Categories
Статии Събития

Отблясъци от проведения Семинар за работа с вътрешната енергия Ци и култивиране на Есенциалната енергия (Дзин) на 29-31.08.22г.

Семинарът приключи и ние всички се върнахме в ежедневието си, където всичко е едно и също, но не съвсем,

Слeд проведените практики, изразходваното количество енергия и стартирали процеси при всички участници, искам да споделя моето виждане за това какво се случи и какви уроци получихме, докато водехме и следвахме групата заедно със Силви Велев.

Един от тези уроци е, че най-доброто, което човек може да направи в грижата си за другите е първо да се погрижи за себе си. Едва ли има нужда да се обяснява това твърдение. Всичко е ясно, но в някои хора остава съмнение, че допускайки това може да ни помислят за притежатели на голямо напомпано его, от което евентуално да изпитаме срам или обида. В случая имам предвид не материалностите и егото, в основата на моето твърдение е нашето лично здраве и вътрешен мир.

“Здравето е динамично състояние, което не се лекува, а се пази и се полагат грижи” – Това ми казваше моят баща, за което непрестанно му благодаря. Здравето не е ресурс, с който разполагаме и искаме да харчим. Здравето е функционалност, възможност и куп други неща. Вътрешният мир, също може да се разглежда като здраве, но има и друга особеност: той не е само вътрешен. Поради простата причина, че ние както сме индивидуалности, така сме и Общество. Квантовата механика потвърждава това твърдение. Въпреки че е трудно да бъде разбрано, човек никога не е само индивид. Единствено нашето усилие да се откъснем и разграничим, може да създаде такова впечатление в нас. Въпреки това, ние няма да успеем да постигнем разединение на индивид и общество.

Кога настъпва вътрешният мир?

Вътрешният мир идва когато премахнем вътрешния конфликт. Когато успеем да съберем разделените части в нас. В този ред на мисли няма напълно здрав човек, поне няма такъв който е напълно здрав постоянно. Винаги има нещо, което има нужда от нашето внимание и действие. Във всеки един аспект от нашето съществуване, както като индивиди, така и като общество. Точно заради това, нашата работа е безкрайна, решаваме един казус идва друг и т.н. Самата промяна е животът. Желанието ни да запазим комфорта си, да спрем да се съпротивляваме на промените като останем в коловоза, може да се разглежда като малка смърт. Животът наистина свършва, когато свърши движението.

За да станем по живи, логичният избор е да се движим. Да движим тялото, енергията си. Да сме гъвкави в това, което правим, да намалим вътрешното съпротивление, за да остане повече енергия за работа с враждебната и токсична среда на сегашния свят в който живеем.

Ако човек си даде възможност и време за наблюдение на цялостния процес, то тогава той може може да придобие естествено преживелищно познание, за себе си и процесите, които се случват в нас и около нас. Когато това липсва, много често вадим от контекста нещо, на което не можем да проследим смисъла и значението.

Ние винаги работим и ще работим с енергия, това не са магии, ритуали или някакви дошли от Индия и Китай екзотични, чуждо религиозни практики, измислени от някакъв гуру, монах или шаман. Ако човек наблюдава, ще разбере и ще знае. Самите ние сме енергия, това което се променя в нас е познанието и умението да работим с нея.

Съвсем нормално е човек да изпита физическа умора след сериозни практики. Страхът от загуба на енергия и това да се чувстваме слаби понякога може да е проблем. Това, което се променя в нас и за нас не винаги е само нарастващо, понякога промяната е свързана със загуба, такъв е характерът на енергията. Винаги прелива, винаги в движение.

Това, което се засилва е духът ни, както и желанието и готовността за промяната, която неминуемо настъпва. Успеем ли да наблюдаваме, ще разберем. Уморени сме, защото сме свършили определено количество работа. Благодарение на този труд се променя капацитета ни да работим с уменията, именно този труд случва промените в нас. В един интензивен семинар е съвсем естествено да изтощим, понякога почти до край физическата си сила. Няма много голям смисъл да се пестим, след това в ежедневието можем да запазим спомена от тази искра, от това дръзновение да се предизвикаме, и да я разпалим отново в нас и да продължаваме, ден след ден. Като не спираме да практикуваме.

Въпреки че работя и правя практиките показани на семинара, всеки път, абсолютно всеки път имам нещо в моето тяло, което се е натоварило повече от ежедневните ми практики. Някъде съм натиснал  повече, дал съм газ както се казва.

За мен това е голям урок, да открия разликите в ежедневната практика и в практиката на семинара, защото понякога нашата практика може да е панацея, но може и да е голям капан. Ако не се предизвиквам, ако не задържам в дискомфорта още 10-тина секунди, то аз вече съм попаднал в капана. Изключвам от това си твърдение преследването на екстремни цели.

Ако човек живее в ежедневието си, със старание и внимание насочено към мира и здравето си, се превръща в търсач, учител и лечител за себе си. Когато намери пътя към себе си и най-накрая се прибере в къщи, то той може с примера си да стане водач, учител и лечител за някого друг.

Понякога когато сме в капана (казана и бавно се сваряваме, задушаваме), не можем да видим и проследим цялостно процесите през които минаваме, тогава често се уповаваме на старата максима, афиширана навсякъде и от почти всеки “Бъди Себе СИ”, накратко БСС. А това е поредната заблуда. Много е лесно да бъдеш себе си, запалвайки цигара, вдишвайки и издишвайки дима. Много е лесно да се нервираш, да си агресор,  да си повтаряш аз съм си такъв. Много е лесно да приемеш себе си и наднорменото си тегло, похапвайки лакомо тайничко дори от себе си.

