме нещо много вкусно > Забелязваме храната, обръщаме внимание на вкусовите и качества. Ако не внимаваме обаче и хапваме автоматично докато гледаме телевизия или филм, не получаваме щастието от храната.

Ако хапваме и нашият фокус е в това да видим добрите характеристики храната, да видим как тялото ни, рецепторите ни реагират, да усетим мига, този автентичен миг който няма да се повтори никога, и да го приемем като такъв. 

Тази рецептори, това умение да се фокусираме в положителни характеристики, всъщност ни карат да бъдем щастливи. Ние сме щастливи от самото преживяване на живота, от самия живот, от възможността ни да усещаме.

И това е всичко: забелязването и оценяването на хубавите и лошите характеристики, може да ни кара да бъдем щастливи от живота. И колкото повече забелязваме и оценяваме живота си (и себе си), толкова по-щастливи сме.

Откриване на щастието в себе си

Значи ли това, че щастието наистина не е свързано с външни неща, като храната или любовта от някой друг? 

Искам да обясня, че щастието е процеса, който се случва вътре в нас. И този процес може да се случи, независимо какво се случва извън нас.

Всичко нужно от което се нуждаем е вътре в нас. Хубавите неща, които можем да оценим, за да бъдем щастливи – винаги са в нас. И инструментите за превръщането на тези суровини в щастие… те също са в нас. Просто трябва да ги развием.

Кои са нещата в нас, които можем да видим, които могат да ни помогнат да открием как да повишим щастието си.

Щедри  ли сме? – щедростта е нещото което ни прави щастливи във всеки етап на нейното осъществяване. (Виж повече тук)

Обичаме ли?

Можем ли да даряваме любов?

Изпитваме ли състрадание?

Добри ли си сме в нещо?

Добри слушатели ли сме?

Съчувстваме ли на болката на другите?

Оценяваме ли красотата в природата, в другите?

Имаме ли добри идеи?

Решителен ли сме?

Добри ли си сме в някакъв спорт?

Креативни ли сме? – прочети повече 

И така нататък. Това само част от всички вътрешни качества, които всички притежаваме, които можете да откриете в себе си, които могат да ви направят щастливи сами по себе си.

Така че, процесът на щастие е: – забелязване, оценяване, щастие от живота – може да се приложи към нещата в нас, без значение какво се случва навън. Можем да се научим да забелязваме добрите неща в себе си и да започнем да обичаме себе си. Да обичаме себе си е най-важното умение (прочетете повече за него тук) , което можем да научим и е най-важната основа върху която да стъпим. 

Да почитаме всичко, което е около нас като съществена част от това, как да повишим щастието си

Това е началото. Това, което е вътре в нас, е невероятно, но също и това, което е във всички останали и живота навсякъде около нас. Това може да са външни неща, но виждането, осъзнаването за тях (и щастието, което произтича) идва отвътре.

Така че ключовото умение е да се научим и повишим способността си да забелязваме, приемаме и оценяваме всичко около нас и всички, които виждаме и с които взаимодействаме. 

След като започнете да обръщате внимание и да гледате, ще откриете някои невероятни неща. Навсякъде около нас е самият живот, изпълнен с красота, творческа енергия, музи, радост, триумф на духа над материята, както и болка, страдание и недоволство. 

Всеки път когато слагаме отрицателна оценка, можем да се сетим за това че няма недостатъци а само характеристики. Ние оценяваме недостатъците на другите хора и нашите собствени недостатъци като „лоши. Kакво ще се промени, ако нашето отношение към недостатъците премине в разбиране, че недостатъците са част от това да бъдем хора? Тогава „недостатъците“ не са ли празник на това кои сме ние като хора и на действията които извършваме. Не са ли гневът, грубостта и грешките част от нашата красота като човешки същества?

Ако нямахме тези „недостатъци“, нямаше да сме толкова прекрасни и уникални. Няма негативни неща  в живота, а само възможности, които започваме да виждаме, когато се научим да ги разпознаваме „недостатъци“ като причина да бъдем щастливи.

След като успеем да направим това, можем да видим чудото във всяко малко нещо около нас и вътре в нас. И тогава осъзнаваме, че животът е истинска радост във всеки момент, ако просто му обърнем внимание и го оценим.

Това е пътя, чрез осъзнатост и намерение да работим и учим, как да повишим щастието си, както на нашето лично така и нашето общо щастие.

За методът “Хейко” това е основна практика, която можете да научите и отработите, получавайки подкрепа от мен. Вижте повече за “Хейко” и възможността да присъствате на някоя от практиките. 

Categories
Статии Събития Хейко терапия

Практика: Пустата четка /Дзен подход към творчеството/

 

Здравейте, имам удоволствието да Ви поканя на една дзен практика с медитация и рисуване, която ще се провежда редовно в студио „Zentera“
Събитието ще се състой всяка сряда от 19:00, с продължителност 1:30 минути.

