Categories
Събития

Семинар за работа с вътрешната енергия Ци и култивиране на Есенциалната енергия (Дзин)

На семинара ще работим за култивиране и контрол на вътрешната енергия. Също и за правилната стойка на тялото, контрол над дишането, умствената концентрация и поддържане на фокус. Ще се научим как да хармонизираме вътрешните и външните елементи, влияещи на тялото. Практикуването на Тай чи успокоява ума, координира движенията на тялото и води до увеличаване на физическата енергия. Редовната практика укрепва имунната система и подобрява личното здраве.
На семинара са добре дошли както абсолютно начинаещи, така и напреднали. Въпреки, че Тай чи е бойно изкуство, на семинара ще се фокусираме върху неговото здравословно влияние.
Практикуването на вътрешни практики ни дава възможност да станем едно с околната среда. Съществува тясна връзка между човешкото тяло и цялата вселена. Въпрос на умение и практика е човек да открие за себе си тази връзка и да заживее в хармония със себе си и обкръжаващия го свят. Така като съществува тясна връзка между човешкото тяло и природната среда, съществуват и връзки между вътрешните органи на тялото – тялото ни е една система. Фокусът на семинара ще е да научим за възможността да повишим умствената си координация, необходима за повишаване на съзнанието до ниво, при което дишането и движението на тялото са координирани като едно цяло.
На семинара ще правим различни видове дихателните упражнения, които се практикуват с цел натрупване на дзин (жизнена) енергия в тялото. Дишайки свеж през „портата на живота“ и докато свежият въздух се спуска към „долния Дан Тиен“, той носи есенцията на въздуха, за да подхрани центъра на тялото. Чрез издишване от центъра на тялото през устата, замърсяването на тялото се отстранява и резултатът е подобрено здраве. Редовната практика е в основата на това упражнение.
На семинара ще комбинираме различни методи и практики с цел постигане на осъзнатост върху дихателния и двигателния процес. Ще работим и култивираме енергия. Ще се учим да развиваме “слушаща енергия” (тин дзин). Подбрали сме методи, които са насочени към постигане на действие от Покоя и поставяне в състояние на баланс и спокойствие, както и фокусиране върху вътрешни и външни аспекти на проявленията на енергията. Фокусирането върху вътрешните аспекти на упражненията повиша енергията ви, докато външните аспекти подобряват физическата ви сила.
Ще се учим да използваме специфични методи за събиране, натрупване, изглаждане, втвърдяване и упражняване на Ци.
Методите и уменията, които ще научите на семинара са едни от най-добрите и доказани за култивиране на вътрешната енергия и едни от най-добрите начини за балансиране на нашата нервна система.
Ще засегнем основните четири начини за въздействие върху нас:
1. Балансиране на Ин и Ян
Китайската медицина учи, че тялото разчита на динамичния баланс на Ин и Ян. Тези две противоположни сили управляват функционирането на тъканите и органите. Ин е най-добре описан като статичен и в покой, докато Ян може да бъде определен като динамичен и активен. Когато противоположните сили на Ин и Ян са балансирани в тъканите, органите и кръвта, тялото ще бъде устойчиво на болести и ще остане здраво. Един от най-важните начини за поддържане на баланса на Ин и Ян е да поемете контрол над умствените дейности и да се научите да отпускате ума. Успокояването на ума е необходимо за облекчаване на напрежението, стреса и свързаните с тях психични разстройства. Методът за култивиране на вътрешна енергия учи на способи за отпускане на ума и намаляване на напрежението и стреса.
2. Хармонизиране на Ци и кръвта
Ци и кръвта са тясно свързани. Ци се пренася в тялото от кръвта и в същото време качеството на кръвта се контролира от Ци. Кръвта осигурява хранителни вещества за Ци. Дефицитът или на кръв, или на Ци ще доведе до разстройства.
Ци има пет функции: насърчаване, затопляне, защита, проверка и трансформация. Ци е едно от важните вещества за поддържане на жизнените функции на тялото. В Ци гун и Тай чи първата стъпка е да се научите да култивирате Ци. След като Ци бъде придобито, Ци може да се генерира по желание и да се усъвършенства чрез редовно практикуване.
3. Насърчаване на циркулацията в меридианите и колатералите
Меридианите и колатералите са пътищата на Ци и кръвта. Те образуват цялостна система за циркулиране на Чи и кръв към цялото тяло. Когато има лоша циркулация на Ци, поради стагнация или препятствия, жизнените дейности на тъканите и органите ще бъдат неблагоприятно засегнати. Резултатът от лошото кръвообращение ще бъдат физически нарушения. Ци насърчава циркулацията на кръвта в меридианите и колатералите. Когато практикувате за култивиране на вътрешната енергия, вие ще забележите увеличаване на кръвообращението и жизнените дейности на тялото, което се доказва от повишаване на енергичността.