Точно в този момент когато изпитваш блаженството, не искаш да си друг, искаш да си друг когато дойде страданието, когато започнат да ти пречат всички вредни навици, когато не си добър съд за енергията и тя не тече естествено в теб. Тогава искаш да получиш нещо, за което не си работил и започваш да търсиш не там където трябва, започваш да търсиш помощ от вън, хапче, терапия, медитация, лечение.

Много е лесно да медитираме когато всичко ни е наред. Много е приятно да обясняваме за диханието, за прана, как тя се движи, накъде върви и всичко това с едно в едно блажено състояние. Ако разгледаме един пример от моя личен опит, какво може и какво се случи, когато един балансиран медиатор влезе в студената вода на водопада. Има няколко различни сценария, или няма да влезе, или ще влезе и ще иска ли да избяга на мига, или ще се предизвика и остане във водата 2-3 минути, за да докаже пред себе си и не само, колко е силен, или ще влезе и ще стане самата река.

В такъв момент може ли да се приеме, че животът на този човек и неговото отношение е като тази река, която никога не спира и никога не е една и съща, или този човек е просто едно същество, което иска да се хване за всеки идващ камък по-пътя за да се спаси.

Моля ви, не ми вярвайте на сляпо, опитайте и ще разберете за себе си.  Преживейте го! Ще откриете Кой сте наистина. Дали обичате всичко и всички, дали вътрешното ви равновесие въобще е равновесие, дали наистина владеете тялото и духа си.

Пиша всичко това, както заради себе си, така и заради всеки, който би го прочел. Защото предупреденият човек е подготвен човек. Помнещият човек е готов човек, готовият човек е събуден човек, будният човек е адекватен човек.

Благодаря на всички участващи, всички ние понякога водим, понякога следваме, без да има никакво спиране на процеса. Естеството на човешкото взаимодействие е такова. Бъдете здрави и в мир, не бъдете себе си, защото това “себе си” постоянно се променя. Човек точно реши, че е себе си, а реката продължила без него.

С благодарност към всички,
Николай Петров

Categories
Събития

Семинар за работа с вътрешната енергия Ци и култивиране на Есенциалната енергия (Дзин)

