Categories
Хейко терапия

Любовта – Свещеният съюз, който променя всичко

Съществува дълбок съюз в който можем да съществуваме, съюз в който тялото, ума и  душата, са хармонични помежду си и с тези на нашият партньор. Съюз на един върховен алхимичен синтез и трансцендентална трансмутация на жизнена енергия. Въпреки, че това е върховно изживяване и е най-силното което можем да изпитаме приживе, със следващите редове ви каня на едно изследване с което ще открием че, дори това състояние на блаженство е част от пътя а не е самият път.

В днешни дни, започна да се говори все повече за Мъжкия и Женския принцип и съюза между тях.  Този съюз, има много наименования  , мъжки-женски съюз, ин – ян, шива – шакти и тн. Често казваме съюз, обединение, реално те винаги вървят заедно, за нас по скоро е невъзможно да ги разделим едно от друго. Друг е въпроса е дали ги  познаваме добре и дали са балансирани в нас. Затова според мен по важния въпрос е: Защо да поканим баланса в живота си?

Неслучайно използвам думата „поканим“, представете си, един дом в който чакате ценен за вас човек, какво бихте направили, сигурно бихте подредили и изчистили, бихте сготвили и проветрили.  Така е и с баланса, ако подготвим телата си, с подходящи упражнения, ако освободим ума си с подходящи практики, баланса ще дойде и докато се грижим за него няма да си тръгне. Балансирайки себе си, ние ще имаме възможност да се свържем с човека до нас много по-пълноценно. Проявлението на този принцип не е само външен между мъж и жена, той е и вътрешен за човека като обединява неговите енергии, принципът е също така е и вселенски. Живеейки в баланс ние придобиваме свръх човешки умения, ставаме автентични и пълноценни същества. За щастие ако успеем да постигнем баланса в нас, ние ще сме една крачка по-близо до постигането на баланса с любимия човек, и на две карачки от постигането на екзистенциалния баланс с вселената.

Като човек който е преживял, преживява всеки ден, продължава да участва и създава тантрични практики, искам да ви споделя, че всяка секунда инвестирана в умението да виждаме същността на нещата докато пребиваваме в кръга ин-ян, е всичко.

Тантра е начин за общуване с езика на любовта. Това е начин за задълбочаване на връзката между влюбените, но на този свят няма само добро, ако не сме готови за това количество енергия което се генерира, то тя може също така да ни отвлече вниманието, така може да загубим баланса. Въпреки че води до освобождение, може да се превърне и в пристрастеност и след това в ограничение.

Мисля, че да търсим начин да задоволим всичките си нужди, чрез тантра, е като да храним една празнота с друга по-голяма празнота. Свещенният съюз не е решение на нашето желание да бъдем радикално обичани.

Въпреки че тантра като технология, ни дава възможност за продължителен сексуален акт, свързване на по високо ниво, преживяване и споделяне на най-силните емоции които човек е способен да преживее. Аз оставам по-впечатлен от това как обичащите се хора, се грижат един за друг. Когато импулса на мозъчните химикали отшуми, тогава остава изградена с любов обща среда и възможността която тя дава да преживеем заедно уязвимостта от споделяне на дълбоки нужди и страхове, притежаването и почистването на направените бъркотии в живота ни.

Мисля, че общуването по теми свързани с нашите нуждите и граници около секса е важно, но когато фокусът остава единствено в секса, без да се взема предвид дълбочината на човека извън страстите в леглото, може да ограничи и дори да задуши интимността. Такъв подход може да окаже натиск върху двамата и те да започнат да изпълняват роля, вместо да бъдат напълно себе си.

Човешкият мозък сам по себе си един инструмент, на който еволюцията в програмата му е записала да е постоянно тревожен. За да разберем и преживеем свободата от всички изкуствено създадени от нас модели не е лесно, това е работа, отнема много практика, отнема много време и дисциплина. Състоянието на освобождение  е прекрасно, подхранващо душата. За пребиваване в това състояние времето винаги е изтекло, но винаги има.  Ако се питате кога, отговорът винаги е Сега!

С горенаписаното исках да ви разкажа за ценността и възможните препятствия по пътя за създаване на сакрален-свещен съюз. Винаги съм развълнуван да участвам и създавам събития за двойки, в които се учим  как да пребиваваме в блаженство, как да пазим своите граници и да уважаваме чуждите. Как да избегнем капаните по пътя, така че партнирането ни да се превърне в съюз а не в самоцел.  