В практиката ще използваме рисуването като изразно средство. По време на практиката ще създадем заедно среда в която можем да споделяме и да се изразяваме свободно. Докато практикуваме заедно ще гледаме на рисуването както и резултата от него, като на един общ процес. Практиката има изразен Дзен подход, защото докато творим ние ще използваме трите основни дзен принципа. Ще създаваме изкуство заедно без да преследваме конкретна цел.

Практиката е подходяща за всеки желаещ да работи с подсъзнанието си.

За повече информация моля посетете страницата на събитието https://heikotera.com/dzen-s-chetka-dzen-podhod-kam-tvorchestv-2.

За да присъствате на практиката, моля предварително да се запишете на посочения телефон, за да Ви осигурим място.
Адрес: София, Ул. Порто Лагос 7
Водещ: Николай Петров
За допълнителна информация и записване: 0896686213

“Запазвам в съзнанието си четири прости думи, които пазя в сърцето си, като същевременно позволявам на четката ми да се прояви, преди да се появят каквито и да било мисли. В този момент съм просто присъстващ, достъпен, настроен за игра и незнаещ нищо.”

„Щастлив съм, дори без причина.“ Запазвам в съзнанието си тези прости думи, пазя ги в сърцето си. Поставям пустата четката върху хартията. Позволявам на енергията ми да се прояви, преди да се появят каквито и да било мисли. В този момент съм присъстващ, достъпен, настроен за игра и незнаещ нищо. Потапям четката в туша и с едно движение изразявам всичко.

Може на пръв поглед на някой да му е странно как с едно движение човек може да изрази всичко в себе си. Може да си зададе въпроса какъв е смисълът на това да изразиш себе си по подобен начин. Ще опитам да отговоря на тези и няколко други въпроси.

Първо, защо избирам рисуване като изразно средство? Дали ще рисуваме, пеем или танцуваме, в действието което извършваме, ние изразяваме себе си по един или друг начин. В случая използвам рисуване като изразно средство, защото много лесно сами можем да наблюдаваме процеса и след това крайния резултат. Още веднага виждаме проявлението на нашата енергия, върху листа хартия. В тази практика самите действия свързани с рисуването както и резултата от него, следва да се разглеждат като един общ процес. Дзен подход, защото в практиката си ние използваме трите основни дзен принципа. Когато създаваме изкуство ние не преследваме конкретна цел. Затова в последствие не гледаме на творбата си с цел поставяне на оценка, не я претегляме и сравняваме. С тази практика ние се учим, че това да си творец не е обвързано с крайния резултат.

“Първата мисъл, най-добрата мисъл”, ако следваме този принцип в практиката си, нашият живот и изкуството ще станат толкова близки, че дори и косъм няма да може да премине между тях.

Как оценяваме и приемаме изкуството. Ако в процеса на практиката създадем красива картина, ние ще и се радваме също толкова колкото и на всяка друга. Приемането е част от нашата практика. Самото действие рисуване е състояние на “не ум”, това състояние на празнота е това от което вадиш идеи и ги правиш реалност. Затова практиката се нарича пуста четката. Ако успеем и оставим четката да рисува сама, сякаш ние не съществуваме, това е момент в който ние създаваме пространство в нашия ум. Навлизаме в състояние на “не-ум” в което липсват, анализи, сравнения, емоции, преднамерености и предишни модели. Изразявайки се, върху листа хартия ще остане единствено отпечатък на нашата жизнена енергия, такава каквато е точно в този момент.

За човек натрупал голям опит е доста трудно да се освободи от него и да действа от празнотата като абсолютно начинаещ. Всеки, който е опитал това, знае каква съпротива оказва умът. Много често умът ни вкарва в капана на рутината. Голяма част от действията ни в ежедневието извършваме на автоматичен режим. Заключваме врата, караме кола храним се и тн. почти автоматично. Какво се случва с нас в тези моменти, къде е нашата енергия. Дали това е оптималното което можем да правим и бъдем.

Дори най-малката дейност която вършим е свързана с нашата енергия и това как я провеждаме в тялото си. Ако имаме осъзнатост за този процес, ще видим че всяко наше действие е следствие на нашата собствена енергия. Ако успеем да се освободим от мисли и очаквания, ако пуснем старите модели, може би ще видим раждането на нещо ново в нас.

Когато се чудим дали сме достатъчно добри за да хванем четката, когато не можем дори да се осмелим да опитаме да се изразим, е по-важно да се запитаме не колко сме добри в техниката си, а дали сме автентични. Дали през върха на четката ще изразим себе си автентично? Ще успеем ли след това да приемем реалността запечатана върху листа, такава каквато е, без да се опитваме да я променяме или класифицираме.

Дали съм автентичен?

Това е въпрос и урок, които участват във всичко което правим. Дишаме, храним се, движим се, почиваме, правим любов. В колко от тези мигове в живота си сме автентични и колко често играем.

