Categories
Дзен Статии

Дзен принцип Фудошин – Неподвижният ум

Фудошин е концепция в дзен, тя представлява умът, който е посрещнал всички предизвикателства на живота и е постигнал състояние на пълно спокойствие и безстрашие. Това състояние на спокойствие е от съществено значение в практиката на Зазен.

Фудошин не е умът който е спрял на някаква идея и е сляп за абсолютно всичко останало, точно обратното в дзен много често се използва наименование което представлява отрицание на самото действие. Тази концепция е точно обратното, да можеш да наблюдаваш всичко, в мирно състояние на пълна решимост и непоклатима воля. С винаги готов за действие ум. Това е състоянието на духа, който е решен да победи и е изпълнен със смелост, издръжливост и решителност да преодолее всяко препятствие, което се изпречи на пътя му. Фудошин се свързва с чувство за непобедимост, за ум, който не може да бъде смутен от объркване, колебание, съмнение или страх.

В Япония Фудошин се проявява в безспорната демонстрация на самурая на смелост и решимост да се изправи срещу трудностите, опасностите, болката и дори смъртта без страх. Както каза великият японски фехтовач, Цукахара Бокуден: „Умственото спокойствие, а не умението, е знак за зрял самурай“.

От западна гледна точка, концепцията за воин (самурай, буши) без гняв или ярост, може да бъде доста трудна за разбиране и приемане. Тъй като ние  сме изключително дуалистични, трудно можем да съвместим идеите за насилие и мирен и спокоен ум, но това състояние на ума е било същността на самураите и днес е същността на бойните изкуства като кендо, джудо, карате или айкидо.

В ежедневието ни Фудошин е защитата срещу „шикай“ или четирите болести на ума: гняв, съмнение, страх и изненада.

Чрез практика на Зазен, учениците се научават имплицитно да се центрират и изчистват ума си, като по този начин развиват ума на Фудошин.

В нашата ера на произволни актове на насилие, ярост на пътя, домашно насилие и какви ли не други загуби на самоконтрол, не е трудно да се види как развитието на тази концепция може да направи живота на всеки по-добър.

Често за мен са казвали че съм „спокоен“ човек, и аз наистина съм спокоен през повечето време. Когато някой около мен е подложен на стрес, аз запазвам спокойствие и не се поддавам на стреса и това поведение сякаш успокоява хората около мен. .

Когато се случи нещо непредвидено, аз спокойно предприемам подходящи действия, вместо да се поддам на напрежението и да блокирам.

Когато има наистина голям стрес и ситуация в която се изисква спешна реакция, задържам се съзнателно в центъра си, потопям се във вътрешното си спокойствие, това ми позволява да усетя трудността и да намеря непоклатимата връзка с всичко около мен.

Това може да прилича все едно се хваля но всъщност е умение. Умение придобито с практика. Умение поддържано от всекидневни ситуации и реакции към средата. Истината е че винаги имаме избор, можем да се поддам на стреса, но можем и да запазим спокойствие като това ни позволи да видим ситуацията по повече ъгли. Казвам ви това с надеждата, че моя личен пример ще помогне на някой да опита.

Ако искате да сте спокойни, да се стресирате по-малко… Предлагам ви това ръководство.

Започвам с мотото “Голям праз – Какво толкова е станало”

Веднъж моята дъщеря докато игреше на детската площадка падна и си нарани главата. Потече кръв и ситуацията не беше приятна. Като резултат тя се уплаши и видимо пред очите ми се поддаде на страха, че е станало нещо много страшно. Съвсем спокойно я попитах боли ли, през сълзи тя каза не много. Питах я защо плаче оказа се че я е страх от това какво ще каже майка й. Помолих я да си представи онова спокойно място което беше намерила в класовете по йога в детската градина, едно спокойно топло уютно място. Тя опита и последва усмивка, стреса, шока всичко беше изчезнало. Направихме превръзка промихме  раната и се прибрахме, всичко беше останало в миналото. 

Спомнете си за това мото винаги, когато нещата се объркат, или някой ви разочарова, или не получавате това, което искате. “Голям праз”.

Разбира се, има някои неща, които са сериозни: Ситуации на Живот и смърт или извънредни ситуации, когато някой се нуждае от нашата помощ.