Мога  да кажа, че за мен вървенето по този път беше най-интензивното нещо, в което някога съм се впускал, като то промени и все още променя всичко около мен.

 

Подарявам ви следните слова, като се надявам те да инспирират и Вас.

„Обичам ли, всичко се променя“

И говорим за любов, говорим за изкуството на сърцето

Пътя на любовта

Ако можем в този свят да срещнем някого, и да станем истински близки, толкова близки че да не може нищо да мине между нас.

Да говорим истини от сърцето си, от място на уязвимост и доброта

Ако успеем да намерим време наистина да изслушаме и изследваме нашите любими неща, подаръци, качества, към които сме били привлечени, когато се срещнем

Тези дарове, които досега може би пренебрегваме, защото може би не сме се сетили да видим Божественото един в друг …

Забравили, че сме тук, за да се научим един друг, как да стоим на краката си и да обичаме безкрайно

Затова винаги има време и пространство, стига да има съзнателно намерение

Истината каквато и да е тя, наистина си заслужава

За да си подарим този подарък, да се научим да се свързваме

Живеем в свят, в който отчуждението е нещо обичайно, навикът да се отвръщаме и да затваряме сърцето е приемливо.

Отчаяно трябва да се впуснем и да научим умения за комуникация, допир и чувствителност 

В свят, който се разделя, изцелението и отговорите ще дойдат, като промените себе си

Мой учител казва „За да излекуваш света, излекувай собственото си сърце”

Едно по едно сърце, ако искаш да промениш този привидно разбит свят, който не е

Да бъдеш в компанията на група хора, които се учат да обичат истински, е най-изящното преживяване

Изключително радостен съм, че това събитие се случва отново и отново. Ако искате да научите повече или пък да участвате вижте повече за него тук:

https://www.facebook.com/events/3977072275687034

 

Автор: Николай Петров

Николай Петров е терапевт в областта на балансирането на Ума, Духа и Тялото. Участвал е в многобройни тренинги и семинари за личностно развитие, Тантра и сакрална сексуалност.

Работата му от 3 години е сързана с консултирането на хора по принципите на Дзен консултирането. Работи като Тантра терапевт, има над 100 осъществени сесии по методите на телесната психотерапия и “Ошо Ребалансинг“

Създател е на авторски метод наречен „Хейко“, който трансформира травмите и болката и учи на умението да се пребивава в Баланс.

Heikotera.com

Categories
Хейко терапия

Медитативни техники и практики

Трудно ли е да се медитира? Как да контролираме ума си? Изисква ли се много дисциплина? Трябва ли да ходим на курсове? Къде и как можем да медитираме? Защо е хубаво да медитираме? Колко време е необходимо? Трябва ли да се интересувамe от източна философия, за да практикуваме?

Искам да започна с това, какво представлява медитацията и защо тя е нещо хубаво (независимо дали търсим духовния аспект, или не). Как да започнете?

Целта  тук не е да Ви разкажа всичко възможно за медитацията, или да дам авторитетно определение за нея… Просто ще отговоря на изброените въпроси с цел да запозная начинаещия и да му помогна да започне.

Какво и защо?

Какво е медитация? Това всъщност е един много сложен въпрос, тъй като думата може да има много и различни значения и да се осъществява по много различни начини. Ще се опитам да опростя значението, като съм избрал една дефиниция и една практика (пиша това с уговорката, че има много други отговори и възможности по този въпрос). За мен отговорът на “какво е медитация” се събира в няколко думи: практикуване на особен вид осъзнаване, с цел да се прекрати страданието и да се подпомогне благополучието на човека и всичко около него.

За да отговоря на въпроса защо, ще дам и единствената цел на тази медитация, а именно да усили Вашата съзнателност. Постигайки висока съзнателност, човек постига и развива няколко неща едновременно, а именно:

Създава добра психическа среда за Вас и хората около Вас.
Приема себе си в цялост.
Справя с емоциите и мислите си.
Прекъсва обвързаностите и зависимостите, освобождава се.
Помирява се със себе си и живее без напрежение и вътрешна борба.
Цени живота.
Медитацията, за която пиша и практикувам, се нарича “седяща медитация”. За този вид медитация не са нужни умения, опитност, определени вярвания, изповядване на дадена религия, обвързване с някаква философия и тн.

За да практикуваме “седяща медитация” не се изисква много, нужно е желание и спокойна среда. Веднъж след като опознаете себе си, може да разширите практиката си и да практикувате, докато ходите, тичате или извършвате ежедневните си дейности.