Трудно е да погледнем обективно на живота си. По-лекият път е да поддържаме играта в театъра, който наричаме своя реалност.
На всички ни се е случвало и ще продължава да се случва.

Тук идва на помощ методът за балансиране. Всяко действие което правим може да изберем дали да го осъществим от нашия център където се намира всемирния покой, или да действаме подчинени на емоцията. Когато една система, като нашият аналитичен мозък, желае да поеме изцяло контрола и в процеса ни са се родили очаквания и представи, как и какво точно трябва да представлява резултата от нашият труд, сравнен с този на другите. Тогава можем да бъдем сигурни, че ние сме излезли от покоя.

Има много подходи за балансиране и завръщане в нашият център. Медитацията и рисуването, са такива. Преди да започнем практиката ние се държим като малки деца, подскачаме, разклащаме ръце и крака, танцуваме, играем, бръмчим с устни и издаваме странни звуци, докато се изпотим. Според Айнщаин, човек е склонен да създава интелигентни мисли когато пусне контрола и остави тялото си, да се движи естествено.

Всичко това е начин да освободим напрежението натрупано в нас. За да можем,
когато застанем пред хартията с четка в ръка и леко докоснем повърхността, да усетим жизнената енергия как преминава през нея. Тогава пустата четка се изпълва със смисъл, дори така без туш тя вече провежда нашата енергия. След това потапяме четката в туша. Дишаме бавно усещаме земята под нас. След това с едно движение рисуваме следната идея: „Щастлив съм, дори без причина.“ След това изчакваме малко и рисуваме, „Радостта е най-простият начин на благодарност“, изчакаме малко и рисуваме, „Между депресия и експресия избирам експресия”.

Опитвайте, без да очаквате. Изгубете се, вижте “неизвестното“, преживейте най-интимния момент кажете си незнам, това е ключа. Изненадайте себе си почувствайте вместо да мислите.

Първата важна стъпка е да бъдем в телата си – заземени – за да може енергията да тече. Така рисуването или каквато и да е творческа дейност, става проста и ясна. Ще разберете че, изкуството, техниката, имат много малко общо с произведението, което създаваме. И много общо с това кои сме ние, как работим с тялото си, как култивираме, насочваме и отдаваме енергия. Колко леко живеем с тъгата в живота. Колко съзерцателни можем да бъдем, какъв фокус имаме и колко време можем да го задъжаме, присъстваме ли в реалността или играем, колко сме интимни с тишина, дали често си задаваме въпроса, това което създавам в момента Авентично ли е?

Когато се постигне това разбиране и осъзнаване, актът на създаване на автентично изкуство може да се осъществи. Тогава, върха на четката става наш учител.

Ако искате да преживеете тази практика, Ви каня от 19:00 часа всяка Сряда в студио “Zentera” на адрес София ул. Порто Лагус 7.
Местата са ограничени, моля свържете се с мен предварително на телефон 0896686213 – Николай Петров

Categories
Хейко терапия

Любовта – Свещеният съюз, който променя всичко

Съществува дълбок съюз в който можем да съществуваме, съюз в който тялото, ума и  душата, са хармонични помежду си и с тези на нашият партньор. Съюз на един върховен алхимичен синтез и трансцендентална трансмутация на жизнена енергия. Въпреки, че това е върховно изживяване и е най-силното което можем да изпитаме приживе, със следващите редове ви каня на едно изследване с което ще открием че, дори това състояние на блаженство е част от пътя а не е самият път.

В днешни дни, започна да се говори все повече за Мъжкия и Женския принцип и съюза между тях.  Този съюз, има много наименования  , мъжки-женски съюз, ин – ян, шива – шакти и тн. Често казваме съюз, обединение, реално те винаги вървят заедно, за нас по скоро е невъзможно да ги разделим едно от друго. Друг е въпроса е дали ги  познаваме добре и дали са балансирани в нас. Затова според мен по важния въпрос е: Защо да поканим баланса в живота си?

Неслучайно използвам думата „поканим“, представете си, един дом в който чакате ценен за вас човек, какво бихте направили, сигурно бихте подредили и изчистили, бихте сготвили и проветрили.  Така е и с баланса, ако подготвим телата си, с подходящи упражнения, ако освободим ума си с подходящи практики, баланса ще дойде и докато се грижим за него няма да си тръгне. Балансирайки себе си, ние ще имаме възможност да се свържем с човека до нас много по-пълноценно. Проявлението на този принцип не е само външен между мъж и жена, той е и вътрешен за човека като обединява неговите енергии, принципът е също така е и вселенски. Живеейки в баланс ние придобиваме свръх човешки умения, ставаме автентични и пълноценни същества. За щастие ако успеем да постигнем баланса в нас, ние ще сме една крачка по-близо до постигането на баланса с любимия човек, и на две карачки от постигането на екзистенциалния баланс с вселената.