На семинара ще работим за култивиране и контрол на вътрешната енергия. Също и за правилната стойка на тялото, контрол над дишането, умствената концентрация и поддържане на фокус. Ще се научим как да хармонизираме вътрешните и външните елементи, влияещи на тялото. Практикуването на Тай чи успокоява ума, координира движенията на тялото и води до увеличаване на физическата енергия. Редовната практика укрепва имунната система и подобрява личното здраве.
На семинара са добре дошли както абсолютно начинаещи, така и напреднали. Въпреки, че Тай чи е бойно изкуство, на семинара ще се фокусираме върху неговото здравословно влияние.
Практикуването на вътрешни практики ни дава възможност да станем едно с околната среда. Съществува тясна връзка между човешкото тяло и цялата вселена. Въпрос на умение и практика е човек да открие за себе си тази връзка и да заживее в хармония със себе си и обкръжаващия го свят. Така като съществува тясна връзка между човешкото тяло и природната среда, съществуват и връзки между вътрешните органи на тялото – тялото ни е една система. Фокусът на семинара ще е да научим за възможността да повишим умствената си координация, необходима за повишаване на съзнанието до ниво, при което дишането и движението на тялото са координирани като едно цяло.
На семинара ще правим различни видове дихателните упражнения, които се практикуват с цел натрупване на дзин (жизнена) енергия в тялото. Дишайки свеж през „портата на живота“ и докато свежият въздух се спуска към „долния Дан Тиен“, той носи есенцията на въздуха, за да подхрани центъра на тялото. Чрез издишване от центъра на тялото през устата, замърсяването на тялото се отстранява и резултатът е подобрено здраве. Редовната практика е в основата на това упражнение.
На семинара ще комбинираме различни методи и практики с цел постигане на осъзнатост върху дихателния и двигателния процес. Ще работим и култивираме енергия. Ще се учим да развиваме “слушаща енергия” (тин дзин). Подбрали сме методи, които са насочени към постигане на действие от Покоя и поставяне в състояние на баланс и спокойствие, както и фокусиране върху вътрешни и външни аспекти на проявленията на енергията. Фокусирането върху вътрешните аспекти на упражненията повиша енергията ви, докато външните аспекти подобряват физическата ви сила.
Ще се учим да използваме специфични методи за събиране, натрупване, изглаждане, втвърдяване и упражняване на Ци.
Методите и уменията, които ще научите на семинара са едни от най-добрите и доказани за култивиране на вътрешната енергия и едни от най-добрите начини за балансиране на нашата нервна система.
Ще засегнем основните четири начини за въздействие върху нас:
1. Балансиране на Ин и Ян
Китайската медицина учи, че тялото разчита на динамичния баланс на Ин и Ян. Тези две противоположни сили управляват функционирането на тъканите и органите. Ин е най-добре описан като статичен и в покой, докато Ян може да бъде определен като динамичен и активен. Когато противоположните сили на Ин и Ян са балансирани в тъканите, органите и кръвта, тялото ще бъде устойчиво на болести и ще остане здраво. Един от най-важните начини за поддържане на баланса на Ин и Ян е да поемете контрол над умствените дейности и да се научите да отпускате ума. Успокояването на ума е необходимо за облекчаване на напрежението, стреса и свързаните с тях психични разстройства. Методът за култивиране на вътрешна енергия учи на способи за отпускане на ума и намаляване на напрежението и стреса.
2. Хармонизиране на Ци и кръвта
Ци и кръвта са тясно свързани. Ци се пренася в тялото от кръвта и в същото време качеството на кръвта се контролира от Ци. Кръвта осигурява хранителни вещества за Ци. Дефицитът или на кръв, или на Ци ще доведе до разстройства.
Ци има пет функции: насърчаване, затопляне, защита, проверка и трансформация. Ци е едно от важните вещества за поддържане на жизнените функции на тялото. В Ци гун и Тай чи първата стъпка е да се научите да култивирате Ци. След като Ци бъде придобито, Ци може да се генерира по желание и да се усъвършенства чрез редовно практикуване.
3. Насърчаване на циркулацията в меридианите и колатералите
Меридианите и колатералите са пътищата на Ци и кръвта. Те образуват цялостна система за циркулиране на Чи и кръв към цялото тяло. Когато има лоша циркулация на Ци, поради стагнация или препятствия, жизнените дейности на тъканите и органите ще бъдат неблагоприятно засегнати. Резултатът от лошото кръвообращение ще бъдат физически нарушения. Ци насърчава циркулацията на кръвта в меридианите и колатералите. Когато практикувате за култивиране на вътрешната енергия, вие ще забележите увеличаване на кръвообращението и жизнените дейности на тялото, което се доказва от повишаване на енергичността.
4. Образуване на Есенциална Ци (Дзин)
Ци е основният и съществен елемент в поддържането на жизнените дейности на човешкото тяло. Има три класификации на Ци. Първият и най-важен от всички е Дзин, или Есенцията, това е първичното Ци. Дзин енергията се съхранява в бъбреците и основната му функция е да насърчава нормалния растеж и развитие. Второто Ци е известно още като хранително Ци. То се извлича от хранителна есенция и основната му функция е да осигури храна за цялото тяло. Третият тип Ци е чистата Ци енергия. Тя. се вдишва от белия дроб от природата и се съхранява в гърдите на място, Тя насърчава функцията на белите дробове за контролиране на дишането. Третия тип Ци изпълва сърдечния канал, като насърчава и регулира циркулацията на кръвта. Тя е тясно свързано с телесната топлина, зрението и силата на пулса.
Чрез практикуването и култивирането на вътрешна енергия, трите вида Ци ще бъдат подсилени и ще подобрят функционирането на всички части на тялото. Когато и трите вида Ци са развити, тялото ще е достигнало оптималното си функционално състояние и ще остане здраво.
1. На семинара ще се научим да се концентрираме и отпускаме. Първата стъпка е да се научите да се отпускате. Като това включва, Отпускането на ума и мускулите, вътрешната и външната част на тялото.
Чрез динамични и пасивни медитации ще се учим да изчистваме ума и да се концентрираме, за да можем да получим максимална полза от практикуването на методите.
2. Координация на движението и дишането
Когато практикуваме метода за култивиране на вътрешна енергия, първата стъпка е да научите подробностите за всяко движение. Прецизно движение и правилно дишане са целите на упражнението. Има различни видове дихателни техники като непрекъснато, дълго, леко, дълбоко вдишване и издишване. Вдишване през носа и издишване през устата.
За да постигнем максимална полза от работата ни на семинара, няма да ядем твърде много и няма да пием алкохол.
Програма
Петък
14.00 – 18.00 – Пристигане и настаняване
19.00 – 20.00 – Вечеря
20.30 – 22.00 – Въведение, представяне на участниците, вечерна практика – „Малка Космическа орбита“
Събота
8.00 – 9.00 – Дихателни практики с Ники
9.00 – 9.45 – Стояща медитация, Цигун със Силви
10.00 – 11.00 – Закуска
11.30 – 12.30 – Свободно време край басейна или разходка в гората
12.30 – 14.00 – Тайчи-Базови движения и Вътрешна практика – Стояща медитация и култивиране на „Слушащата Енергия“ /Силви Велев/
14.30 – 15.30 – Обяд
16.00 – 17.30 – Свободно време край басейна – игри
18.00 – 19.30 – Вечерни практики Динамична медитация
20.00 – 22.00 – Вечеря и почивка
Неделя
8.00 – 9.00 – Култивиране и съхранение на енергията с Ники
9.00 – 9.30 – Цигун със Силви Велев
10.00 – 11.00 – Закуска
11.30 – 13.30 – Динамична медитация
13:30 – 14.30 – Затваряне на събитието
15.00 – 18.00 – Обяд и освобождаване на стаите
За водещите:
Силви Велев е роден през 1965, годината на Змията.
Китайското му име е Уей Си (伟 西), дадено му е от неговия учител по Тай Чи.
Освен това е художник и калиграф, пленник на страстта да рисува.
Създава своята китайска живопис.
Силви Велев се занимава активно с Тай Чи вече 35 години, като негов наставник в началото е Красимир Димитров–Китаеца, при когото изучава Ян стил на Тай Чи (най-практикуваният в Китай и света). През 1992г. Силви става инструктор в школата на Красимир Димитров „Цин Лун”, а през 2001г. открива собствена школа „Небесен Дракон” (ТИЕН ЛУН) .
Силви е член на Световната Ян-стил Асоциация. В преподаването на Тай Чи, той следва строго традиционния фамилен стил Ян в неговия здравословен и пълен аспект – Тао Лу Дълга класическа форма), Туей Шоу (Бутащи ръце), бойни приложения и оръжия. Благодарение на участията си в различни международни семинари на Световната Ян стил Асоциация, Силви е в пряка връзка с фамилния майстор Ян Дзюн – 6-та генерация на фамилията Ян.
Николай Петров е терапевт в областта на балансирането на Ума, Духа и Тялото. Участвал е в многобройни тренинги и семинари за личностно развитие, Тантра и сакрална сексуалност. Работата му от 3 години е свързана с консултирането на хора по принципите на Дзен консултирането. Работи като терапевт, има над 100 осъществени сесии по методите на телесната психотерапия и “Ошо Ребалансинг“. Създател е на авторски метод, наречен „Хейко“, който трансформира травмите и болката и учи на умението да се пребивава в Баланс.
Цена за семинара 270лв.
Цената включва: Всички практики, 2 нощувки и 6 хранения, менюто ще бъде уточнено допълнително и съобразено с участниците.
Капаро – 100 лева.
Местата са ограничени.
За записване тел: 089 66 86 213 и
0898 624195
Categories
Събития

ДИШАНЕТО – НАЙ-ВАЖНОТО ДЕЙСТВИЕ СВЪРЗАНО С НАШЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ

 

Дишането може да промени живота ви.

