Categories
Статии

Вънтрешните мъжки и женски аспекти, и проявленията им в нас.

Дълбоко в себе си ние имаме два мощни съюзника. Те са нашата вътрешна мъжка и вътрешна женска енергия. Те са два аспекта на нашата същност и са мощен източник на любов, изцеление и успех в живота ни. Всеки от тях играе решаваща роля за цялостното ни благосъстояние, така че е изключително важно да разберем и развием техните уникални и допълващи се проявления. Хубаво е да направим това в осъзнат процес за да можем да ги хармонизираме помежду си. Когато тези два принципа са осъзнати и хармонизирани, човек може да преодолее повтарящи се и болезнени събития, да създадете по-пълноценен и дълбоко спокоен живот.

Пиша тази статия в следстие осъзнавания на проведения семинар “Сакрален съюз на вътрешния мъж и вътрешната жена”, който се проведе на 11-13.06.2021г. в Карабунар.  С тази статия искам да изразя благодарността си към смелите 14 човека, който участваха и работиха за балансирането на свойте вътрешни енергии. Пиша я, за да остане и като подкрепа на тяхните услия в бъдеще. Ще се опитам в нея да изразя това което отработихме заедно повреме на семинара, може някой от тях да се разпознаят в описанията. 

Разликата между пола и нашите вътрешени мъжки и женски аспекти

Нашите вътрешни мъжки и женски аспекти съществуват и живеят в нас. Дали разпознаваме тяхните проявление или не, те влияят на живота ни. Те съществуват в нас независимо от нашата биологична полова идентификация. Вътрешният мъжки и женски аспект са основни части на нашата природа, точно както имате две полукълба на мозъка, дясна ръка и лява ръка. Те са част от баланса, който съществува във всички природни неща. Всъщност пътуването за разпознаване и хармонизиране на нашият вътрешен мъжки и женски принцип е напълно отделен процес от това как изразяваме своя пол в обществото. За голямо съжаление, това познание не е засегнато в модерното образование, но пък за голямо щастие това познание става все по-достъпно, всъщност никога не е било толкова достъпно, в мрежата, в библиотеката или на различни семинари с такава насоченост човек може да прочете и преживее и интегрира в живота си това знание.

Преди да продължа искам да изразя мнение, че изградените в обществото роли на половете често не са в съответствие с естествените такива на хората. Например, ние сме били социализирани от деца, да мислим за женското като любящо, а за мъжкото като за силно. Но истината е, че женското и мъжкото са едновременно любящи и силни. Те просто изразяват любовта и силата си по различни начини. В този случай вътрешният мъж може да изрази любящата си сила чрез създаване на здравословни граници и подредба, докато вътрешната жената може да изрази любящата си сила, като остане присъстваща в момента, поддържаща солидна връзка с дълбините на истинските ни чувства и вътрешни напътствия, дори когато това е трудно е да се направи.

Един от многото положителни резултати от осъзнаването на нашите вътрешни мъжки и женски принципи и техните проявления е е, че човек става вътрешно насочен и свободен, вместо да зависи и да очаква от одобрение на другите, животът ни става продуктивен, смислен и изпълнен с любов.

Характеристики на здравия и осъзнат вътрешен мъжки принцип

Вътрешният мъж ни дава възможност за създаване на ясна структура и подредба, дисциплина, защита и граници, както и способността ни отстояваме на всичко в нашата цялост(без да се чувстваме разкъсани), да подкрепяме всичко с действие в нашият живот. Ангажираме вътрешния си мъжки принцип всеки път, когато участваме във външни за нас дейности, преследваме нашите желания и вдъхновения във външния свят чрез добре насочени, фокусирани, последователни действия. През обектива на вашия вътрешен мъжки принцип ние анализираме проблемите и придобиваме знания, като прилагаме логика и линейна мисловна дейност. Нашата вътрешна мъжественост е продуктивната сила с която щедро даваме на другите и на света.

Слабият-неефективен вътрешен мъжки принцип

Какво се случва, ако вътрешният ни мъж е слаб?

Вътрешният мъж може да стане неефективен, когато развитието му е спряно от преживяна травма или злоупотреба с него. След такова събитие вътрешния мъж се изключва от живителната сила на женското и губи потентността си. Неефективният вътрешен мъж се затруднява да поставя граници, да се предпазва (особено в интимните отношения), да говори(високо) и да изразява ясно и категорично мнението си и да завършва това което е започнал. Така че, въпреки че може да имаме много идеи и амбиции, за нас става предизвикателно да намерим дисциплината и да се съсредоточим, за да постигнем целите си, да завършим проектите, които сме започнали.