Като човек който е преживял, преживява всеки ден, продължава да участва и създава тантрични практики, искам да ви споделя, че всяка секунда инвестирана в умението да виждаме същността на нещата докато пребиваваме в кръга ин-ян, е всичко.

Тантра е начин за общуване с езика на любовта. Това е начин за задълбочаване на връзката между влюбените, но на този свят няма само добро, ако не сме готови за това количество енергия което се генерира, то тя може също така да ни отвлече вниманието, така може да загубим баланса. Въпреки че води до освобождение, може да се превърне и в пристрастеност и след това в ограничение.

Мисля, че да търсим начин да задоволим всичките си нужди, чрез тантра, е като да храним една празнота с друга по-голяма празнота. Свещенният съюз не е решение на нашето желание да бъдем радикално обичани.

Въпреки че тантра като технология, ни дава възможност за продължителен сексуален акт, свързване на по високо ниво, преживяване и споделяне на най-силните емоции които човек е способен да преживее. Аз оставам по-впечатлен от това как обичащите се хора, се грижат един за друг. Когато импулса на мозъчните химикали отшуми, тогава остава изградена с любов обща среда и възможността която тя дава да преживеем заедно уязвимостта от споделяне на дълбоки нужди и страхове, притежаването и почистването на направените бъркотии в живота ни.

Мисля, че общуването по теми свързани с нашите нуждите и граници около секса е важно, но когато фокусът остава единствено в секса, без да се взема предвид дълбочината на човека извън страстите в леглото, може да ограничи и дори да задуши интимността. Такъв подход може да окаже натиск върху двамата и те да започнат да изпълняват роля, вместо да бъдат напълно себе си.

Човешкият мозък сам по себе си един инструмент, на който еволюцията в програмата му е записала да е постоянно тревожен. За да разберем и преживеем свободата от всички изкуствено създадени от нас модели не е лесно, това е работа, отнема много практика, отнема много време и дисциплина. Състоянието на освобождение  е прекрасно, подхранващо душата. За пребиваване в това състояние времето винаги е изтекло, но винаги има.  Ако се питате кога, отговорът винаги е Сега!

С горенаписаното исках да ви разкажа за ценността и възможните препятствия по пътя за създаване на сакрален-свещен съюз. Винаги съм развълнуван да участвам и създавам събития за двойки, в които се учим  как да пребиваваме в блаженство, как да пазим своите граници и да уважаваме чуждите. Как да избегнем капаните по пътя, така че партнирането ни да се превърне в съюз а не в самоцел.  

Мога  да кажа, че за мен вървенето по този път беше най-интензивното нещо, в което някога съм се впускал, като то промени и все още променя всичко около мен.

 

Подарявам ви следните слова, като се надявам те да инспирират и Вас.

„Обичам ли, всичко се променя“

И говорим за любов, говорим за изкуството на сърцето

Пътя на любовта

Ако можем в този свят да срещнем някого, и да станем истински близки, толкова близки че да не може нищо да мине между нас.

Да говорим истини от сърцето си, от място на уязвимост и доброта

Ако успеем да намерим време наистина да изслушаме и изследваме нашите любими неща, подаръци, качества, към които сме били привлечени, когато се срещнем

Тези дарове, които досега може би пренебрегваме, защото може би не сме се сетили да видим Божественото един в друг …

Забравили, че сме тук, за да се научим един друг, как да стоим на краката си и да обичаме безкрайно

Затова винаги има време и пространство, стига да има съзнателно намерение

Истината каквато и да е тя, наистина си заслужава

За да си подарим този подарък, да се научим да се свързваме

Живеем в свят, в който отчуждението е нещо обичайно, навикът да се отвръщаме и да затваряме сърцето е приемливо.

Отчаяно трябва да се впуснем и да научим умения за комуникация, допир и чувствителност 

В свят, който се разделя, изцелението и отговорите ще дойдат, като промените себе си

Мой учител казва „За да излекуваш света, излекувай собственото си сърце”

Едно по едно сърце, ако искаш да промениш този привидно разбит свят, който не е

Да бъдеш в компанията на група хора, които се учат да обичат истински, е най-изящното преживяване

Изключително радостен съм, че това събитие се случва отново и отново. Ако искате да научите повече или пък да участвате вижте повече за него тук:

https://www.facebook.com/events/3977072275687034

 

Автор: Николай Петров

Николай Петров е терапевт в областта на балансирането на Ума, Духа и Тялото. Участвал е в многобройни тренинги и семинари за личностно развитие, Тантра и сакрална сексуалност.

Работата му от 3 години е сързана с консултирането на хора по принципите на Дзен консултирането. Работи като Тантра терапевт, има над 100 осъществени сесии по методите на телесната психотерапия и “Ошо Ребалансинг“

Създател е на авторски метод наречен „Хейко“, който трансформира травмите и болката и учи на умението да се пребивава в Баланс.