Ако се чувствате стресирани и претоварени, дишайте. Това ще Ви успокои и ще освободи натрупаното напрежение.

Ако се притеснявате за нещо, което предстои или сте хванати в капана на нещо, което вече се е случило, дишайте. Ще ви върне в настоящето.

Каня Ви на практика на 10 Април 2022г. в която ще разгледаме, дишането като умение, от което пряко зависи нашето здраве, както умствено така и физическо. 

Повече за събитието тук: https://www.facebook.com/events/465849248611853/

За голямо съжаление, много малко хора развиват съзнателно това умение. Умението да се диша правилно би следвало да присъства в общата култура на всеки човек. Затова има нужда да се обърне сериозно внимание на това. Правилното дишане може да помогне в много ситуации, както да ни предпази така и да ни излекува от многобройните проблемите на модерното общество.

Малък списък с проблеми които ще разгледаме на практиката, за които дишането помага и от съществено значение за решаването им:

Стрес, умора, липса на енергия, панически атаки, безпокойство, депресия. На физическо ниво, повишен метаболизъм, подобрена биохимия в цялото тяло, подобрен сън. Дори човек, да не страда от гореизброените, съзнателното дишане води до повишаване на качеството на живот и генерира така важното за всички ни желание за живот. 

Чрез дишането ние можем да успокоим мозъка, като направим възможно влизането и пребиваването в медитация. Това е друг аспект който ще разгледаме, как да се научим да използваме дишането като средство за влизане в медитация. Медитацията в дългосрочен план има огромни ползи за здравето. Ще разгледаме един прост общодостъпен метод за медитация, ще си отговорим на въпроси свързани с медитацията и ефектите от нея. 

На събитието ще има възможност да се направят и физиотерапевтични упражнения за облекчаване на болки в гърба и кръста, коленете, при ишиас, артрит, остеопороза.

Упражненията, които ще практикуваме оказват локално и общооздравително действие върху организма.

Зонова терапия

Зонотерапията е терапевтичен подход и научно – доказан метод за рефлекторната зависимост между отделните органи и рефлексогенните зони в областта на ходилото и ръцете. В тези зони са разположени рецептори , при стимулацията на които , чрез натиск или точков масаж се постига подобряване на функцията на нервната и кръвоносната система.

Ще практикуваме и всеки един участник ще получи нагледен материал.

За водещите: 

Моника Караолис – терапевтични упражнения ( НСА , дългогодишен преподавател по йога и танци )

Атанасис Караолис – зонова терапия ( НСА , кинезитерапия и джудо, с дългогодишен опит в областта на спорта и танцовото изкуство)

Николай Петров – дихателни упражнения ( терапевт в областта на балансирането на Ума, Духа и Тялото. Участвал е в многобройни тренинги и семинари за личностно развитие, Тантра и сакрална сексуалност. Работата му от 4 години е свързана с консултирането по принципите на Дзен консултирането. Работи като терапевт, има над 100 осъществени сесии по методите на телесната психотерапия и “Ошо Ребалансинг“. Създател е на авторски метод, наречен „Хейко“, трансформиращ травмите и учещ на умението да се пребивава в Баланс.)

НЕДЕЛЯ, 10 АПРИЛ 2022 Г. ОТ 10:00ч. ДО 15:00ч. UTC+02

Обща цена : 35 лв.
Очакваме ви в CREARÉ culture and art
ул Бяло Море 8 , София
до ИСУЛ ( вход през арката )

 

 

Categories
Статии Събития Хейко терапия

Практика: Пустата четка /Дзен подход към творчеството/

 

Здравейте, имам удоволствието да Ви поканя на една дзен практика с медитация и рисуване, която ще се провежда редовно в студио „Zentera“
Събитието ще се състой всяка сряда от 19:00, с продължителност 1:30 минути.

В практиката ще използваме рисуването като изразно средство. По време на практиката ще създадем заедно среда в която можем да споделяме и да се изразяваме свободно. Докато практикуваме заедно ще гледаме на рисуването както и резултата от него, като на един общ процес. Практиката има изразен Дзен подход, защото докато творим ние ще използваме трите основни дзен принципа. Ще създаваме изкуство заедно без да преследваме конкретна цел.

Практиката е подходяща за всеки желаещ да работи с подсъзнанието си.

За повече информация моля посетете страницата на събитието https://heikotera.com/dzen-s-chetka-dzen-podhod-kam-tvorchestv-2.

За да присъствате на практиката, моля предварително да се запишете на посочения телефон, за да Ви осигурим място.
Адрес: София, Ул. Порто Лагос 7
Водещ: Николай Петров
За допълнителна информация и записване: 0896686213

“Запазвам в съзнанието си четири прости думи, които пазя в сърцето си, като същевременно позволявам на четката ми да се прояви, преди да се появят каквито и да било мисли. В този момент съм просто присъстващ, достъпен, настроен за игра и незнаещ нищо.”

