Categories
Статии Хейко терапия

Как сянката на фрагментирания вътрешен мъж оставя следа от разрушение в живота ни – Част 1

За начало искам да ви напомня, че вътрешният мъжки принцип е активен както при женaта, така и при мъжа.

Най-важното е, че ако имате аспект от вътрешната си мъжественост, който е в сянка, това не означава, че цялата ви вътрешна мъжественост е нефункционална. По-скоро това означава, че в определена област от живота ви вътрешната ви мъжественост функционира по контра продуктивен начин. Може би вашата вътрешна мъжественост е силна и здраво проявена във вашата работа и кариера, но не толкова в областта на интимните отношения или обратното.

Например, може би нямате проблем да изразявате себе си и да поставяте граници в професията си, но когато навлезете в интимността на взаимоотношенията, внезапно се сривате. Оплитате се или ви е трудно да изразите истинските си чувства, или пък може би се опитвате да контролирате и доминирате над другите.

По дефиниция вътрешният мъжки принцип „Ян“ е станал фрагментиран, той се е отделил от основното ви вътрешно мъжко изначално състояние и живее в психиката ви в собствената си детска, травматизирана реалност. Там той произвежда несъзнателни действия, които ви карат да се държите по начини, които по-късно ви карат да се запитате: „Защо реагирах така, когато много добре знам как би следвало да реагирам?“

Така че нека проучим как функционира вътрешният мъжки принцип в сянка и на първо място как той е станал сянка.

За да се фрагментира вътрешният мъжки принцип и някои от фрагментите му да останат в сянка, задължително условие е той да се е отделил от вътрешния женски принцип.

Ако той беше свързан с вашата вътрешна женственост, вътрешната ви мъжественост автоматично щеше да бъде здрава. Но поради липсата на връзка с вашата вътрешна женственост, той е загубил нейното ръководство, нейното 360-градусово възприемане на цялото и енергията, която идва от нея. Без нейните интуитивни възприятия той не може да се ориентира в несигурността на живота и не може да се насочи в правилната посока за постигане на правилната цел. Без нейната плавност той става сух, твърд и контролиращ. Без нейната прехрана, която е енергията на живота, той става оттеглен и неефективен.

Вътрешният мъж в сянка има два вида аспекти:

  1. Свит вътрешен мъж
  2. Драконов вътрешен мъж.

Въпреки че имат противоположни характеристики, те са едновременно токсични и разрушителни.

Тази публикация се отнася до сринатата – свита вътрешна мъжественост.

Сринатата вътрешна мъжественост

Сринатата вътрешна мъжественост е загубила способността да бъде настоятелна, да бъде проактивна, да манифестира и да се реализира в света. Вместо да се движи навън, вътрешният мъжки принцип  се връща навътре, срива се в себе си и губи силата си. Той става затворен, пасивен и мек. Той създава граници, като се оттегля и изолира, вместо да дефинира своята територия и да отстоява своите желания и нужди.

По някакъв начин той имитира режима на втвърдената сянка вътрешна женственост. Той отива навътре, но без да е отворен и възприемчив. Той създава граници, като се оттегля и създава изолация, вместо да дефинира своята територия и да отстоява своите желания и нужди.

Има няколко причини, поради които вътрешното мъжко начало се фрагментира и се срива. Най-често се случва, когато човек е бил жертва на физическо или емоционално насилие или е бил пренебрегван като дете. Злоупотребата и пренебрегването възпрепятстват развитието на защитната и отстояващата функция на здравия вътрешен мъж. При децата вътрешната мъжественост все още съзрява и в условията на злоупотреба с нея или пренебрегване, вътрешната мъжественост научава, че е безсилна да защити детето от разрушителното поведение на много по-силен възрастен. Също така може да се прояви заради възрастен, който игнорира неговите опити за защита.

Следователно, вместо да развие своята сила и умения, вътрешното мъжко начало се отказва и възприема стратегии, основани на оттегляне, пасивност или изолация.

Най-нещастната последица от сринатата вътрешна мъжественост е, че като възрастни, хората не знаят как да се защитят и се забъркват във взаимоотношения, в които има насилие над тях, защото вътрешната им мъжественост не е в състояние да ги защити или дори да регистрира, че са подложени на насилие и те биват малтретирани. Това се случва дори до крайна степен на идентифициране с насилника, при което вътрешната мъжественост, вместо да защитава човека, се съюзява с насилника и кара малтретирания да се чувства и мисли, че е виновен и насилникът е прав да го малтретира. Така че моделът на злоупотреба се поддържа в различна степен. Това наистина е много тъжна ситуация, понякога насилниците могат да бъдат осъзнати и съвсем преднамерено да се възползват от своята жертва, понякога те може да не са осъзнати за това, което правят и въпреки това да продължат да се възползват и малтретират.