Heikotera.com

Categories
Хейко терапия

Медитативни техники и практики

Трудно ли е да се медитира? Как да контролираме ума си? Изисква ли се много дисциплина? Трябва ли да ходим на курсове? Къде и как можем да медитираме? Защо е хубаво да медитираме? Колко време е необходимо? Трябва ли да се интересувамe от източна философия, за да практикуваме?

Искам да започна с това, какво представлява медитацията и защо тя е нещо хубаво (независимо дали търсим духовния аспект, или не). Как да започнете?

Целта  тук не е да Ви разкажа всичко възможно за медитацията, или да дам авторитетно определение за нея… Просто ще отговоря на изброените въпроси с цел да запозная начинаещия и да му помогна да започне.

Какво и защо?

Какво е медитация? Това всъщност е един много сложен въпрос, тъй като думата може да има много и различни значения и да се осъществява по много различни начини. Ще се опитам да опростя значението, като съм избрал една дефиниция и една практика (пиша това с уговорката, че има много други отговори и възможности по този въпрос). За мен отговорът на “какво е медитация” се събира в няколко думи: практикуване на особен вид осъзнаване, с цел да се прекрати страданието и да се подпомогне благополучието на човека и всичко около него.

За да отговоря на въпроса защо, ще дам и единствената цел на тази медитация, а именно да усили Вашата съзнателност. Постигайки висока съзнателност, човек постига и развива няколко неща едновременно, а именно:

Създава добра психическа среда за Вас и хората около Вас.
Приема себе си в цялост.
Справя с емоциите и мислите си.
Прекъсва обвързаностите и зависимостите, освобождава се.
Помирява се със себе си и живее без напрежение и вътрешна борба.
Цени живота.
Медитацията, за която пиша и практикувам, се нарича “седяща медитация”. За този вид медитация не са нужни умения, опитност, определени вярвания, изповядване на дадена религия, обвързване с някаква философия и тн.

За да практикуваме “седяща медитация” не се изисква много, нужно е желание и спокойна среда. Веднъж след като опознаете себе си, може да разширите практиката си и да практикувате, докато ходите, тичате или извършвате ежедневните си дейности.

В началото е желателно да ползвате метода на “седящата медитация”, за да се избегнат максимално факторите, които могат да ви разсейват.

Поставете една възглавница на земята и седнете в удобна форма с изправен гръб, може да използвате поза лотус или полу-лотус. Ако сте като мен, с много малка гъвкавост, просто седнете удобно с прав гръб допрян до стената.

Това, което спестявам съзнателно в самото начало е точната формата на седене. Защото в Зен практиката самата форма е много важна и се спазва много стриктно. Затова ще опростя формата и Ви каня да опитате от самата есенция, а именно чрез медитация да постигнете осъзнаване. На по-късен етап може да потърсите учител, група или текстове с напътствия, чрез които да развиете формата.

Много благоприятно се отразява, ако държите в ума си нещо като: „Когато вдишваме, ние отпускаме тялото си, когато издишваме ние се усмихваме.“ Ето, вече практикувате осъзнаване!

В началото е желателно да започнете практикуването на медитацията с 3-4 минути, хубаво е тези минути да бъдат сутрин, преди всички в къщата да са се събудили. Намерете удобно място и практикувайте само няколко минути. Нагласете алармата на часовник, който да отброява тези няколко минути, и когато те изтекат, да Ви напомни да спрете.

Започнете с малко, но бъдете постоянни, все пак се опитвате да създадете позитивен навик. Целта е да създадем устойчив навик. Най-вероятно можете да седите 15 – 30 минути, това не е състезание за издържливост. Дори няколко минути са идеални за начало. Помнете този навик няма да присъства в живота Ви за ден или два, не бързайте. Практикувайте по 4 минути в продължение на седем дни, след това увеличавайте продължителността с една минута всяка следваща седмица. Повярвайте ми една минута е много. След още седем дни увеличете отново. Спрете да увеличавате времето, когато достигнете 15 минути и практикувайте. Ако имате желание и се чувствате комфортно, увеличете времето. Тук няма точна формула, всичко е индивидуално.

Когато седнете удобно не се опитвайте да спрете мислите си или да се опитвате да контролирате съзнанието си. Опитайте се да мислите единствено върху дишането. Естествено вдишване, бавно, естествено издишване.

Това е една проста практика. В този мини-курс фокусът пада предимно върху формирането на позитивния навик за медитация, а не върху това да се опитам да пресъздам идеалната практика за конкретен вид медитация.

Най-общо казано, седим само за няколко минути за медитация, а получаваме оазис на спокойствие, който рядко се намира тези дни. И това, само по себе си, е достатъчно мотивиращо, за да медитираме всеки ден.

Categories
Хейко терапия

Дихателни и двигателни практики

ДИШАНЕТО – НАЙ-ВАЖНОТО ДЕЙСТВИЕ СВЪРЗАНО С НАШЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ

Дишането e умение, от което пряко зависи нашето здраве, както умствено така и физическо.