В началото е желателно да ползвате метода на “седящата медитация”, за да се избегнат максимално факторите, които могат да ви разсейват.

Поставете една възглавница на земята и седнете в удобна форма с изправен гръб, може да използвате поза лотус или полу-лотус. Ако сте като мен, с много малка гъвкавост, просто седнете удобно с прав гръб допрян до стената.

Това, което спестявам съзнателно в самото начало е точната формата на седене. Защото в Зен практиката самата форма е много важна и се спазва много стриктно. Затова ще опростя формата и Ви каня да опитате от самата есенция, а именно чрез медитация да постигнете осъзнаване. На по-късен етап може да потърсите учител, група или текстове с напътствия, чрез които да развиете формата.

Много благоприятно се отразява, ако държите в ума си нещо като: „Когато вдишваме, ние отпускаме тялото си, когато издишваме ние се усмихваме.“ Ето, вече практикувате осъзнаване!

В началото е желателно да започнете практикуването на медитацията с 3-4 минути, хубаво е тези минути да бъдат сутрин, преди всички в къщата да са се събудили. Намерете удобно място и практикувайте само няколко минути. Нагласете алармата на часовник, който да отброява тези няколко минути, и когато те изтекат, да Ви напомни да спрете.

Започнете с малко, но бъдете постоянни, все пак се опитвате да създадете позитивен навик. Целта е да създадем устойчив навик. Най-вероятно можете да седите 15 – 30 минути, това не е състезание за издържливост. Дори няколко минути са идеални за начало. Помнете този навик няма да присъства в живота Ви за ден или два, не бързайте. Практикувайте по 4 минути в продължение на седем дни, след това увеличавайте продължителността с една минута всяка следваща седмица. Повярвайте ми една минута е много. След още седем дни увеличете отново. Спрете да увеличавате времето, когато достигнете 15 минути и практикувайте. Ако имате желание и се чувствате комфортно, увеличете времето. Тук няма точна формула, всичко е индивидуално.

Когато седнете удобно не се опитвайте да спрете мислите си или да се опитвате да контролирате съзнанието си. Опитайте се да мислите единствено върху дишането. Естествено вдишване, бавно, естествено издишване.

Това е една проста практика. В този мини-курс фокусът пада предимно върху формирането на позитивния навик за медитация, а не върху това да се опитам да пресъздам идеалната практика за конкретен вид медитация.

Най-общо казано, седим само за няколко минути за медитация, а получаваме оазис на спокойствие, който рядко се намира тези дни. И това, само по себе си, е достатъчно мотивиращо, за да медитираме всеки ден.

Categories
Хейко терапия

Дихателни и двигателни практики

ДИШАНЕТО – НАЙ-ВАЖНОТО ДЕЙСТВИЕ СВЪРЗАНО С НАШЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ

Дишането e умение, от което пряко зависи нашето здраве, както умствено така и физическо.

Едва ли ще се намери някой, който може да каже нещо срещу това твърдение и въпреки това, в съвременните детски градини и училища, дори и в нашите семейства дишането не е засегнато като въпрос, на който има нужда да бъде отговорено. Според мен умението да се диша правилно би следвало да присъства в общата култура на всеки човек. Има нужда да се обърне обществено внимание на тази тема, тъй като правилното дишане може да помогне в много ситуации, както да ни предпази така и да ни излекува от многобройните проблемите на модерното общество.

Придобивайки това умение и познание, правилното дишане би ни служило добре до края на нашият живот.

Принципно децата имат правилно естествено дишане, но когато пораснат губят това умение, тъй като не им е обърнато внимание навреме и не е подчертано колко важно е правилното дишане.

Със нас можете да научите и практикувате Вим Хов -дишане и студови терапии.

Ако практикувате метода на Вим Хоф, ще изпитате положителното му въздействие върху себе си. Въпреки че ще можете да правите това което той прави, на Вас няма да ви е нужно да се подлагате на екстремни условия, като него.

При нас също може да научите и практикувате квадратно дишане, както и Праана Аяма Дишане.

Можете да научите как да дишате повреме на зен медитация.

След дишането, идвра ред и на движението.

Движението е част от нашето съществуване, без движение няма живот. Самият живот е движение.

Ние практикуваме различни видове двигателни упражнения и можем да ви изградим персонален план за подобряване на жинеността на вашето тяло.

