Дзен терапия “Хейко”

Метод за  постигане на равновесие на ума, духа и тялото

 

За кого е предназначена терапията:

R

За търсещи истинската си идентичност

R

Желаещи да придобият здравословно отношение към емоциите си

R

За тези които искат да имат ясен фокус и намерение в живота си

R

За искащи да преодолеят ограничаващи вярвания и вредни модели на поведение

R

Желаещи да живеят според закона за привличането

Семинар “Танцът на живота”

Семинарът ще се проведе в градска среда през няколко уикенда в София.

Практическите занимания ще бъдат седем (7) отделни срещи, осъществени в последователни съботи и недели. Целта е да постигне максимална ефективност на груповите занимания, без да е нужно да се изоставяме делничните си ангажименти.
Сегментираният формат на заниманията ще помогне допълнително в процеса на осмисляне, приемане и реализиране на заложените намерения по време на събитията.
Всяко едно от събитията ще бъде посветено на един конкретен енергиен център (чакра). Естественото начало на процеса е да започнем от първият (1) в тялото и да преминем последователно през всички енергийни точки включително и седмата (7).
Ще стартираме със запознаваща информация, терминология и методи на работа за баланс на чакрите от тяхната основа в тялото, а именно – Коренна чакра (от санскрит Муладхара).
Коренната/основна чакра представлява точката в която се свързваме с природата, жизнената ни енергия (прана) протичаща в тялото и с усещания като стабилност, увереност, заземяване. Импулсът на този енергиен център е прива за оцеляване, за сигурност, за стабилност.
Ще започнем процеса по балансиране на нашите ум, дух и тяло с практики за отблокиране и зареждане на този енергиен център. Всичко това ще се случи чрез водена релаксация, арт работилница, йога упражнения и дихателни практики, като няма да забравим и да се позабавляваме с музика и танци. Веднъж стартирани процесите на мултисензорно пътешествие ще продължат за вас за напред през следващите дни. Ще ви предоставим много и различни идеи за практики след събитието (като подходящи етерични масла, йога практики, арт терапии за работа с партньор или самостоятелно и др.).
На събитието ще работим индивидуално с всеки, както и с общата групова енергия. Йога означава съюз и се отнася до взаимовръзката на ума, тялото и духа с Вселената.
Тя е път на откриване, развиващо се изкуство и път към холистично здраве. По време на събитието ще фокусираме вниманието си в нашите тела, ще си върнем разпиляната енергия, за да подобрим своя живот и този на околните.
Програма
Събота 13.07.24г
 Запознаване
 Водена релаксация
 Танци и Игри за събуждане на енергията
 Дихателна Йога практика ( каква? )
 Групова Медитация
 Кръг за споделяне
Неделя 14.07.24г
 Сутрешна йога практика за 1-ва чакра
 Танци и Игри за събуждане на енергията
 Арт работилница
 Споделяне и време за беседа
 Закриване на събитието
За участие в семинара ще са ви необходими – йога постелка и подходящи леки, свободни дрехи за физически занимания на закрито. Не се изисква предишен опит в йога, за да участвате пълноценно. Единственото от което ще имате нужда е желание и отделеност в практиките по време на събитието.
По време на семинара ще има предоставени материали за допълнителна самостоятелна работа извън практическите занимания на семинара. С радост искаме да представим комплекта листовки – 7 чакри: знание и работа, любезно предоставени за семинара от Десислава Танева – Матрика и нейният проект „Компас на мисълта“. Съдържанието на комплекта е синтезирано и структурирано въведение в
познанието на йога, за енергийни центрове (чакри) в човешкото тяло за начинаещи.
Запознава с характеристиките и проявленията на всеки един енергиен център. Помага в разбирането на основните импулси свързани с 7 чакри, а именно: оцеляване, сексуалност, сила, любов, съзидателност, интуиция и духовност. Листовките са ключово помагало за всеки, поел по пътя на опознаване на вътрешната си сила и енергия, с цел задълбочено знание и работа с нея.
За водещия:
Николай Петров е терапевт в областта на балансиране на ума, духа и тялото. Участвал е в многобройни тренинги и семинари за личностно развитие. Терапевтичната му работа е базирана на принципите на “Дзен консултирането” и методите на телесна психотерапия “Ошо Ребалансинг“. Създател е на авторския метод – „Хейко“, достигащ до най-интимните части на
съзнанието трансформирайки страданието в радост чрез любов и осъзнатост.
Методът учи на умението да се пребивава в баланс. Като терапевт вярва, че чрез любовта към себе си и околните можем да махнем пречките в нас и да се слеем с Вселената, като достигнем пълно освобождение.

За метода

Какво означава "Хейко"

“Хейко” в превод от Японски език има две значения, едното е състоянието на равновесие, а другото е пребиваването в това състояние. “Хейко” е универсалният баланс с който се раждаме, който е винаги възможен за нас, стига да си върнем връзката както с телата си така и с вселената, да преодолеем най-голямата заблуда в която съществуваме а именно, че сме откъснати от всичко.