Едва ли ще се намери някой, който може да каже нещо срещу това твърдение и въпреки това, в съвременните детски градини и училища, дори и в нашите семейства дишането не е засегнато като въпрос, на който има нужда да бъде отговорено. Според мен умението да се диша правилно би следвало да присъства в общата култура на всеки човек. Има нужда да се обърне обществено внимание на тази тема, тъй като правилното дишане може да помогне в много ситуации, както да ни предпази така и да ни излекува от многобройните проблемите на модерното общество.

Придобивайки това умение и познание, правилното дишане би ни служило добре до края на нашият живот.

Принципно децата имат правилно естествено дишане, но когато пораснат губят това умение, тъй като не им е обърнато внимание навреме и не е подчертано колко важно е правилното дишане.

Със нас можете да научите и практикувате Вим Хов -дишане и студови терапии.

Ако практикувате метода на Вим Хоф, ще изпитате положителното му въздействие върху себе си. Въпреки че ще можете да правите това което той прави, на Вас няма да ви е нужно да се подлагате на екстремни условия, като него.

При нас също може да научите и практикувате квадратно дишане, както и Праана Аяма Дишане.

Можете да научите как да дишате повреме на зен медитация.

След дишането, идвра ред и на движението.

Движението е част от нашето съществуване, без движение няма живот. Самият живот е движение.

Ние практикуваме различни видове двигателни упражнения и можем да ви изградим персонален план за подобряване на жинеността на вашето тяло.

 

Categories
Хейко терапия

Арт терапии “Осъществи се”

Целта на тази практика е да помогне на участниците да намерят своя път и начин, по който да направят себе си такива каквито биха искали да бъдат. Да намерят и изразят себе си. Да открият своите възможности и да ги развият в желаната от тях посока.
Арт терапията е път на вътре към душата, много бързо човек изразявайки себе си докато рисува, пее или играе влиза в истинската си същност и намира отговори и въпроси който са лично негови, извън общия знаменател. Виждайки, преживявайки и практикувайки в  защитена среда е една истинска работа по преодоляването на върешните бариери за да сме балансирани и осъзнати.

„Осъществи се“
Значение на думата „Осъществя“ – Правя нещо да стане действителност.

Много често нашите идей и желания остават не сбъднати, продади факта, че ние никога не започваме тяхното осъществяване. С тази арт терапия ние правим точно това. Минаваме през процеси хубави и лоши и оставяме старите непотребни навици, като ги заменяме с нови работещи за нас и нашите желание.

Основна цел на тази терапия е да  помогне на хората да намерят подход към себе си, с който да изградят себе си в едно ново амплоа, което реалистично и креативно и дава възможност за справяне с проблемите минали, настоящи и бъдещи с поголяма лекота.  Терапията помага на всеки да открие своите възможности, да ги развие в желаната посока.

Чрез изкуството ние няма да съдим кой как се справя добре или зле, ние ви предоставяме методи и практики, с които ще върнете своя баланс и хармония. Ще се върнете в центъра на съществото си и ще преживявате всеки един момент през истината, през ума, духа и тялото.

Ще има възможност за взаимопомощ, диалог, обратна връзка и подкрепа.

Арт терапиите са с различна продължителност  като варират от 2часа до няколко дни.

Categories
Хейко терапия

Балансиращ масаж “Хейко”

Хейко масажа е авторски масаж, представлява комбинация от няколко различни стила масаж. Основновната цел е деарморинг на тялото и сваляне на психо емоциоланите брони, поради този факт в него се работи с поносими нива на болка. Това е масаж на цялото тяло. Ако в процеса на работа се остановят проблеми и оплаквания се работи целенасочено за отблокирането и нормалното протичане на енергията в проблемните участъци.

Масажат е вид медитативна практика в която човек навлиза, като оставя проблемите и грижите. Терапевтичният ефект е много добър и продължителен. Понякога статрират процеси който отнемат дори седмици в който се получава напълно лечебния ефект.

Балансиращият масаж  “Хейко” предхожда енергиният масаж, за да се повиши проводимостта на тялото и да могат да се събудят и усетят финните енергии в последствие.

В Балансиращият масаж “Хейко” се работи винаги според специфичните нужди на клиента. Всяко тяло е различно и има различни нужди. Въпреки това според аюрведа всеки от нас има уникална комбинация от три принципа на ума и тялото, което създава нашите специфични психически и физически характеристики. Тези три принципа се наричат Доши. Повечето от нас имат една или две доши, които са най-доминиращи в природата ни, а останалите (ите) са по-слабо изразени.

Трите доши са известни като: Вата, Пита и Кафа.

Вата Доша – Енергия, която контролира телесните функции, свързани с движението, включително кръвообращението, дишането, мигането и сърдечния ритъм.
В баланс: Има креативност и жизненост.
Извън баланса: Може да предизвика страх и безпокойство.