 

Categories
Хейко терапия

Арт терапии „Осъществи се“

Целта на тази практика е да помогне на участниците да намерят своя път и начин, по който да направят себе си такива каквито биха искали да бъдат. Да намерят и изразят себе си. Да открият своите възможности и да ги развият в желаната от тях посока.
Арт терапията е път на вътре към душата, много бързо човек изразявайки себе си докато рисува, пее или играе влиза в истинската си същност и намира отговори и въпроси който са лично негови, извън общия знаменател. Виждайки, преживявайки и практикувайки в  защитена среда е една истинска работа по преодоляването на върешните бариери за да сме балансирани и осъзнати.

„Осъществи се“
Значение на думата „Осъществя“ – Правя нещо да стане действителност.

Много често нашите идей и желания остават не сбъднати, продади факта, че ние никога не започваме тяхното осъществяване. С тази арт терапия ние правим точно това. Минаваме през процеси хубави и лоши и оставяме старите непотребни навици, като ги заменяме с нови работещи за нас и нашите желание.

Основна цел на тази терапия е да  помогне на хората да намерят подход към себе си, с който да изградят себе си в едно ново амплоа, което реалистично и креативно и дава възможност за справяне с проблемите минали, настоящи и бъдещи с поголяма лекота.  Терапията помага на всеки да открие своите възможности, да ги развие в желаната посока.

Чрез изкуството ние няма да съдим кой как се справя добре или зле, ние ви предоставяме методи и практики, с които ще върнете своя баланс и хармония. Ще се върнете в центъра на съществото си и ще преживявате всеки един момент през истината, през ума, духа и тялото.

Ще има възможност за взаимопомощ, диалог, обратна връзка и подкрепа.

Арт терапиите са с различна продължителност  като варират от 2часа до няколко дни.

Categories
Хейко терапия

Балансиращ масаж „Хейко“

Хейко масажа е авторски масаж, представлява комбинация от няколко различни стила масаж. Основновната цел е деарморинг на тялото и сваляне на психо емоциоланите брони, поради този факт в него се работи с поносими нива на болка. Това е масаж на цялото тяло. Ако в процеса на работа се остановят проблеми и оплаквания се работи целенасочено за отблокирането и нормалното протичане на енергията в проблемните участъци.

Масажат е вид медитативна практика в която човек навлиза, като оставя проблемите и грижите. Терапевтичният ефект е много добър и продължителен. Понякога статрират процеси който отнемат дори седмици в който се получава напълно лечебния ефект.

Балансиращият масаж  „Хейко“ предхожда енергиният масаж, за да се повиши проводимостта на тялото и да могат да се събудят и усетят финните енергии в последствие.

В Балансиращият масаж „Хейко“ се работи винаги според специфичните нужди на клиента. Всяко тяло е различно и има различни нужди. Въпреки това според аюрведа всеки от нас има уникална комбинация от три принципа на ума и тялото, което създава нашите специфични психически и физически характеристики. Тези три принципа се наричат Доши. Повечето от нас имат една или две доши, които са най-доминиращи в природата ни, а останалите (ите) са по-слабо изразени.

Трите доши са известни като: Вата, Пита и Кафа.

Вата Доша – Енергия, която контролира телесните функции, свързани с движението, включително кръвообращението, дишането, мигането и сърдечния ритъм.
В баланс: Има креативност и жизненост.
Извън баланса: Може да предизвика страх и безпокойство.

Пита доша – Енергия, която контролира метаболитните системи на тялото, включително храносмилането, усвояването, храненето и температурата на тялото ви.
В баланс: Води до доволство и интелигентност.
Извън баланс: Може да причини язви и гняв.

Кафа Доша – Енергия, която контролира растежа в тялото. Той доставя вода до всички части на тялото, овлажнява кожата и поддържа имунната система.
В баланс: Изразява се като любов и прошка.
Извън баланса: Може да доведе до несигурност и завист.

Докато внимателният масаж помага за отпускане на мускулите и балансират тялото, органичните етерични масла доставят на тялото дълбоко, дългосрочно оздравяване и подмладяване.

Много спа центрове използват основни готови масла или маслени смеси, но в метода “Хейко” се изпозлват персонализирани маслени смеси, базирани на вашата Доша.

Именно тези етерични масла, форма на древни растителни лекарства, балансират тялото и лекуват отвътре навън, оставяйки ви да се чувствате напълно освежени и подмладени.

