Categories
Дзен Статии

Дзен принцип Мушутоку – Умът който не търси нищо

Мушотоку е отношението с идеална цел, да не искаш да спечелите нищо за себе си. – Тайсен Дешимару

В Дзен концепцията за Мушотоку представлява състояние на ума, при което духът не се стреми да получи нищо. Това е отношението на ума, който не се привързва към предметите и не търси лична печалба.

Без това състояние на ума медитацията (зазен) не е автентична. Универсална мъдрост се корени в Мушотоку и надхвърля дуалностите и ограниченията, създадени от нашето его. Когато си мушотоку, дори и да загубиш, винаги си свободен, винаги щастлив.

Тази концепция за действие, без да искаме да постигнем резултат, и да даваме, без да искаме нещо в замяна, е една от най-предизвикателните идеи в будизма, тъй като хората сме склонни да мислим от гледна точка на печалба или какво ще получим в замяна на нашите усилия: „Ако аз дам това, може би ще получа нещо друго в замяна”.

Не трябва да практикуваме Дзен медитация, или Зазен, с надеждата да спечелим нещо от това, да получим нещо в замяна. Не практикувайте медитация за слава или за постигане на нещо каквото и да е това число и просветление; не практикувайте, за да получите награда; не практикувайте, за да получите езотерични сили.

Не практикувайте медитация заради себе си; практикувайте само за ради самата практика. В медитацията няма обект и субект; това е просто единението на абсолютния Аз с Космоса. В което и да е изкуство човек трябва да бъде мушотоку, без никаква цел или желание за постигане на нещо.

В ежедневието човек винаги иска да получи това, което няма, и се страхува да не загуби това, което вече има. Някои хора постоянно мислят за печалба, чудейки се какво могат да получат в замяна на това, което дават. В ежедневието трябва да печелим пари, за да оцеляваме.

Например, човек, който работи във финансите, трябва да прави печалба – това е естеството на неговата работа. Въпреки това, това отношение, което се фокусира само върху печалбата, е различно действие то също може да се разглежда като автентичната практика и може да изпълнява приципа на необвързването.

В Дзен Мушотоку означава да се отървем от привързаността на ментално ниво, тоест да останете непривързани към личната печалба във всички форми. Да се ​​освободиш от печалбата означава да се освободиш от вътрешното Аз. В крайна сметка отказването от себе си (егото) е най-голямото постижение, което можете да постигнете. Мушотоку си ти, аз и цялата Вселена в чиста искреност.

Мушотоку, това състояние на ума, в което действате, без да искате да постигнете резултат, и давате, без да искате нещо в замяна, Това е ключовото отношение, характеризиращо пътя на всеки Буда.

Концепции в Дзен

Сатори – Събуждане

Мушин – Празният ум

Фудошин – Неподвижният ум

Мушутоку – Умът който не търси нищо

Заншин – Живият ум

Хиширию – Отвъд мисленето