Хиперактивният вътрешен мъжки принцип

Алтернативно вследствие на преживяна агресия особено в детска възраст, нашият мъжки принцип вместо да стане слаб и неефективен, става насилник по пример това което сме преживяли, опитващ се да контролира всичко. Вследствие на на това той взема енергията на женския принцип и ни затваря за естествената флуентност и свързаността към женското, като налага модел на надмощие и контрол върху вътрешната жена. В резултат на това се чувстваме потиснати, изтощени и задвижвани отвътре навън, имаме желание да работим и да сме активни през цялото време. Когато си почиваме, може да се чувстваме тревожни и развълнувани, защото дълбоко в себе си част от нас усеща, че си губим времето. Може да изпитваме самота и да искаме повече интимност и пълнота във връзките си, но ако сме честни със себе си, ще разберем, че сме осигурили нито време нито сме отворили място в живота си, да поддържаме връзка с друг човек. Преодоляващата вътрешна мъжественост ни кара да се чувствате празни, изтощени и сами – дори ако успеем да постигнем професионалните си цели – ние сме направили това като сме пренебрегнали нуждите на душата си и сме пожертвали емоционалната си цялост. Това са само няколко примера за това как токсичният аспект на сянката на нашия вътрешен мъж може да попречи на живота ни.

Характеристики на здравословният женски вътрешен принцип

Вътрешната ни жена носи плавност, разширяване, творческо вдъхновение, взаимосвързаност, чувственост и осъзнаване на нашите чувства и емоции. Ангажирани сме с вътрешната си женственост всеки път, когато сме неподвижни, и навлизаме навътре във възприятията на нашият вътрешен свят. Възприятията които ни дават насока и яснота, също така способността да си почиваме и да се възстановяваме е свързана с женския принцип. През обектива на нашата вътрешна жена, ние интуитивно знаем истината във всяка ситуация, защото възприемате реалността от мъдра, всеобхватна 360-градусова перспектива. Поради тази способност да знаем отвъд логиката (понякога наричана „шесто чувство“), нашата вътрешна жена може да се ориентира удобно в царството на непознатото, по време на преходи в живота, когато трябва да се отдадем, да приемем и да продължим да живеем спокойно, без да знаем какво следва. Вътрешната ни женска сила, е сила на регенерация, отвореност и възприемчивост към другите и към изобилието, което светът ни предлага.

Слаба-потисната вътрешна жена

Какво се случва, ако нашата вътрешна жена жена е слаба?

Вътрешният ни женски принцип може да закърнее, когато е лишен от защитния аспект на вътрешния мъжки принцип, или когато вътрешния мъж, се опитва да ни защити чрез изключване(игнориране) и втвърдяване. Това което следва е, че губим способността да бъдем отворени, плавни и възприемчиви. Ако сме реагирали на стресиращи събития, като сме затворили вътрешната си женственост, може да ни е трудно да се доверим на това, което ни се предлага в живота, дори то да е добро и любящо. Така ставаме свръх бдителни и напрегнати. В следствие на това, може да ни е неудобно да получаваме комплименти, подаръци и най-важното – прояви на любов от близки хора. Често се случва когато вътрешната жена е лишена от енергия и е неосъзната ние да работим допълнително и да правим всичко правилно, но целта ни винаги да се отдалечава. Често можем да се чудим, защо целият труд който сме положили не е дал резулата който сме се надявали да получим. Причината за това е, че женската част от нас не е отворена и не приема нищо. Допълнителна последица от ранена, слаба вътрешна жена е, че можем да изпитваме затруднения при свързването с нашите чувства и емоции и ставаме прекалено психически откъснати от вътрешният си компас.

Преобладаващата и доминираща вътрешна женственост

Точно както вътрешният мъж може да стане свръхсилен и контролиращ, така и вътрешната жена може да стане преобладаваща и доминираща. Това се случва, когато нашата вътрешна жена подкопава структурата и дисциплината на вътрешният мъж, защото се чувства контролирана и пренебрегвана. Този тип токсичен вътрешен женски принц може да ви улови в непосилно количество емоции, които не достигат до решение, а вместо това ви изсмукват в безкрайна черна дупка и може да се окажеме депресирани и извън контрол. Тъй като този вид вътрешна женска сянка създава хаос, може да почувстваме, че животът ни е атакуван от непрекъсната драма, която изтощава нашата жизненост. Освен това такава екстремна проява на вътрешната жена често се заплита в емоциите на другите хора. Когато това се случи, може да се окажете прекалено идентифициращи се с емоциите и обстоятелствата на други хора до такава степен, че да започнете да губите самочувствието си и вече не можете да различавате собствените си мисли и емоции от мислите и емоциите на другите.

Това са само някои от начините, по които функционират нашите вътрешни мъж жена. Всеки има, под някаква форма, до известна степен тези сенчести аспекти на вътрешното мъжко и вътрешно женско, за щастие те винаги могат да бъдат хармонизирани и излекувани. Добрата новина е, че разбирането и осъзнаването на тези дълбоки аспекти на нашата собствена човешка природа е първата стъпка към трансформирането на техните разрушителни импулси в тяхната изначална, утвърждаваща живота, вдъхновяваща, мощна и любяща природа.

Николай Петров – 14.06.2021г

Вашият коментар