Categories
Семинар "Танцът на живота"

Коренната чакра / Муладхара – безопасност, сигурност и стабилност

Чакрите са енергийни центрове в човешкото тяло. Балансирането на тези чакри означава фина настройка на енергийния поток, така че всичките 7 чакри да се изравнят. Колкото по-рано се научи тази практика, толкова по-добре, защото тя развива самосъзнанието, ключовият елемент за емоционалното развитие.
Коренната чакра е първата от седемте чакри, разположена в основата на гръбначния стълб. Свързана е с елемента земя, балансирането на тази чакра осигурява усещането за заземяване. Коренната чакра е отговорна за чувството ни за безопасност, сигурност и стабилност. Когато тази чакра е балансирана, ние се чувстваме сигурни и уверени. Когато обаче не е, започваме да изпитваме страх, безпокойство и несигурност.

Основна информация за коренната чакра:

Името на санскрит е Muladhara (Муладхара), което означава „основна опора“. Тази чакра е в основата на цялата система от енергийни центрове в тялото. Той се намира в перинеума, който е месестата област между ануса и гениталиите както при мъжете, така и при жените. Тази чакра е свързана с надбъбречните жлези, които контролират реакцията на борба или бягство, които също са седалището на нашата наследствена енергия. Освен това снабдява тазовата област с енергия.

Тази чакра е свързана с надбъбречните жлези, които отделят редица стероидни хормони, един от които е адреналин. Той е свързан с нашата скелетна структура, която ни дава стабилност, а също и с нашите крака и стъпала, чрез които служи като проводник направо към заземяващите ефекти на Земята чрез седалищния нерв.

Седалищният нерв е най-големият нерв в нашето тяло. Започва в сакралния плексус, който е седалището на тази чакра, минава надолу по крака ни и се разклонява в краката ни. Това е нашата енергийна връзка със Земята, която е елементът на тази чакра.

Тази чакра има най-ниската вибрация от всички чакри. Чакрите са като фунии, които изтеглят космическата енергия през нас, като канализират спираловидно преминаващата енергия  през нашето тялото и след това освобождават изразходваната енергия обратно в космоса през окото на фунията. Вихърът на червена коренна чакра се върти най-бавно от всички чакри.

Муладхара е разположена в основата на гръбначния стълб и е свързана с червения цвят, като тя представлява връзката ни с физическия свят, сигурността и основните нужди за оцеляване. Този център действа като кореновата система на нашето енергийно тяло, осигурявайки усещане за стабилност, заземяване и здрава основа за личностно израстване.

Въздействие върху личностното развитие:

Когато коренната чакра е балансирана, хората изпитват повишено самочувствие, чувство за принадлежност и способност да се справят с предизвикателствата с устойчивост. Той насърчава дълбоко вкоренено чувство за сигурност и самоувереност, което позволява на хората да прегърнат възможностите за личен растеж и да се изправят лице в лице с трудностите.

Въздействие върху професионалното развитие:

В сферата на професионалното развитие, балансираната коренна чакра полага основата за напредък в кариерата, лидерски умения и финансова стабилност. Той позволява на хората да вземат обосновани решения, да поемат пресметнати рискове и да изграждат солидни професионални взаимоотношения.

Основна функция

Когато стартираме осъзнат процес по работа с нашите енергийни центрове. Муладхара е началото на нашето пътуване. Коренната чакра е основата на системата от чакри. Важно е тази чакра да бъде отворена и балансирана, за да се осигури стабилна основа. Това е чакрата, която ни вкоренява в този свят и генерира нашата зона на комфорт. Това е мястото, където Шакти Кундалини лежи навита, готова да се придвижи нагоре по сушумна и да пробие всяка чакра при пътуването си. Първо обаче трябва да бъдем заземени и балансирани в тази чакра, преди змията Кундалини дори да започне пътуването си.

Заземяването е като да се включите в Земята. Когато сте вкоренени, се чувствате комфортно и сте способни. Ако не сте на земята, някои неща може да ви накарат да изпаднете в депресия, само омраза или някакво друго самоиронично поведение. Трябва да се заземим и да укрепим нашата система за поддръжка и това е, върху което ще работим заедно в предстоящите събития от „Танцът на живота“.