Има и други ситуации, към които не можем да реагираме с подобно отношение “Какво толкова”, но през повечето време ситуацията не е толкова застрашаваща, колкото си представяме, а ние ненужно добавяме излишен стрес към ситуацията.

Стресът напрежението не развързват така или иначе сложни възел в който се намираме, те просто го затягат допълнително и работят срещу нас.

Имате десетки неща за вършене, нямате достатъчно време, за да направите всичко? Кажете си “Голям праз” и изберете нещата, които можете да направите, и се захващайте за работа. Това е всичко, което можете да направите така или иначе, така че не си струва да добавяте дори и минимално количество стрес към и без това трудната ситуация.

Имате трудна задача за изпълнение, която ще отнеме много време и е с несигурен резултат? Кажете си “Голям праз” и просто направете първата крачка. Просто се движете. Ще видите как постепенно се справите с трудността.

Имали сте планове и те се разпаднат? -“Какво толкова”.  Измислете нови различни неща, адаптирайте се към ситуацията.

Някой е недоволен от вас? “Много важно”, не може всички винаги да са доволни от вас, все се намира някой критикар, много често ако им, дайте им малко състрадание и видите тяхната болка, можете да  предприемете подходящите действия, за да помогнете да поправите нещата, ако не просто продължете с живота си.

Както винаги има и друг ъгъл от който можем да погледнем на мотото “Голям праз”, всичко в живота ни е изключително важно. Всичко, което правим, има значение. И по този начин, вместо просто да се оставим и да се разсейваме или да приемаме нещата за даденост, можем да се отдадем на това което правим с цялото си внимание и любов. Ако си позволим да се разстройм или стресираме нашата енергия се разпилява.

Има някои практики които помагат в тежки ситуациии ни учат на умението да запазваме спокойствие:

Свържете се с трудността.

Обикновено искаме да се измъкнем от трудностите, да сложим край на стреса и болката, да намерим спокойствие, да избягаме. Това обикновено води до по-големи затруднения и недоволство от ситуацията и по никакъв начин не ни помага. Вместо това можем да се свържем с чувството на стрес, с болката или страха, гнева или раздразнението, което изпитваме. Това означава да се потопим във физическото усещане в тялото си, без да изпадаме в паника. Това което изпитваме е просто чувство в настоящия момент и можете да останете с него, със смелост. Това е трансформираща практика и ви препоръчвам да я практикувате толкова често, колкото можете през деня.

Станете по-голяма версия на себе си.

Когато сме стресирани или разочаровани, това е, защото сме хванати в капана на нашата собствена малка, егоцентрична гледна точка. Искаме това, което искаме, и сме нещастни, когато не го получаваме. Ако успеем да надхвърлим тази ограничена гледна точка, изведнъж ние си създаваме известно пространство. Имено заради това пространство нещата не изглеждат толкова затворени и ужасни. Даваме си възможност да видим по-голямата картина, да видим нещата от гледните точки на други хора, да видим, че има нещо повече от това, което виждаме и искаме. Това разширено съзнание обикновено е доста успокояващо. Когато се притеснявате, опитайте да излезете извън себе си и да видите нещата от гледна точка на другите или от птичи поглед. Просто наблюдавайте. 

Свържете се със спокойствието в центъра. С

лед като направите горните две практики, има една по-дълбока: намерете мястото вътре в себе си, което е напълно спокойно. Това е центърът на бурята, където нищо не се движи в хаус, където има чувството, че има вечна истина – че си дълбоко свързан с всичко останало. Намирането на това може да отнеме известно време. След като откриете тази непоклатима връзка, няма значение какво се случва около вас – защото тя е там за вас.

Можете да практикувате всички тези, последователно, или просто да изберете една от практиките и да я практикувате всеки ден в продължение на седмица или повече. Гарантирам ви, ще намерите спокойствието и то ще бъде изящно, ще се научите на едно ново умение да създавате живо изкуство в нас и около нас. Изкусвото да живеете в баланс. 

Концепции в Дзен

Сатори – Събуждане

Мушин – Празният ум

Фудошин – Неподвижният ум

Мушутоку – Умът който не търси нищо

Заншин – Живият ум

Хиширию – Отвъд мисленето