Categories
Статии

Как разбираме, че процеса на събуждане е започнал и сме навлези в “сигурни води”

„Всяко отделно същество във Вселената се връща към общия източник. Връщането към източника е спокойствието. Ако не осъзнавате източника, се спъвате в собственото си объркване и скръб. Когато осъзнаеш откъде идваш, естествено ставаш толерантен, съзерцаваш, забавен, с добро сърце, достоен като крал. ” ~ Лао Дзъ

След проведения семинар “Sacred Union@Magnetic joy” искам да споделя и подчертая няколко процеса, които започват да се случват, когато израстваме и узряваме духовно. Все непринудени неща, подаръци които ще внесат много мир и спокойствие в сърцето и в живота ви, правейки ви по-смирени, състрадателни и любящи. 

Преди това обаче, ще ви споделя няколко от основните неща за които работихме на семинара, те имат силата да ви държат в кондиция и повишават вашата устойчивост на ежедневния стрес:

Визуализирайте положителни резултати

В началото или в края на всеки ден обмислете всички онези несигурни ситуации в живота – големи и малки.

Една по една ги разгледайте и визуализирайте най-оптимистичния и невероятен изход от ситуацията – възможно най-доброто развитие, което можете да си представите.

Правим това, не за да си създадем още по-големи очаквания, съответно още по голямо разочарование ако не се случи така както искаме, правим това за да тренираме и отработим вътрешното спокойствие в което да съществуваме докато сбъдваме нашите желания.

Превърнете безпокойството в прогрес

Гъвкавостта на мозъка ни позволява да бъдем стабилни и устойчиви в трудни времена,от нас зависи да се научим как да се успокояваме, да спрем да действаме автоматично на ситуациите, да преосмисляме мислите си и да вземаме по-интелигентни решения.

Много по-лесно е да напавим горното, когато си напомняме, че тревожността не винаги е лоша за нас. Помислете за следното:

Гневът може да блокира вниманието и способността ви да изпълнявате, но може да ви подхрани и мотивира, може да изостря вниманието ви; да ви служи като напомняне за важното за вас.

Страхът може да предизвика спомени за неуспехи, може да ограби  вниманието и фокуса ви, може да ви парализира. Страхът може да ви направи по-внимателни при вземането на решения. Той може да ви помогне да се вгледате по-дълбоко във вас и това което ви вълнува, може да ви октрие познание за вас, което никой друг не може да ви даде. Страхът може да създава възможности за промяна.

Тъгата може да съсипе настроението ви и да ви демотивира, но може да ви помогне да преподредите приоритетите и да ви мотивира да промените средата, обстоятелствата и поведението си.

Тревогата може да ви накара да отлагате и да ви попречи на постигането на целите, но пък може да ви помогне да прецизирате плановете си, коригирайте очакванията си, така че те да станат по-реалистични и целенасочени.

Разочарованието може да ограничи напредъка ви и да открадне мотивацията ви, но  би могло да събуди вашия мозък и да предизвика вашата ментална сила, и така да ви помогне да направите нещата по-добре.

Това са само прости ментални конструкции, идеи  и сценарии, важно е да знаем че всички те не са автоматични процеси и когато се превърнат в осъзнат избор дават осезаеми резултати.

Опитайте нещо ново

Един съвет от мен, винаги цял живот ви е повтаряно да сме фокусирани във едно нещо и да го правим докато станем перфектни в него.  Бих ви предложил нещо различно, опитайте да правите много неща в които да станете просто добри, разширете мирогледа си и спрете да преследвате префкета.

Опитайте всяко ново нещо да е точно  над вашите способности, така че да ви вади вашата зона на комфорт.

Помолете за помощ

Възможността да помолиш за помощ, е и възможността да поддържаш връзка с приятели или роднини, като активно поддържа взаимоотношения ви, не само ви позволява да запазите спокойствие, но и засилва усещането, че не сте сами.

Когато имаме връзка на която разчитаме в живота, при нас се връща вярата и чувството, че сте заобиколени от хора, които се грижат за нас. Това чувство е от решаващо значение по време на огромен стрес, когато се налага да изпитаме собствената си издръжливост, за да продължим да поддържаме съществуването си и здравето си в оптимално състояние.

Практикувайте позитивна комуникация със самите вас

Изпращайте си оптимистични малки послания, които са смешни, забавни и като цяло възхитителни. Вътрешния мир е  част от отговора, на въпроса  как да се чувстваме добре.  Той идва с положителни напомняния. Не е задължително да ги споделяте с някой.  Когато свършите нещо, изпратете си усмивка запазете положителният заряд за по-дълго време. 

Станете едно с природата

Постоянно се доказва, че прекараното време сред природата има положителни ефекти върху психичното ни здраве. Прекараното качествено време в природата може значително да увеличи емоционалното ни благосъстояние и устойчивост.

Не е нужно да живеете в гора, за да се потопите. Близкият парк или някоя тиха среда със зеленина, където няма толкова много хора наоколо, ще работят също толкова добре.

Дишайте, отпуснете се и осъзнайте звуците, миризмите и гледките. Използвайте всичките си сетива, за да създадете повишено осъзнаване на естествения свят. Това упражнение повишава цялостната ви издръжливост, тъй като действа като вид възстановяване на енергията и възстановяване на вашето равновесие.

Пребивавайки в състояние на баланс, вътрешен мир и щастие, ние можем да открием определени процеси които започват да се случват. 