Нашите органични масла са направени от кокос, бадем, жожоба и шафран и след това се влива една от тези три смеси от масла:

За Кафа: ободряващ Нийм и Кафа балансиращи етерични масла от розмарин, тамян, мента и други естествени растителни продукти.

За Пита: подмладяваща билка, Брахми и Пита балансиращи етерични масла от иланг-иланг, лавандула, лимон и други естествени растителни продукти.

За Вата: влива се с релаксираща билкова смес, Дашмула и Вата, балансиращи етерични масла от пачули, ветивер, босилек и други естествени растителни продукти.

Балансиращият масаж „Хейко“ е идеално начало за стартиране на процеса балансирането на тялото ума и духа на човека, Ефекта от него е усещане за лекота отваряне към живота и чувство на подмладяване.

Продължителността на масажа е 90мин – 60лв.
Масажа е на цялото тяло

Categories
Хейко терапия

Енергийният масаж – метод „Хейко“

“Хейко” представлява метод за балансиране на ума, духа и тялото.

Енергийният масаж е част от “Хейко” метода и създава уникално пътешествие на жизнената енергия през всички енергийни точки за лечение на тялото.

Енергийната система на човека, е нещо което е с нас постоянно, дори и да не знаем за нея, тя продължава да работи за нас. Състоянието в което се намира е пряко свързано с нашето здраве. Здравето е събирателен образ на всички системи в тялото. Работейки с нашата енергийна система ние можем да повлияем положително на всяка друга система в тялото. В човешкото тяло има много на брой енергийни центрове, като цяло за опростяване на системата се говори за седем основни точки (чакри). Тези през тези енергийни точки минават две или повече енергийни канала. Точно те са връзки между съзнанието (ума) и материята (тялото) и които свързват различните аспекти на това, което ни прави хора: нашето физическо, енергийно, емоционално, ментално, социално и духовно Аз. Когато се съсредоточим върху чакрите и работим за тяхната проводимост и деблокиране ние можем да се свържем пълноценно тези аспекти и да преминем към баланс, здраве и благополучие.

На принципа на колелото, когато човек се научи да кара колело, той никога не забравя това умение. Точно това се случва със съзнателната работа с енергийните точки и движението на енергията в тялото. Съзнателното фокусиране и масаж води до създаване на нови връзки в мозъка и нови модели на поведение, действие и осъзнаване.

Основните 7 енергийни точки се намират в сърцевината на нашето тяло, в канал, който обхваща гръбначния стълб и включва опашната кост до короната на главата, както и нервните снопчета, свързани с всяка отделна точка. Този канал на индийски се нарича сушумна нади, а енергията, която тече през чакрите, се нарича кундалини.

Този масаж създава уникално и динамично преживяване, което не се среща в друг стил на масаж. Работата в него е през удоволствието. В допълнение към комбинацията от някои специализирани техники за масаж, балансиращият масаж включва работа с енергийните центрове, която ви отвежда на пътешествие във вас самите. Ефекта е бърз и в дните след масажа се усеща как тялото разгръща естествените си лечебни способности. Чувства се прилив на енергия и баланс в тялото.

Целта на енергийната работа е задвижване на енергията в тялото на човека, като се работи внимателно и без болка по енергийните центрове. Същевременно вниманието на човека се концентрира върху намерението което е заложил преди масажа.

Продължителност: 60-80 минути – цена 60лв.
Този метод включва масаж на цялото тяло.
Етерични масла, балансирани според вашата Доша.

Categories
Хейко терапия

Консултация – Метод „Хейко“

Метода „Хейко“ има за цел да създаде умение на човека за среща и преживяване на проблемите му. Създаване на осъзнато съществуване тук и сега. Това се случва посредством създаването на среда в която човек може да работи със себе си.

Много, често практикуването на това умение води до спиране на цикличността и променя причино следствената връзка моделите на поведение на човека. Да погледнем извън кутийката която си мислим че е нашият живот е много полезно и освежаващо.

Консултация е отправна точка и променя подхода индивидуално спрямо нуждите на човека точно в този момент. Ние вярваме,че здравето е динамично състояние и във всеки един момент се променя.

Въпреки индивидуални подход който се използва, всеки споделя общочовешки характеристики. В един разговор се обменят знания и опит, установява се намерението на човека. Така заедно можем да стигнем до конкретен индивидуален план за работа. Следвайки този план, може да се постигне освободеност и осъзнатост.