„Щастлив съм, дори без причина.“ Запазвам в съзнанието си тези прости думи, пазя ги в сърцето си. Поставям пустата четката върху хартията. Позволявам на енергията ми да се прояви, преди да се появят каквито и да било мисли. В този момент съм присъстващ, достъпен, настроен за игра и незнаещ нищо. Потапям четката в туша и с едно движение изразявам всичко.

Може на пръв поглед на някой да му е странно как с едно движение човек може да изрази всичко в себе си. Може да си зададе въпроса какъв е смисълът на това да изразиш себе си по подобен начин. Ще опитам да отговоря на тези и няколко други въпроси.

Първо, защо избирам рисуване като изразно средство? Дали ще рисуваме, пеем или танцуваме, в действието което извършваме, ние изразяваме себе си по един или друг начин. В случая използвам рисуване като изразно средство, защото много лесно сами можем да наблюдаваме процеса и след това крайния резултат. Още веднага виждаме проявлението на нашата енергия, върху листа хартия. В тази практика самите действия свързани с рисуването както и резултата от него, следва да се разглеждат като един общ процес. Дзен подход, защото в практиката си ние използваме трите основни дзен принципа. Когато създаваме изкуство ние не преследваме конкретна цел. Затова в последствие не гледаме на творбата си с цел поставяне на оценка, не я претегляме и сравняваме. С тази практика ние се учим, че това да си творец не е обвързано с крайния резултат.

“Първата мисъл, най-добрата мисъл”, ако следваме този принцип в практиката си, нашият живот и изкуството ще станат толкова близки, че дори и косъм няма да може да премине между тях.

Как оценяваме и приемаме изкуството. Ако в процеса на практиката създадем красива картина, ние ще и се радваме също толкова колкото и на всяка друга. Приемането е част от нашата практика. Самото действие рисуване е състояние на “не ум”, това състояние на празнота е това от което вадиш идеи и ги правиш реалност. Затова практиката се нарича пуста четката. Ако успеем и оставим четката да рисува сама, сякаш ние не съществуваме, това е момент в който ние създаваме пространство в нашия ум. Навлизаме в състояние на “не-ум” в което липсват, анализи, сравнения, емоции, преднамерености и предишни модели. Изразявайки се, върху листа хартия ще остане единствено отпечатък на нашата жизнена енергия, такава каквато е точно в този момент.

За човек натрупал голям опит е доста трудно да се освободи от него и да действа от празнотата като абсолютно начинаещ. Всеки, който е опитал това, знае каква съпротива оказва умът. Много често умът ни вкарва в капана на рутината. Голяма част от действията ни в ежедневието извършваме на автоматичен режим. Заключваме врата, караме кола храним се и тн. почти автоматично. Какво се случва с нас в тези моменти, къде е нашата енергия. Дали това е оптималното което можем да правим и бъдем.

Дори най-малката дейност която вършим е свързана с нашата енергия и това как я провеждаме в тялото си. Ако имаме осъзнатост за този процес, ще видим че всяко наше действие е следствие на нашата собствена енергия. Ако успеем да се освободим от мисли и очаквания, ако пуснем старите модели, може би ще видим раждането на нещо ново в нас.

Когато се чудим дали сме достатъчно добри за да хванем четката, когато не можем дори да се осмелим да опитаме да се изразим, е по-важно да се запитаме не колко сме добри в техниката си, а дали сме автентични. Дали през върха на четката ще изразим себе си автентично? Ще успеем ли след това да приемем реалността запечатана върху листа, такава каквато е, без да се опитваме да я променяме или класифицираме.

Дали съм автентичен?

Това е въпрос и урок, които участват във всичко което правим. Дишаме, храним се, движим се, почиваме, правим любов. В колко от тези мигове в живота си сме автентични и колко често играем.

Трудно е да погледнем обективно на живота си. По-лекият път е да поддържаме играта в театъра, който наричаме своя реалност.
На всички ни се е случвало и ще продължава да се случва.

Тук идва на помощ методът за балансиране. Всяко действие което правим може да изберем дали да го осъществим от нашия център където се намира всемирния покой, или да действаме подчинени на емоцията. Когато една система, като нашият аналитичен мозък, желае да поеме изцяло контрола и в процеса ни са се родили очаквания и представи, как и какво точно трябва да представлява резултата от нашият труд, сравнен с този на другите. Тогава можем да бъдем сигурни, че ние сме излезли от покоя.

Има много подходи за балансиране и завръщане в нашият център. Медитацията и рисуването, са такива. Преди да започнем практиката ние се държим като малки деца, подскачаме, разклащаме ръце и крака, танцуваме, играем, бръмчим с устни и издаваме странни звуци, докато се изпотим. Според Айнщаин, човек е склонен да създава интелигентни мисли когато пусне контрола и остави тялото си, да се движи естествено.

Всичко това е начин да освободим напрежението натрупано в нас. За да можем,
когато застанем пред хартията с четка в ръка и леко докоснем повърхността, да усетим жизнената енергия как преминава през нея. Тогава пустата четка се изпълва със смисъл, дори така без туш тя вече провежда нашата енергия. След това потапяме четката в туша. Дишаме бавно усещаме земята под нас. След това с едно движение рисуваме следната идея: „Щастлив съм, дори без причина.“ След това изчакваме малко и рисуваме, „Радостта е най-простият начин на благодарност“, изчакаме малко и рисуваме, „Между депресия и експресия избирам експресия”.

Опитвайте, без да очаквате. Изгубете се, вижте “неизвестното“, преживейте най-интимния момент кажете си незнам, това е ключа. Изненадайте себе си почувствайте вместо да мислите.

