Categories
Хейко терапия

Телесна психотерапия – в студио “Хейкотера”

 

В студиото от мен можете да получите подкрепа за преодоляване на депресивни състояние, тревожност, панически атаки, фобии, използвам техники за телесна психотерапия, който помогнат за преодоляване на травми и други трудности в живота на човека. Свържете се с мен, за да научите повече или да резервирате сесия.

Какво е телесна психотерапия?

Телесната психотерапия или телесната терапия e работата с травмата, тревожността, паническото разстройство или различните фобии, като за душевните проблеми се работи с тялото на човека. Терапията е холистична и е насочена към тялото и премахване на психосоматичните брони или така наречените мускулни брони. Терапията е свързана с физическо разблокиране на проблемни зони като се използват масажни и вербални техники. Телесно ориентираната терапия след като изследва тялото дава отговори на това какво се случва в ума. Помага на човек да локализира и осъзнае чрез тялото си различните проблеми от които страда ума. 

Какво включват сесиите за тяло?

Сесията по телесна психотерапия включва масажни техники в конкретни зони в който се натрупва напрежение. Като симптоми който се търсят са физическа болка или липса на усет в конкретните зони. Като за пример можем да си представим, как стреса от работата с компютър и мобилни телефони се натрупва във врата и раменете. Когато се работи терапевтично в зоната в която е блокажа, се постига осъзнаване на ниво тяло за проблемите в ежедневието, разбираме за работата и нуждите на нервната система, научаваме се да постигаме пластичност и да препрограмираме вкоренените автоматични модели за да променим съзнателно нашата реакция към стреса, което води до повишена гъвкавост и адаптивност. В терапията се работи с нервосвагус, работи се с дишането, също с позата на тялото и др. Процеса бива подпомаган с лична практика чрез специфични упражнения. Терапията е много ефективна и повишава връзката с тялото и сетивата. Като резултат човек повишава качеството си на живот.

Колко дълго трае телесната терапия?

Телесната терапия се използва като част от интегриран подход във връзка с консултиране и психотерапия.  В момента работя с Цвета Топузлиева която е магистър психолог, педагог и хипнотерапевт, практикуващ в София. Тя един от най-добрите психотерапевти, като моята практика подпомага тяхната психотерапевтична работа. Подхода е индивидуален за всеки човек. Стремя се да работя с клиентите си, докато те си възвърнат баланса и могат да продължат в живота с увереност. Процеса е различен като продължителност, но резултати могат да се видят веднага. 

Аналитичност и креативност
Телесна психотерапия, балансиране на ума и тялото.

Какви са ползите от терапията за тяло?

Терапията за тяло има редица ключови предимства. Когато работим дадена травма, нашата соматична автономна нервна система управлява нашия опит. Работата с тялото ще Ви помогне да възобновите връзката с тялото и емоциите си, и да възвърнете баланса и чувството на сигурност.  Също така може да Ви помогне да получите представа за това, което се случва в тялото във връзка с вашия опит в живота. Това ще помогне за осигуряване на гъвкавост по отношение на трудните ситуации в живота и ще намали екстремната емоционална реакция към подобни ситуации.

Равновесие

Телесната психотерапия помага да се възстанови тялото обратно в състояние на равновесие. Много често в живота си ние пребиваваме в симпатиковата нервна система, като парасимпатиковата е не активна. Такова е нашето ежедневие, свързано със стрес и борба за оцеляване. Токсичната среда взима своето независимо дали сме отдадени на здравословен начин на живот или не. В една сесия по телесна се работи едновременно както върху тялото, така и върху ума. Работи се със симпатиковата и парасимпатиковата система поради влиянието, което имат една върху друга.

Свържете се отново

Разберете каква роля играе тялото за вашето емоционално и физическо благополучие. Много често, ние живеем сякаш нашето тяло е някаква машина която ни е длъжна, все изискваме от него, постоянно го натискаме да прави това което искаме за да постигнем целите и резултатите които очакваме. Уви много рядко се вслушваме в сигналите който изпраща към нас, понякога дори съзнателно блокираме тези сигнали. Като резултат спираме да усешаме живота, започваме да живеем неестествен живот подлагаме се на стрес и вредни навици, чак когато устим нещо да ни боли или някоя система не работи добре ние започваме да търсим причините ида се лекуваме. Но този подход е много порочен. Защото здравето се пази а не се лекува! Добрата новина е че нашето тяло е умно и пази в него всичко необходимо, от нас се изисква просто да се отдадем на тази връзка да усетим и върнем сетивата си а от там и живота си. 

Дишане

Дишането има голямо влияние върху това как се чувстваме психологически и физически. Най-важното в работата ни с тялото е да помогнем за възстановяване на дишането Ви, така че да можете за започнете да дишате бавно, спокойно, дълбоко и осъзнато. По време на терапията хората научават за три типа дихателни практики, който винаги остават на тяхно разположение в ежедневието. Дихателна практика за повишаване на енергията, дихателна практика за поддържане на баланс и дихателна практика за махане на напрежението. С правилното дишане се връща и правилната биохимия в тялото и мозъка, подобравят се всички функции. Осъзнатото дишане помага за повишаването на жизнаната ни енергия и желанието за живот. Ако човек интегрира в живота си дихателните упражнения, с постоянство в практиката идва един момент на осъзнаване в тялото, можем да видим как всяка клетка се радва и е изпълнена с живот.

Заземеност (стабилност)

Трудностите в живота, особено травмите, могат да накарат тялото да се усеща като несигурно пространство, в което да бъдеш. Тази несигурност за здравето ни допълнително източва нашата енергия. С различните техники, човек се научава да се чувствате сигурен и заземен в тялото си, свързан със земята под краката си. Терапията в допълнение с дихателните упражнения дава бързи и много добри резултати, за кратко време човек започва да се чувства стабилен и уравновесен. 

От личен попит мога да споделя, че след преживяване на сесия по телесна психотерапия се усеща повишена енергия и фокус, яснота и покой в ума.