Categories
Статии Хейко терапия

Драконово изразеният вътрешен мъжки принцип разрушаващ живота ни – Част 2

Най-големият дар, който можете да дадете на себе си и на света, е да се изправите пред собствените си страхове и сенки, да трансформирате и излекувате фрагментираните аспекти на вътрешната мъжественост.

В предната статия описах рухналият вътрешен мъж. Обясних също, как вътрешният мъж се фрагментира и става разрушителен, а именно когато се откъсне от здравословното вътрешно женско начало.  Това разкъсване с женския принцип  създава сянката на нашия вътрешен мъж.

Настоящата статия продължава с втория тип мъж в сянка или с други думи  „Драконово изразеният вътрешен мъжки принцип“

Драконово изразеният вътрешен мъжки принцип въплъщава характеристиките на вътрешното мъжко начало, доведено до преувеличена крайност, което го прави по-разрушителния от двата сенчести аспекта на проявленията на вътрешния мъжкия принцип. Всъщност драконовата вътрешна мъжественост е самият отличителен белег на патриархата и това е първопричината за господството, неравенството и дискриминацията, които определят най-лошото в нашето общество.

За да разберете най-добре фрагментираните сенчести аспекти на вашето вътрешно мъжество и вътрешна женственост, препоръчвам ви първо да проучите описанието на това как те функционират, когато са здрави в предишната статия, „Как вашите свещени любовници вътре играят решаваща роля в живота ви.“

Обобщение на сринатия вътрешен мъжки принцип в сянка.

Сринатият вътрешен мъжки принцип се откъсва от вътрешния женски принцип, като се изключва от неговата животворна и подхранваща енергия, потискайки емоциите, които иначе биха го подтикнали към действие. В резултат на това той се срива навътре и губи силата си – заедно с проактивната си ефективност в света и способността да служи като защитник. Сринатата вътрешна мъжка сянка също създава модели на оттеглено и пасивно-агресивно поведение, депресия, пасивност и неспособност да се утвърди в света.

Драконово изразеният вътрешен мъжки принцип

За разлика от рухналия вътрешен мъж, драконово изразеният се изключва от вътрешния женски принцип, като метафорично я затваря в кутийка и контролира. Когато това се случи, вие все още сте наясно с чувствата си, но ги критикувате като слабост и ги вадите от живота си. Следователно вашата вътрешна мъжественост губи способността да насочва действията си от място на дълбока връзка с вътрешната ви женственост. Когато драконовият мъж в сянка управлява живота ви, целите ви могат да станат продиктувани от повърхностни, умствени, егоцентрични желания, които са отделени от истинската ви цел в живота. Може да работите много усилено за постигането на тези фалшиви, често нарцистични цели, само за да почувствате дълбоко в себе си, че сте на грешен път, дори когато сте успешни и егото ви се чувства удовлетворено.

Докато драконовското вътрешно мъжко начало ви тласка с пълна скорост към това, което смятате, че е вашата цел, то ще го направи без коригиращата навигационна система на вътрешното ви женско начало и в крайна сметка вие се насочвате в грешната посока. В резултат на това, когато постигнете целта си, се чувствате празни и депресирани и животът губи смисъл. Драконовият вътрешен мъж никога не задава въпроса какво е наистина значимо за вас, той просто възнамерява да ви отведе до там възможно най-бързо, независимо от последствията. Ако сте преживели загуба на смисъл в живота си, вероятно трябва да се свържете отново с вътрешната си женственост, чрез чието ръководство можете да преоткриете чувствата, които тя предизвиква от вътрешния свят и по този начин да коригирате курса си според основните желания на своята душа.

Хипер-фокусът и хипер-активността на драконовия мъж в сянка

Драконовото вътрешно мъжество, което е изключително насочено навън, е хипер-фокусирано върху действието и постиженията. Поради това той смята всичко, което е извън производителността, постиженията и външното признание за загуба на време. Този хипер фокус е причината той да чувства, че трябва да постави вътрешната женственост в „затвора“ и да я контролира. Той не иска да бъде разсейван от нейните чувства, емоции, нейната чувственост, нуждата й да подхранва тялото или нейната емпатия към другите. Всичко това се счита за признаци на слабост и пречки за неговите постижения, следователно той трябва да упражнява доминация над вътрешната женственост.