Пита доша – Енергия, която контролира метаболитните системи на тялото, включително храносмилането, усвояването, храненето и температурата на тялото ви.
В баланс: Води до доволство и интелигентност.
Извън баланс: Може да причини язви и гняв.

Кафа Доша – Енергия, която контролира растежа в тялото. Той доставя вода до всички части на тялото, овлажнява кожата и поддържа имунната система.
В баланс: Изразява се като любов и прошка.
Извън баланса: Може да доведе до несигурност и завист.

Докато внимателният масаж помага за отпускане на мускулите и балансират тялото, органичните етерични масла доставят на тялото дълбоко, дългосрочно оздравяване и подмладяване.

Много спа центрове използват основни готови масла или маслени смеси, но в метода “Хейко” се изпозлват персонализирани маслени смеси, базирани на вашата Доша.

Именно тези етерични масла, форма на древни растителни лекарства, балансират тялото и лекуват отвътре навън, оставяйки ви да се чувствате напълно освежени и подмладени.

Нашите органични масла са направени от кокос, бадем, жожоба и шафран и след това се влива една от тези три смеси от масла:

За Кафа: ободряващ Нийм и Кафа балансиращи етерични масла от розмарин, тамян, мента и други естествени растителни продукти.

За Пита: подмладяваща билка, Брахми и Пита балансиращи етерични масла от иланг-иланг, лавандула, лимон и други естествени растителни продукти.

За Вата: влива се с релаксираща билкова смес, Дашмула и Вата, балансиращи етерични масла от пачули, ветивер, босилек и други естествени растителни продукти.

Балансиращият масаж “Хейко” е идеално начало за стартиране на процеса балансирането на тялото ума и духа на човека, Ефекта от него е усещане за лекота отваряне към живота и чувство на подмладяване.

Продължителността на масажа е 90мин – 60лв.
Масажа е на цялото тяло

Categories
Хейко терапия

Енергийният масаж – метод „Хейко“

“Хейко” представлява метод за балансиране на ума, духа и тялото.

Енергийният масаж е част от “Хейко” метода и създава уникално пътешествие на жизнената енергия през всички енергийни точки за лечение на тялото.

Енергийната система на човека, е нещо което е с нас постоянно, дори и да не знаем за нея, тя продължава да работи за нас. Състоянието в което се намира е пряко свързано с нашето здраве. Здравето е събирателен образ на всички системи в тялото. Работейки с нашата енергийна система ние можем да повлияем положително на всяка друга система в тялото. В човешкото тяло има много на брой енергийни центрове, като цяло за опростяване на системата се говори за седем основни точки (чакри). Тези през тези енергийни точки минават две или повече енергийни канала. Точно те са връзки между съзнанието (ума) и материята (тялото) и които свързват различните аспекти на това, което ни прави хора: нашето физическо, енергийно, емоционално, ментално, социално и духовно Аз. Когато се съсредоточим върху чакрите и работим за тяхната проводимост и деблокиране ние можем да се свържем пълноценно тези аспекти и да преминем към баланс, здраве и благополучие.

На принципа на колелото, когато човек се научи да кара колело, той никога не забравя това умение. Точно това се случва със съзнателната работа с енергийните точки и движението на енергията в тялото. Съзнателното фокусиране и масаж води до създаване на нови връзки в мозъка и нови модели на поведение, действие и осъзнаване.

Основните 7 енергийни точки се намират в сърцевината на нашето тяло, в канал, който обхваща гръбначния стълб и включва опашната кост до короната на главата, както и нервните снопчета, свързани с всяка отделна точка. Този канал на индийски се нарича сушумна нади, а енергията, която тече през чакрите, се нарича кундалини.

Този масаж създава уникално и динамично преживяване, което не се среща в друг стил на масаж. Работата в него е през удоволствието. В допълнение към комбинацията от някои специализирани техники за масаж, балансиращият масаж включва работа с енергийните центрове, която ви отвежда на пътешествие във вас самите. Ефекта е бърз и в дните след масажа се усеща как тялото разгръща естествените си лечебни способности. Чувства се прилив на енергия и баланс в тялото.

Целта на енергийната работа е задвижване на енергията в тялото на човека, като се работи внимателно и без болка по енергийните центрове. Същевременно вниманието на човека се концентрира върху намерението което е заложил преди масажа.

Продължителност: 60-80 минути – цена 60лв.
Този метод включва масаж на цялото тяло.
Етерични масла, балансирани според вашата Доша.

Categories
Хейко терапия

Консултация – Метод „Хейко“

Метода „Хейко“ има за цел да създаде умение на човека за среща и преживяване на проблемите му. Създаване на осъзнато съществуване тук и сега. Това се случва посредством създаването на среда в която човек може да работи със себе си.

Много, често практикуването на това умение води до спиране на цикличността и променя причино следствената връзка моделите на поведение на човека. Да погледнем извън кутийката която си мислим че е нашият живот е много полезно и освежаващо.