Първата важна стъпка е да бъдем в телата си – заземени – за да може енергията да тече. Така рисуването или каквато и да е творческа дейност, става проста и ясна. Ще разберете че, изкуството, техниката, имат много малко общо с произведението, което създаваме. И много общо с това кои сме ние, как работим с тялото си, как култивираме, насочваме и отдаваме енергия. Колко леко живеем с тъгата в живота. Колко съзерцателни можем да бъдем, какъв фокус имаме и колко време можем да го задъжаме, присъстваме ли в реалността или играем, колко сме интимни с тишина, дали често си задаваме въпроса, това което създавам в момента Авентично ли е?

Когато се постигне това разбиране и осъзнаване, актът на създаване на автентично изкуство може да се осъществи. Тогава, върха на четката става наш учител.

Ако искате да преживеете тази практика, Ви каня от 19:00 часа всяка Сряда в студио “Zentera” на адрес София ул. Порто Лагус 7.
Местата са ограничени, моля свържете се с мен предварително на телефон 0896686213 – Николай Петров

Categories
Статии Събития

Семинар – Магнетично привличане “Шамбаня”

 

„Щедростта носи щастие на всеки етап от нейното изразяване.

Изпитваме радост при формирането на намерението да бъдем щедри.

Ние изпитваме радост в действителния акт на даване на нещо.

И ние изпитваме радост, като си спомняме, че сме дарили. “

—Буда

 

Магнетично привличане 

Често в живота ние биваме привлечени към някого. Дали сте си задавали въпроса , към какво точно сме привлечени. Ние хората разполагаме със специален инструмент, който отчита автентичността на всичко и всички около нас. Нашето шесто чувство винаги работи и ни дава информация и усещания кога един човек е автентичен. 

Това което ни привлича към един човек може да бъде острият му ум, чувството му за хумор, външният вид, усещане или чувство без конкретно измерение. Привличането може да бъде емоционално, физическо, рационално и/или интелектуално.

Магнетичността на една личност е характеристика на вътрешния свят на една личност, това което прави да бъде в хармония със себе си и света. Това за което работим това получаваме в крайна сметка. С нашите действия и средата която създаваме с тях ние привличаме подобни неща в живота си. Състоянието на удовлетвореност отваря вратата и кани удовлетвореност. Нашите повтарящи се действия се превръщат в навици. Точно тези навици за който работим съзнателно или не ни дефинират като хора и определят нашият характер. 

Навика се превръща в нашия затвор, а ние ставаме негови пленници. Променяйки навика ние трансформираме затвора и си възвръщаме свободата. Съзнателното пребивавайки в състояние на удоволствие и екстаз променя това, което привличаме към нас отваря все повече пространство за изобилието което ни предоставя вселената.  

Всеки от нас в определен момент е искал да постигне нещо. Дали заради липса на постоянство, недостатачна отдаденост или ред други причини ние сме се проваляли. В следствие на провала ние сме преживявали неприятни емоции, някой дори сме стигали до състояние на фрустрация, когато нашите очаквания не са били изпълнени. 

Когато изпаднем в такова състояние, ние сякаш виждаме само лошото във света, за нас съществува само това ниско състояние на духа в което не виждаме смисъл в живота, сякаш всичко е сиво. Влезем ли  в такъв порочен кръг ние трудно можем да излезем сами, особено ако сме започнали да се идентифицираме с нашите проблеми. Ако ние действаме от позиция на ниска енергия, ниско самочувствие, започваме да привличаме и поточно започваме да създаваме обстоятелства и предпоставки да ни се случват точно такива събития които не харесваме. Съществува народна поговорка “Едно лошо нещо не идва само.” Въпреки всичко отговорността за нашата енергия и това какво се случва с нашия вътрешен свят е изцяло наша. В моменти на слабост и трудности, когато проблемите ни заливат е хубаво да си казваме, аз не съм моите проблеми. Това ще разруши модела на идентификация, вместо това можем да си представим състояние в което сме изпитвали удоволствие. Когато съзнателно започнем този процес  и ние ще спрем да привличаме това което най-малко искаме, пребиваването на състояние на удовлетвореност и радост ще отвори още място в нас това  да ни се случва повече и по-често. 

Някой от нас са често се питат, защо на точно на мен ми се случва това (обикновено е някое негативно състояние). Важно е в този момент да погледнем на неуспеха като успех, защото това е единствения начин да го трансформираме и той да ни помогне вместо да ни пречи. Тогава ако сме разбрали смисъла на горното въпросът би се трансформирал във:  Защо не на мен, защо да не ми се случи на мен, какви усилия положих, къде беше инвестирана моята енергия, къде беше моя фокус. Когато дадем отговори на тези въпроси, ще стигнем и до причината защо сме претърпели провал. Стартирайки този процес, ние съзнателно малко по малко, преместваме нашият фокус от неуспеха към успеха.

Принципът каквото е вътре, това е и отвън. 

Много олеква когато получим това разбиране, че всяко положително или отрицателно събитие, което ни се случва, всъщност е привлечено от самите нас. Това се случва до момента в който разберем, че позитивни и негативни, правилни или грешни действия и събития не съществуват. Съществуват единствено поредности от възможности. 

Когато приемем да живеем по този начин, ние се отваряме за вселената, ние я приемаме и получаваме разбираме, че тя винаги ни е приемала, само нашите действия са ни отделяли от тази връзка. 

Магнетичното привличане е вселенски закон, за човека се състои от три основни стъпки – ИСКАЙ, ВЯРВАЙ, ПОЛУЧИ.