Подходът ни е през сърцето, тоест ние не съдим и не критикуваме, а приемаме реалността такава каквато е. Диалогът е от сърце към сърце и се провежда във формална обстановка. По време на консултацията, не се колебайте да задавате въпроси, които обикновено не смеете да зададете. Само чрез вашето решително и задълбочено изследване на тялото и ума ви, може да се формира баланс и хармония във вас.

Може би не се нуждаете от психотерапия или вече имате терапевт. Може би вече имате учител, по медитация, йога или други източни практики. Въпреки това, понякога човек желае да чуе и друга гледна точка или да научи някоя нова стратегия и подход, да погледне навътре в себе си, както на духовно така и на ментално и физическо ниво. Консултацията може да бъде това, което търсите.

Консултацията е своего рода, съзерцателна практика на осъзнаване. Може да се разглежда и като медитация, и като умение за осъзнаване, и изразяване. Която ще ви помогне да се ориентирате в цялата гама от човешки психо-духовни преживявания. Точно поради тази причина, ако вие можете да говорите за реалността такава каквато е, без да бягате от нея. Това се превръща в умение  за осъзнаване, и е една полезна основа за всичко в живота след това.

Създаването на осъзнатост, ни дава шанс да изследваме нашето пряко преживяване. Докато насочваме вниманието си към настоящия момент, имаме пряко преживяване на обектите там – физическо емоционално, психическо – и как те си взаимодействат. Постепенно опознаваме отблизо психологическия аспект на нашия човешки опит.

Не е задължително обаче да завършваме само с психологическите аспекти, ние сме повече от това. Също така можем да изследваме онова, което е извън формите, това, което не се променя, когато формите идват и си отиват. Когато обектите и субектите влизат и излизат от нашия живот. Това е нашата по-дълбока природа, нашето Същинско Аз, Същество или Източник. Това е духовната сфера на човешкия опит.

Продължителност

В зависимост от вашата индивидуална нужда продължителността на консултацията варира. Възможни са частни консултации и консултации за двойки.

Започваме с осъзнатост,  работим с няколко практики за съзерцаване. Във всяка консултация ние идваме при вас, а не ви водим към някакви идеали и не ви сравняваме и вкарваме в каквито и да е форми.

Поверителност

Ние сме обвързани с професионална поверителност. Диалогът от сърце към сърце, консултация е поверителна. Поверителността трябва да бъде защитена от двете страни, тъй като съдържанието на диалога не е предназначено за други лица.

Консултацията е безплатна.

Но подкрепата към някой от нашите проекти е винаги високо оценена и ни помага да продължаваме да развиваме  и обогатим нашите програми и проекти.

Защо да направите консултация с нас:

Ето 5 основни причини, поради които хората идват на консултация за:

Житейски ситуации: „Имам работа с„ X ситуация “ в живота си и искам някаква помощ за това как преживея осъзнато тази ситуация,  как да запазя баланса си и да продължа да пребивавам в съзерцателна практика в тази ситуация.“

Моделът когато се чувстваме спрели  в развитието си: „Моят живот е повтарящ се цикъл на„ X “и преживявам тази цикличност всеки ден. Чувствам, че съм спрял на едно място и неискам/немога да продължа напред. “

Ние можем да ви помогнем да научите умения за намаляване на стреса и безпокойството и поставим основата за процъфтяващи взаимоотношения, започвайки от вас самите.

Осъзнатостта е практиката да насочваме вниманието си, така че то да е напълно в настоящия момент.

Успокойте ума си.

Не мислете за бъдещето или миналото – просто си позволете да бъдете.

И това е много по-трудно, отколкото звучи.

Като хора нашият мозък се е развил, за да помни миналото и да планира бъдещето. Страха е един от начините еволюцията да ни предпази, вчера минах от там но видях нещо страшно затова днес ще мина по друг път.

В съвремието нашите опасения са по-малко специфични от този страх и често се обобщават към преживяване на болезнени събития …

Защо казах това на шефа си?

И притеснение за бъдещи моменти…

Какво ще направя, ако ме уволнят?

Осъзнатостта спира тревожността и излишното хабене на енергия в мислене …

… и ви позволява да изпитате настоящето.

Това насърчава релаксацията и дава шанс на вашия преуморен мозък да си почине.

Осъзнатостта е вид медитация.

Има много видове медитация, твърде много, за да се опитаме да ги опишем сега, както винаги има и много дебати за конкретните разлики между тях.

Осъзнатостта може да работи за вас.

Когато се практикува редовно, тя има многобройни физически и психически ползи.