4. Образуване на Есенциална Ци (Дзин)
Ци е основният и съществен елемент в поддържането на жизнените дейности на човешкото тяло. Има три класификации на Ци. Първият и най-важен от всички е Дзин, или Есенцията, това е първичното Ци. Дзин енергията се съхранява в бъбреците и основната му функция е да насърчава нормалния растеж и развитие. Второто Ци е известно още като хранително Ци. То се извлича от хранителна есенция и основната му функция е да осигури храна за цялото тяло. Третият тип Ци е чистата Ци енергия. Тя. се вдишва от белия дроб от природата и се съхранява в гърдите на място, Тя насърчава функцията на белите дробове за контролиране на дишането. Третия тип Ци изпълва сърдечния канал, като насърчава и регулира циркулацията на кръвта. Тя е тясно свързано с телесната топлина, зрението и силата на пулса.
Чрез практикуването и култивирането на вътрешна енергия, трите вида Ци ще бъдат подсилени и ще подобрят функционирането на всички части на тялото. Когато и трите вида Ци са развити, тялото ще е достигнало оптималното си функционално състояние и ще остане здраво.
1. На семинара ще се научим да се концентрираме и отпускаме. Първата стъпка е да се научите да се отпускате. Като това включва, Отпускането на ума и мускулите, вътрешната и външната част на тялото.
Чрез динамични и пасивни медитации ще се учим да изчистваме ума и да се концентрираме, за да можем да получим максимална полза от практикуването на методите.
2. Координация на движението и дишането
Когато практикуваме метода за култивиране на вътрешна енергия, първата стъпка е да научите подробностите за всяко движение. Прецизно движение и правилно дишане са целите на упражнението. Има различни видове дихателни техники като непрекъснато, дълго, леко, дълбоко вдишване и издишване. Вдишване през носа и издишване през устата.
За да постигнем максимална полза от работата ни на семинара, няма да ядем твърде много и няма да пием алкохол.
Програма
Петък
14.00 – 18.00 – Пристигане и настаняване
19.00 – 20.00 – Вечеря
20.30 – 22.00 – Въведение, представяне на участниците, вечерна практика – „Малка Космическа орбита“
Събота
8.00 – 9.00 – Дихателни практики с Ники
9.00 – 9.45 – Стояща медитация, Цигун със Силви
10.00 – 11.00 – Закуска
11.30 – 12.30 – Свободно време край басейна или разходка в гората
12.30 – 14.00 – Тайчи-Базови движения и Вътрешна практика – Стояща медитация и култивиране на „Слушащата Енергия“ /Силви Велев/
14.30 – 15.30 – Обяд
16.00 – 17.30 – Свободно време край басейна – игри
18.00 – 19.30 – Вечерни практики Динамична медитация
20.00 – 22.00 – Вечеря и почивка
Неделя
8.00 – 9.00 – Култивиране и съхранение на енергията с Ники
9.00 – 9.30 – Цигун със Силви Велев
10.00 – 11.00 – Закуска
11.30 – 13.30 – Динамична медитация
13:30 – 14.30 – Затваряне на събитието
15.00 – 18.00 – Обяд и освобождаване на стаите
За водещите:
Силви Велев е роден през 1965, годината на Змията.
Китайското му име е Уей Си (伟 西), дадено му е от неговия учител по Тай Чи.
Освен това е художник и калиграф, пленник на страстта да рисува.
Създава своята китайска живопис.
Силви Велев се занимава активно с Тай Чи вече 35 години, като негов наставник в началото е Красимир Димитров–Китаеца, при когото изучава Ян стил на Тай Чи (най-практикуваният в Китай и света). През 1992г. Силви става инструктор в школата на Красимир Димитров „Цин Лун”, а през 2001г. открива собствена школа „Небесен Дракон” (ТИЕН ЛУН) .
Силви е член на Световната Ян-стил Асоциация. В преподаването на Тай Чи, той следва строго традиционния фамилен стил Ян в неговия здравословен и пълен аспект – Тао Лу Дълга класическа форма), Туей Шоу (Бутащи ръце), бойни приложения и оръжия. Благодарение на участията си в различни международни семинари на Световната Ян стил Асоциация, Силви е в пряка връзка с фамилния майстор Ян Дзюн – 6-та генерация на фамилията Ян.
Николай Петров е терапевт в областта на балансирането на Ума, Духа и Тялото. Участвал е в многобройни тренинги и семинари за личностно развитие, Тантра и сакрална сексуалност. Работата му от 3 години е свързана с консултирането на хора по принципите на Дзен консултирането. Работи като терапевт, има над 100 осъществени сесии по методите на телесната психотерапия и “Ошо Ребалансинг“. Създател е на авторски метод, наречен „Хейко“, който трансформира травмите и болката и учи на умението да се пребивава в Баланс.
Цена за семинара 270лв.
Цената включва: Всички практики, 2 нощувки и 6 хранения, менюто ще бъде уточнено допълнително и съобразено с участниците.
Капаро – 100 лева.
Местата са ограничени.
За записване тел: 089 66 86 213 и
0898 624195