Поискай – ние може да поискаме едно нещо когато знаем за него, но едва ли можем да поискаме нещо за което не знаем че съществува. 

За да проявим вяра в нас и вселената ние използваме “духовен мускул”, и колкто е по силен този мускул, токова по адекватно се справяме със ситуациите в живота ни. Този духовен мускил се подсилва от нашата лична практика.

Получаването също е много важно, всички ние можем да даваме, но колко от нас могат да получават безрезервно. Колко от нас могат да си кажат получавам това защото го заслужавам. Колко от нас живеят и си мислят, че не са достойни за по-добър живот. Автоцензурата е най-лошото нещо което можем да си причиним сами. 

Когато ние приемем това което ни се случва, ние спираме да се съпротивляваме. Вследствие на това се освобождава значително количество енергия, която може да  се прояви по много начини, като всеки от тях представлява чудо само по себе си. 

Всеки е толкова голям, колкото е голяма неговата практика. 

Вселената работи по мистериозни начини, често парадоксални. Когато изпитваме състрадание, ние се отваряме към неговото получаване. Когато даваме любов, любовта идва при нас. Щедростта поражда изобилие.

Задава ли ли сте си въпроса, какво ни пречи да раздаваме знание, пари и/или внимание? Отговорът е Страхът. Страхът, че за нас няма да има достатъчно, че във Вселената има ограничено количество от това, което искаме или имаме нужда, и то ще свърши.

В никакъв случай не казвам да раздадете всичко което имате, тъй като това показва липса на основна грижа към себе си. Но когато се освободите от привързаността към парите, когато смело отворим сърцето си за любовта, когато дарим мила дума или се усмихнем на някого, ние отваряте невидими портали за доброта, състрадание и просперитет, които започват да текат към нас.

Обратната страна на монетата е, когато се чувстваме необичани, финансово стресирани или обсебени от вътрешни противоречия, е трудно да направиме нещо различно освен да страдаме да се оплакваме и тн. Точно така както рефлекторно ни се подсказва да действаме. За съжаление този авоматичен рефкетрорен модел е свързан с нашите травми и стари модели на поведение и ни вкарва с един порочен цикъл от който неможем да излезем лесно. Естествено ние искаме да пестим енергията и средствата си, да затворим сърцето си за да не бъдем наранявани повече. Но ако направим едно “духовно айкидо” и трансформираме това състояние. Вселената ще ще ни осигури нови възможности. Така ние сами ще променим енергията си. Това ни позволява да видим нови възможности, започваме да действаме креативно, възвръщаме си жизнената сила. 

Много е важно да запомним, че може да не получим това, което сме поискали от вселената, това което получим може да не е точната форма, която сме желали или сме си представяли. Може би сме искали да имаме прекрасна любовна връзка и мъжът или жената на мечтите ни не са дошли да почукат на вратата ни. Но може би, докато чакаме, ние сме започнали да развиваме състрадание, самоприемане и любов към себе си. Не е ли точно това което се надяваме да намерим в една връзка. Не очаквахме ли да открием някой, който ще ни покаже състрадание, любов и ще ни приеме такива, каквито сме?

Когато наистина можете да се доверим на Вселената, ние можем дълбоко да се отпуснем. За съжаление това не се случва изведнъж. Изисква се много практика.

Съществува начин да подобрим способностите си е като медитираме върху концепцията за изобилие. Това не означава, че Вселената ще се промени от само се бе си и ще ни изпрати всичко, което искаме. Това което ще се случи е, че ние ​​се променяме и в резултат на това нещата се случват по различен начин.

Когато се чувствате самотни, излезте навън и се усмихнете на някого, обадете се на приятел, напишете нещо хубаво. Като давате това, което търсите, вие променяме енергията си.

Да оставиш любовта си да се показва, когато се чувстваш уязвим, изисква голяма смелост. Даването на каквото и да е когато болезнено усещаме липсата му, е дълбоко щедро, откровено и автентично. Като пускаме и даваме свободно,ние подобряваме връзката си с другите и вдъхновява ме всичко около нас с повече смисъл.

Промяна в съзнанието и поведението отнема време и практика. Колкото е по-голяма нашата практика толкова по голям ще е и резултата от нея. Бъдете търпеливи към себе си, докато постепенно променяте поведението си. Вашият мироглед ще се промени съответно, оставяйки ви по-позитивни, смирени и заредени.

В предстоящият семинар Сакрален съюз на тема – магнетично привличане ние ще работим, както индивидуално така и в група да открием в нас състояния на екстаз и радост. Когато ги открием, ние ще работим заедно за пребиваването в това състояние на удовлетвореност. Когато в един момент в живота усетите промяна в посоката на енергията си, съзнателно ние винаги ще можем да се върнем в това състояние на удовлетвореност като го извикаме в съзнанието си. Съответно вместо да се впуснем първосигнално в неудоволствие и стрес, ние ще можем съзнателно да избрем да превибаваме в удоволствието и радостта, като така трансформираме себе си и средата около нас. 

Ето какво предлагаме на новото изданието на семинара  “Сакрален съюз”, който ще се проведе в Шамбаня на 25.08 – 29.08.2021г.

Тема на семинара ще е магнетичното привличане, повече за събитието тук https://fb.me/e/1xufvTU9l

Ето какво сме ви подготвили: 

Моментите, които най-много си спомняме са тези, които осветляват сърцата ни със страст, забавление, игривост и радост

В общество, което насърчава конкуренцията и постиженията, за да си осигуриш бъдеще и защита, да култивираш практики за присъствие в тялото и да следваш сърцето си, означава да поканиш повече радост в живота си.