Консултация е отправна точка и променя подхода индивидуално спрямо нуждите на човека точно в този момент. Ние вярваме,че здравето е динамично състояние и във всеки един момент се променя.

Въпреки индивидуални подход който се използва, всеки споделя общочовешки характеристики. В един разговор се обменят знания и опит, установява се намерението на човека. Така заедно можем да стигнем до конкретен индивидуален план за работа. Следвайки този план, може да се постигне освободеност и осъзнатост.

Подходът ни е през сърцето, тоест ние не съдим и не критикуваме, а приемаме реалността такава каквато е. Диалогът е от сърце към сърце и се провежда във формална обстановка. По време на консултацията, не се колебайте да задавате въпроси, които обикновено не смеете да зададете. Само чрез вашето решително и задълбочено изследване на тялото и ума ви, може да се формира баланс и хармония във вас.

Може би не се нуждаете от психотерапия или вече имате терапевт. Може би вече имате учител, по медитация, йога или други източни практики. Въпреки това, понякога човек желае да чуе и друга гледна точка или да научи някоя нова стратегия и подход, да погледне навътре в себе си, както на духовно така и на ментално и физическо ниво. Консултацията може да бъде това, което търсите.

Консултацията е своего рода, съзерцателна практика на осъзнаване. Може да се разглежда и като медитация, и като умение за осъзнаване, и изразяване. Която ще ви помогне да се ориентирате в цялата гама от човешки психо-духовни преживявания. Точно поради тази причина, ако вие можете да говорите за реалността такава каквато е, без да бягате от нея. Това се превръща в умение  за осъзнаване, и е една полезна основа за всичко в живота след това.

Създаването на осъзнатост, ни дава шанс да изследваме нашето пряко преживяване. Докато насочваме вниманието си към настоящия момент, имаме пряко преживяване на обектите там – физическо емоционално, психическо – и как те си взаимодействат. Постепенно опознаваме отблизо психологическия аспект на нашия човешки опит.

Не е задължително обаче да завършваме само с психологическите аспекти, ние сме повече от това. Също така можем да изследваме онова, което е извън формите, това, което не се променя, когато формите идват и си отиват. Когато обектите и субектите влизат и излизат от нашия живот. Това е нашата по-дълбока природа, нашето Същинско Аз, Същество или Източник. Това е духовната сфера на човешкия опит.

Продължителност

В зависимост от вашата индивидуална нужда продължителността на консултацията варира. Възможни са частни консултации и консултации за двойки.

Започваме с осъзнатост,  работим с няколко практики за съзерцаване. Във всяка консултация ние идваме при вас, а не ви водим към някакви идеали и не ви сравняваме и вкарваме в каквито и да е форми.

Поверителност

Ние сме обвързани с професионална поверителност. Диалогът от сърце към сърце, консултация е поверителна. Поверителността трябва да бъде защитена от двете страни, тъй като съдържанието на диалога не е предназначено за други лица.

Консултацията е безплатна.

Но подкрепата към някой от нашите проекти е винаги високо оценена и ни помага да продължаваме да развиваме  и обогатим нашите програми и проекти.

Защо да направите консултация с нас:

Ето 5 основни причини, поради които хората идват на консултация за:

Житейски ситуации: „Имам работа с„ X ситуация “ в живота си и искам някаква помощ за това как преживея осъзнато тази ситуация,  как да запазя баланса си и да продължа да пребивавам в съзерцателна практика в тази ситуация.“

Моделът когато се чувстваме спрели  в развитието си: „Моят живот е повтарящ се цикъл на„ X “и преживявам тази цикличност всеки ден. Чувствам, че съм спрял на едно място и неискам/немога да продължа напред. “

Ние можем да ви помогнем да научите умения за намаляване на стреса и безпокойството и поставим основата за процъфтяващи взаимоотношения, започвайки от вас самите.

Осъзнатостта е практиката да насочваме вниманието си, така че то да е напълно в настоящия момент.

Успокойте ума си.

Не мислете за бъдещето или миналото – просто си позволете да бъдете.

И това е много по-трудно, отколкото звучи.

Като хора нашият мозък се е развил, за да помни миналото и да планира бъдещето. Страха е един от начините еволюцията да ни предпази, вчера минах от там но видях нещо страшно затова днес ще мина по друг път.

В съвремието нашите опасения са по-малко специфични от този страх и често се обобщават към преживяване на болезнени събития …

Защо казах това на шефа си?

И притеснение за бъдещи моменти…

Какво ще направя, ако ме уволнят?

Осъзнатостта спира тревожността и излишното хабене на енергия в мислене …

… и ви позволява да изпитате настоящето.

Това насърчава релаксацията и дава шанс на вашия преуморен мозък да си почине.

Осъзнатостта е вид медитация.

Има много видове медитация, твърде много, за да се опитаме да ги опишем сега, както винаги има и много дебати за конкретните разлики между тях.

Осъзнатостта може да работи за вас.

Когато се практикува редовно, тя има многобройни физически и психически ползи.