Сринатият вътрешен мъж също не е в състояние да помогне на човека да напусне насилствената връзка, защото способността му да създава граници и да се отделя е нарушена. Здравият вътрешен мъж знае как да разграничи, раздели и си тръгне, като част от своята защитна функция.

Често, вместо да отстояват и защитават себе си и да говорят за правата си, хората със срината вътрешна мъжественост приемат пасивно-агресивни стратегии, които предизвикват гняв в човека, с когото общуват. Това създава цикъл, при който те се чувстват нападнати и жертви и се оттеглят още повече, разочаровайки до крайност отсрещния човек. Това е модел, който създава страдание и разриви в интимните отношения.

Друга, често срещана причина за колапса на вътрешната мъжественост възниква при хора, особено мъже, които са отхвърлили мъжествеността, често съвсем съзнателно. Това обикновено са чувствителни личности, които не се идентифицират с патриархалния мъжки модел и решават, че не искат да следват мъжки пример, който е насилствен или неуважителен към жените и живота като цяло. Може би са виждали бащите си да малтретират майките им, да са строго авторитарни или да доминират и контролират другите и отказват да следват същия път на насилие. Тези хора, не намирайки положителна алтернатива за изразяване на собствената си автентична мъжественост, я отхвърлят напълно. Вместо това те се насочват към своята вътрешна женственост, която, без балансиращата сила на вътрешната мъжественост, се превръща в разрушителната и преобладаваща женствена сянка. Следователно те губят своето господство и суверенитет над външния свят.

Тази липса на утвърждаване във външния свят, може да подкопае успеха на хората в тяхната работа и кариера. Например, може да не са в състояние да отстояват правата си на работното място, което от своя страна се отразява на самочувствието им. Те също може да не са в състояние да развият структура и дисциплина, за да доведат проектите си до завършване. Това често са хора, които имат множество проекти, които се изпълняват едновременно, но губят така необходимия фокус и ангажираност, които иначе биха дошли от наличието на здрава вътрешна мъжественост. Депресията, ниското самочувствие, разочарованието и чувството за импотентност в света са често срещаните болезнени емоции, генерирани от рухналата в сянка вътрешна мъжественост.

Какво може да се направи в такава ситуация:

Инструменти за трансформация

  • Изследвайте примери на мъже и жени със здрава вътрешна мъжественост, по която можете да се моделирате. Те могат да бъдат герои от роман или филм, някой известен като Джейн Гудол или Нелсън Мандела, или скромни хора, които са утвърдили своите визии с предприемаческите си действия и са направили нещо добро за света. С други думи, намерете примери за хора, които имат здрава вътрешна мъжественост Запомнете, здравият вътрешен мъж винаги се вслушва във вдъхновението на вътрешната жена, защото тя е свързана с благополучието на цялото.
  • Намерете хора, които са предприели действия, за да създадат нещо здравословно и жизнеутвърждаващо в света. Те са модели за подражание на хармонията и сътрудничеството между тяхната вътрешна мъжественост и вътрешна женственост. Престорете се на тях и си представете как бихте постъпили.
  • Съзнателно се изправете пред страха си и кажете своята истина, дори в дребни ежедневни ситуации. Отстоявайте това, което искате, като следвате действия, дори ако е страшно и се чувствате уязвими. Но го направете с отворено сърце, а не с гняв и разочарование. Забележете, че хората с истински авторитет не упражняват сила, те просто заявяват това, което искат по спокоен и уважителен начин. Обучете се да излизате навън и да казвате истината си по любящ и настоятелен начин.
  • Когато имате импулс, вдъхновение или желание, веднага влезте в действие и го направете. Практикувайте  извършване на действието докрай. Направете го, извадете го наяве в света, дори и да е нещо малко. Не отлагайте. Например, ако забележите, че сте жадни, пийте вода веднага, вместо да я отлагате. По същия начин, ако имате идея или вдъхновение, запишете го незабавно. Ако искате да дадете подарък на някого, не го отлагайте за по-късно, вместо това предприемете действие за осъществяване сега, в момента, в който ви е дошло вдъхновението. Това е пътят на здравия вътрешен мъж.
  • Направете списък с незавършените си проекти, изберете един проект и го завършете. Ето как здравият вътрешен мъж създава структура и довежда нещата до край. След това вземете следващия незавършен проект и го завършете. Продължете един по един, докато не завършите всичките си незавършени проекти.

Правейки тези практики, вие трансформирате вътрешната си мъжественост да се манифестира навън чрез положителни действия и ясна комуникация. Вие го учите да не рухва, а да дава щедро от себе си в междуличностните отношения и в обществото. Вие го овластявате, като му показвате, че мъжествеността е сила на доброто и нещо, с което да се гордеете, че здравият вътрешен мъж може да превърне живота ви в продуктивно, изпълнено с любов преживяване и в крайна сметка да направи този свят по-добро място.