Изправи се срещу потиснатите и осъдени части в себе си и осъзнай своите ограничаващи модели и нагласи, защото това е пътят към освобождението. Пътят по който правиш съзнателени избори и живееш собствения си живот.

С разбирането, че външният свят отразява твоя вътрешен свят и че привличаш това, което смяташ, че заслужаваш, създаването на основите за промяна в твоя външен свят започва с поглед към вътрешния ти.

Екстатичните практики и работата с тялото предоставляват мощни инструменти за изследване на твоя вътрешен свят и преоткриване на истинската ти стойност! 

Когато съзнателно започнеш да си позволяваш любовта и уважението, които търсиш, ти вече не толерираш по-малко от това, което заслужаваш от другите!

Добре дошъл във второто събитие Sacred Union Magnetic Joy в еко селище Шамбаня, в близост до един от последните диви плажове – Иракли. Където лятото и морето ще се слеят с полета на душата към свободата и радостта.

Какво те очаква?

25.08 СРЯДА

14.00- пристигане и настаняване, плаж

19.00 – 20.00 вкусна аюрведична вечеря

20.00 – 23.00 – представяне на участниците, граници и правила, игри и танци

26.08 ЧЕТВЪРТЪК

8.30 – 9.30 – пранаямаза за освобождаване на напрежението в тялото с Ники

9.30 – 10.30 – йога със Снежи

медитация и практика за рециклиране на отрицателните емоции с Боди Тара

10.30 – 12.00 – брънч

12.00 – 19.00 – плаж и свободно време

19.00 – 20.00 – вкусна аюрведична

вечеря

20.00 – 24.00 – трансформираща практика по групи с Боди Тара

партньорска практика за изчистване на енергийните центрове с Ники

27.08 ПЕТЪК

8.30 – 9.30 – пранаяма за повишаване на енергията с Ники

9.30 – 10.30 – кундалини йога с Боди Тара

10.30 – 12.00 – брънч

12.00 – 19.00 – плаж и свободно време, в което ще имате креативна задача за работа в група

19.00 – 20.00 – вкусна аюрведична вечеря

20.00 – 24.00 – партньорска практика за активиране на екстаза с Ники

28.08 СЪБОТА

8.30 – 9.30 – пранаяма за енергийна активация с Ники

9.30 – 10.30 – йога и подмладяващи практики със Снежи

медитация и мантра ОМ АХ ХУМ с Боди Тара

10.30 – 12.00 – брънч

14.00 – 18.00 трансформативни практики

медитация „Аз съм секси“

психологическа игра за осъзнаването и пускането на погрешен модел или нагласи от родителите с Боди Тара и Ники

19.00 – 20.00 вкусна аюрведична вечеря

21.00 – шаманска церемония за прекъсване на стари договори на душата и парти

 

29.30 НЕДЕЛЯ

9.30 – 11.00 брънч

11.30 – 13.00 кръг за споделяне и затваряне на събитието

 

…И ОЩЕ: чист въздух, слънце, море и среща със себеподобни!

 

ЗА ВОДЕЩИТЕ

Боди Тара е психолог по професия и трансформатор по призвание. Тя върви по пътя на себеизследването и духовното развитие повече от петнадесет години. Личната й и професионална работа с дълбините на човешката същност я отвеждат през различни измерения на Знанието: Йога, Медитация Астрология в Тантра, Ошо.

Срещата й с Тантра и сакралната сексуалност е белязана от дълбоко трансформиращи преживявания и срещи с едни от най-утвърдените учители в света.

В практиките си Боди Тара свободно съчетава различни методи за себеизследване, терапия и работа с тялото и травмите. Нейната мисия е инициирането на личния потенциал на всеки човек за пълноценен и щастлив живот и завръщане към Истината.

Николай Петров е терапевт в областта на балансирането на Ума, Духа и Тялото. Участвал е в многобройни тренинги и семинари за личностно развитие, Тантра и сакрална сексуалност.

Работата му от 3 години е сързана с консултирането на хора по принципите на Дзен консултирането. Работи като Тантра терапевт и има над 100 осъществени сесии по методите на телесната психотерапия и “Ошо Ребалансинг“

Създател е на авторски метод наречен „Хейко“, който трансформира травмите и болката и учи на умението да се пребивава в Баланс.

Heikotera.com

В следствие на духовните си търсения йога се появява в живота на Снежи преди повече от 10 години. Йога за нея е като път към самата себе си, като начин да предизвика себе си, да бъде по-осъзната. От любов и благодарност за всичко,с което тя я е обогатила, осъзнава,че е нейна мисия е да споделя натрупания опит и знания с всички търсещи… Съвсем естествено живота я отвежда в Индия, където завършва интензивно обучение с международно признатост. От тогава има щастието да помага на хората да подобряват живота си чрез тази древна традиция, да стават по-спокойни, здрави и щастливи, да предизвикват себе си и всеки ден да стават по-добрата версия на прекрасните същества, които са! Развива йога студио в град Пловдив ,където се преподава традиционна Ащанга йога,Виняса флоу , Терапевтична Хатха йога за начинаещи и напреднали-Студио Ведика.

ОБМЕН:

Цена 30.07 – 450 лв. на човек

Цена за двойки – 820 лв.

ЗАПИСВАНЕТО става след превод на капаро 50%.

ВАЖНО: Местата са ограничени! Телефони за записвания:

0359 887024899 – Боди Тара

0359 896686213 – Ники

Събитието е подходящ както за необвързани, така и за двойки. НЕ съдържа сексуални практики . Всеки има право да избере да не участва в практика, която минава личните му граници. За двойки – размяната на партньори е само по желание и на двамата.

Възможни са промени в реда и вида на практиките, съобразно груповата енергия и преценката на водещите!!!