Понякога ние се чудим дали сме на прав път, дали това което правим е най-доброто за нас. Искам да успокоя вашето съзнание, като ви кажа пътя винаги е под краката ни, продължавайте смело напред. Да не знаеш на къде води е най-ценното преживяване в което всичко е възможно и всичко което ни се случва е за нас а не срещу нас. Някои хора учат и се развиват духовно по-бързо от други, това не е важно, важби е че всички пътуваме в една и съща посока. Без значение дали вървим, препъваме се, бягаме или маратонстваме през живота, всички рано или се прибираме вкъщи. 

Ето няколко процеса които идват като подарък за нас, за които можем да благодарим на себе си и вселената:

1. Разпознавате себе си във всички същества.

Знаете, че сте едно с вселената, всички същества и всички създания. И тъй като сърцето ви е изпълнено с любов и състрадание, не изпитвате нужда да съдите, обвинявате, осъждате или критикувате никого. Вие се разпознавате в света около вас. Виждате себе си в тези, които са добри, но и в тези, които са лоши и това много ви смирява.

2. Живеете живота си от място на искреност и смирение.

Колкото повече осъзнавате кой всъщност сте и защо сте тук на този свят, толкова по-смирени ставате и изпитвате все по-голяма е нуждата от искреност и автентичност.

3. Обичате, без да очаквате да бъдете обичани.

Любовта е това, което сме. Любовта е това, от което сме направени. Не обичаш за да бъдеш обичан, обичаш, защото любовта е всичко, което можеш да дадеш.

4.Разбрали сте, че да не знаеш е най-интимното преживяване

Знаете, че плановете на живота за вас са много по-големи и по-сложни от плановете, които вие сами имате за себе си. Поради това вие сте се отказали от необходимостта да контролирате развитието на целия си живот и вместо това сте се научили да се доверявате на живота.

5. Вярвате в житейската мъдрост.

Позволявате на живота да ви води, да ви води по вашият автентичен истински път, а не по пътя, който смятате, че трябва да вървите.

6. Нямате интерес да бъдете това, което хората смятат, че трябва да бъдете.

Единственият ви интерес е да осъзнаете истинската си същност, като станете такъв, какъвто ви е създал животът, а не това, което хората смятат, че трябва да бъдете.

7. Вашата мъдрост е ваша.

Нещата, които знаете, знаете ги от душата си. Те не идват от това, което другите са написали или говорили, а по-скоро от дълбоко във вас самите.

8. Лесно прощавате

Въпреки че все още срещате хора, които ви тормозят, нараняват, предават и разочароват, вие им прощавате. Защо? Защото разбирате, че хората имат божествен потенциал, но изразяват това с което са се идентифицирали в този момент. Всяка форма на прошка е дейдентификация и освобождаване. Реално модела който виждаме в човека срещу нас е нашият собствен модел, то е това което сме ние в този момент. 

9. Давате, без да очаквате нищо в замяна.

Вие давате, защото потребността да давате непрекъснато изтича от вас, а не защото очаквате нещо в замяна. Щастието на тези, на които помагате, е вашата награда.

10. Сърцето ви е спокойно дори сред бедствия.

Колкото и предизвикателства да ви изпраща животът и колкото и болка да преживявате през целия си живот, сърцето ви винаги е спокойно.  

11. Прегръщате всичко, което ви попадне с благодарност.

Знаете, че животът ви обича и че непрекъснато ви води по пътя, по който трябва да вървите. И въпреки че този път не винаги може да бъде гладък, лесен и свободен от борба, болка и тъмнина, вие обхващате всичко, което ви попадне с благодарност, знаейки, че нищо не се случва с вас, всичко се случва за вас!

12. Пречистихте душата си от привързаности.

Тъй като сега знаете, че опитът да се вкопчите в преходността на живота е причина за голямо страдание, не се вкопчвате в нищо и никого. Вие живеете в света, но не сте от света. Обичате хората, обичате света около вас и всичко, което той притежава, но не създавате привързаности.

13. Вече не гледате извън себе си за изпълнение.

Вие сте достигнали точка в живота си, в която вече не основавате своята цел, смисъл или изпълнение на нещо външно за вас. Външният свят вече не може да ви изпълни и единственото ви истинско изпълване идва от дълбоко във вас самите.

14. Виждате себе си като духовно същество с човешко преживяване.

Знаете, че тялото е само превозното средство, пренасящо душата в този физически свят и  въпреки че имате физическо тяло, вие не сте тялото. Вие сте Душата в тялото.

15. Вие се наслаждавате на тишината и уединението.

Вие се наслаждавате на тишината и уединението, а звукът на тишината ви помага да се свържете в дълбочина с вас, там от където идва цялата житейска мъдрост и където всички тайни на света са открити.

16. Разберем, че ние сме следствие на нашите родители, а те на техните родители и така до началото на живота. 

Нашите предци продължават да живеят в нас, чрез нас през целият ни живот. 

„Бях търсач и все още съм. Но спрях да питам книгите и звездите. Започнах да слушам ученията на душата си. ” ~ Руми

Автор: Николай Петров 01.09.2021г.

ПС:  “Татко, Благодаря ти за уроците, някой достигнаха до мен чак сега след толкова много години. Въпреки че са били винаги пред мен не съм имал очи да ги видя.“

 

 

 

Вашият коментар