Драконовата вътрешна мъжественост ви кара да загубите своето 360-градусово възприятие

Драконовото вътрешно мъжко начало в сянка има изключително тесен фокус, тъй като разделянето и контролирането на вътрешното женско начало го кара да загуби 360-градусово възприемане на ситуацията, благосъстоянието на цялата среда, в която се случват действията му. Той е напълно откъснат и незаинтересован от това как действията му могат да бъдат вредни за другите или разрушителни за неговата емоционална или физическа среда. Той просто иска да свърши работата на всяка цена. Но като пословичния „бик в магазина за порцелан“, той ще ви накара да потъпчете чувствата и нуждите на другите хора, защото те остават извън вашето възприятие. Това от своя страна създава борба и конфликти във вашите взаимоотношения, защото хората не се чувстват посрещнати или дори видени от вас. Ако искате да промените този модел, ще бъде от съществено значение да се обучите да разширявате фокуса си, практикувайки емпатия, като възприемате ситуацията от гледната точка на другия човек. Правейки това, ще можете да действате по начин, който е чувствителен към нуждите и чувствата на близките ви хора.

Драконовата сянка на вътрешната мъжественост и насилие

В най-тежките случаи тази драконовска сенчеста вътрешна мъжественост може напълно да доминира над хората, карайки ги да станат експлоататори, тиранични и насилствени в преследване на власт, контрол и господство. Това са изнасилвачите, насилниците, твърдите привърженици на правила и разпоредби над състраданието и приобщаването, расистите, автократите и хулиганите,  всички които израстват от изключителен страх от собствената си вътрешна женственост, както и от женския принцип в колектива на обществото. Дяволски решен да я доминира и унижи – да я направи безсилна, да я обвърже с наложени отвън разпоредби и морални правила, за да я демонизира и да я накара да бъде покорна,  драконовата сянка на вътрешния мъж иска вътрешното женско начало да бъде под негов контрол.

Како може да се направи:

Инструменти за трансформация

  • Научете се да бъдете неподвижни. Започнете, като настроите таймера на мобилния си телефон за 5 минути. През това време просто седнете и не правете абсолютно нищо, освен да дишате. Въздържайте се от съдене, предположения или правене на планове. Просто седнете, дишайте, чуйте звуците, помиришете ароматите във въздуха, почувствайте тялото си. Това е. Опитвате се да не постигнете нищо. Просто бъдете. Увеличавайте малко времето през всеки интервал, тъй като за вас тази неподвижност ще става по-удобна с времето.
  • Изправете се срещу страха от емоции и чувства. Когато възникне емоция, не правете нищо. Просто я почувствайте, изцяло и напълно. Не се опитвайте да я поправите или да я разберете. За целите на тази практика не обработвайте причината за емоцията и не се опитвайте да я промените. Просто приемете, като се ангажирате да почувствате емоцията в пълната й сила, докато изпращате сиянието на златната любов от собственото си сърце в нея. Емоцията в крайна сметка ще се движи през вас като водата на река, вливаща се в океана.
  • Култивирайте емпатия. Когато се окажете въвлечени в разговор с група хора, спрете. След това поемете въздух и разширете визията и чувствата си. Погледнете останалата част от стаята. Прави ли са хората, седят ли? Какви изражения имат на лицата си? Слушат ли, или се шашкат? Преструвайте се, че сте един от тях, какво би било чувството да гледам назад към вас? Когато сте в ситуация  насаме с друг човек, спрете да говорите и го изслушайте. Какво чувства този човек? Погледнете човека в очите и след това погледнете езика на тялото му. Какво се опитва да ви съобщи този човек? Как въздействате върху емоциите, мислите, живота на този човек? Помага, ако можете да поставите ръката си на гърдите си и да почувствате със сърцето си.

Правейки тези практики, вие трансформирате вътрешната си мъжественост да се манифестира навън чрез положителни действия и ясна комуникация. Вие го учите да не рухва, а да дава щедро от себе си в междуличностните отношения и в обществото. Вие го овластявате, като му показвате, че мъжествеността е сила на доброто и нещо, с което да се гордеете, че здравият вътрешен мъж може да превърне живота ви в продуктивно, изпълнено с любов преживяване и в крайна сметка да направи този свят по-добро място.