Много хора изпитват трудности, защото техните горни енергийни центрове са екстремно отворени и енеризирани, докато долните им чакри не са достатъчно стабилни, за да поддържат тежеста от психическата енергия, която генерират в живота си или поемат от средата в която съществуват. В крайна сметка това създава сериозни психични разстройства, като психоза.

Сега трябва да забележите думата екстремно тук, така че това не означава, че всеки, който има дисбаланс между горната и долната чакра, е психотичен. Това означава, че трябва да обърнем достатъчно внимание на заземяването и балансирането на първата си чакра. Чрез заземяването можем да канализираме психическото си претоварване към земята. Много хора са в тази позиция.

Затова първото събитие и работата с първа чакра е много важно, това е основата на нашата последваща практика за балансиране на ума, духа и тялото.

В тази първа чакра ние сме загрижени за нашето оцеляване. Първо трябва да се погрижим основните ни нужди от храна, облекло и подслон да бъдат задоволени по начин, който гарантира здравословно съществуване. След като тези нужди бъдат задоволени, ние сме свободни да преминем към по-високите нива на съзнанието, без да бъдем дърпани назад от притесненията за оцеляване. Тези, които постоянно се борят със здравословни или финансови проблеми, са склонни да бъдат хванати в капана на първата чакра. Тези проблеми трябва да бъдат разрешени, преди да може човек да има възможност да постигне какъвто и да е стабилен напредък. Това важи особено за онези хора, които се тревожат за неща, които нямат основания в реалността. Трябва да се борим с правото си да бъдем тук и да бъдем щастливи. Балансираният човек ще открие, че живее просто и нещата, от които се нуждае, текат естествено към него. Защото вселената е място на изобилие.

 

Целта тук в нашият живот е да бъдем радостни и щастливи, да учим и създаваме. Прекомерната привързаност към нещата се превръща в капан, който може да скрие нашата основна жизнена цел. Физическият свят е инструмент, който трябва да се използва за научаване на уроци, но не  дава отговор на въпроса „Кой съм Аз?“. Това не означава, че човек не можете да има хубави неща, просто ненужната привързаност към нещата които притежава е капан. Това ни държи затворени във вярата, че ние сме това, което имаме и че колкото повече имате, толкова по-добри и превъзхождащи околните сме. Когато някои хора загубят нещата си, те се чувстват непълноценни. Някои хора се чувстват непълноценни, ако нямат толкова неща, колкото някой друг. Това е огромен порочен кръг от липса, желание и разочарование. Това е капанът, който създават материалистичните съществувания. Вие не сте нещата, които притежавате. Не сте по-добър или по-лош човек, ако нямаш много неща или имаш много неща. Вие сте един и същи човек и в двата случая, възприятието е това, което се е променило.

Има много добра книга, която предлага някои добри начини за намиране на баланс в тази Чарка. Теза книга не е предназначена специално за балансиране на чакрите, но ще ви помогне да разберете неща, които ще насочат ума ви към области, които ще засегнат пряко коренната чакра.

„Нова Земя“ от Екхарт Толе Екхарт

Балансът на тази чакра идва от нашето осъзнаване, че сме тук, за да бъдем щастливи и да учим. Можем да проявим добри неща в живота си, ако им позволим да дойдат. Знаем, че Вселената вече е осигурила всичко от което имаме нужда. В това знание ние създаваме вибрация, която привличаме всички неща, от които се нуждаем и желаем. Прекарайте време в медитация с тази идея. Вие сте обичани от източника на енергия в тази вселена, защото той е това любов. И това  това е всичко, което представлява. Вие сте тук, за да бъдете щастливи и да се учите развивате и създавате. Отпуснете се и оставете Вселената да поеме по своя път на еволюция.

Ние действаме от тази чакра, когато ние, нашите близки или начинът ни на живот е застрашен. Надбъбречната жлеза е свързана с тази чакра, тъй като задейства нашия отговор на борба или бягство. Това е критична функция за нас и промените, които се случват в тялото ни, са предназначени да ни дадат възможно най-добрия шанс да оцелеем при предизвикателство. Въпреки това, много хора в нашето общество са развили нужда да живеят като Джоунс и постоянно се чувстват тревожни, че някой или нещо застрашава нещата им, което кара надбъбречните им жлези да ги изпомпват винаги с адреналин. Това не е здравословен начин на живот. Трябва да разберем реалността на тази ситуация; всичко, от което наистина се нуждаем, за да оцелеем, е храна, дрехи и подслон, всичко останало попада в сферата на желанията.