Когато се освободим от пречките и блокажите от вредните модели на поведение, сякаш от нас падат огромни тежести, които са ни пречили да живеем. Живот в равновесие е пътя към свободата, хармонията, творчество, автентичността и службата на живота. 

Защо да избера тази дзен терапия?

Терапия “Хейко” е основана  на основните Дзен принципи. Същността на терапията е постигането и пребиваването в равновесие.  Смисъла на постигането на равновесие е в това да върнем здравето си на всички нива. Физическо, социално, ментално, енергийно. Терапията е основана на вътрешният ни стремеж да се чувстваме пълноценни. Когато открием този стремеж в себе си ние започваме да работим за създаването и поддържането на вътрешно равновесие, където нито нещо е в повече, нито е по-малко. 

Какво представлява Методът "Хейко"

“Хейко” е подход и начин за връщане на баланса в човешкия ум, дух и тяло. Завръщане към истинската природа, за откриване на непрекъсваемата връзка с вселената, в “Хейко” се използват различни инструменти. Масажи помагащи за изграждане на нови неврони връзки в мозъка, масажи повишаващи нашата сетивност и количеството жизнена енергия в нас. Упражнения и дихателни практики зареждащи ни с желание за живот и реализация (дори когато липсва) и същевременно правещи ни по добри съдове за жизнената енергия. Арт работилници вадещи директно от подсъзнанието с цел свързване със създателя в нас. Не на последно място медитации помагащи за осъзнаване на недуалната ни природа.

Методът "Хейко" има уникален подход към всеки

Създаването на индивидуален подход към всеки е от голямо значение за създаването на сигурна среда изпълнена с доверие, в която може да се случи трансформацията на даден човек. Всяка сесия е свързана с насоки за лична практика. Именно постоянството в личната практика, води до търсената трайна промяна. Такава промяна на моделите и навиците води до съществуването в баланс, до голяма степен това е личен процес, но с определени насоки на всеки може да бъде помогнато да мине по пътя на трансформацията, като в процеса човек натрупва жизнена енергия, която му помага да случи промяната.

Методът работи там където е проблема

Начина на работа, намерението и отношението ни, са от съществено значение за резултатите, които се постигат. Всяка стъпка по пътя е важна. Важно е да се знае, първото и най-важно нещо в метода е постигане на добро лично отношение към себе си, свързано приемане и любов. Без това условие каквато и да е практика винаги ще бъде обречена на провал, тъй като не стъпва върху солидната основа изградена от любовта към себе си. В повечето случаи, тази любов е там, но тя е скрита под много натрупани брони с които се сражаваме на бойното поле в живота. Тези брони са токова дебели понякога, че връзката с нас става много трудна. Махайки броните, ние отново се свързваме с нас и жизнената енергия потича безпрепятствена. 

Каква е есенцията на Дзен терапията

Мигновена осъзнатост за единствения момент в който живеем – “тук и сега”. Трансформиране на стари модели и проблеми. Повишаване проводимостта на тялото, натрупването на жизнената сила и желанието за реализация.

Казвам се Николай Петров,

Обичам да създавам изкуство. Чрез любовта се свързвам – ставам едно с вселената и се чувствам напълно свободен. Харесвам усещането за силата на жизнената енергия течаща в мен.

Обичам да работя с хора, да се уча и да практикувам заедно с тях. Обожавам усещането за натрупване и нарастване на жизнената енергия, даваща винаги уникално добри резултати. 

Средствата и инструментите които предлагам за реализиране на вашите намерения са:

“Дзен” – обяснен

Какво е Дзен?

Дзен 禪 – в превод от японски означава съществуване в пълна осъзнатост.

Дзен е пряко преживяване на това, което бихме могли да наречем реалност или абсолют, без отрицание на относителното.

Прочети цялата статия

Концепции в Дзен

Сатори – Събуждане

Мушин – Празният ум

Фудошин – Неподвижният ум

Мушутоку – Умът който не търси нищо

Заншин – Живият ум

Хиширию – Отвъд мисленето

 

Последно в сайта:

Коренната чакра / Муладхара – безопасност, сигурност и стабилност

Коренната чакра / Муладхара – безопасност, сигурност и стабилност

Чакрите са енергийни центрове в човешкото тяло. Балансирането на тези чакри означава фина настройка на енергийния поток, така че всичките 7 чакри да се изравнят. Колкото по-рано се научи тази практика, толкова по-добре, защото тя развива самосъзнанието, ключовият...

Драконово изразеният вътрешен мъжки принцип разрушаващ живота ни – Част 2

Драконово изразеният вътрешен мъжки принцип разрушаващ живота ни – Част 2

Най-големият дар, който можете да дадете на себе си и на света, е да се изправите пред собствените си страхове и сенки, да трансформирате и излекувате фрагментираните аспекти на вътрешната мъжественост. В предната статия описах рухналият вътрешен мъж. Обясних също,...

Как сянката на фрагментирания вътрешен мъж оставя следа от разрушение в живота ни – Част 1

Как сянката на фрагментирания вътрешен мъж оставя следа от разрушение в живота ни – Част 1

За начало искам да ви напомня, че вътрешният мъжки принцип е активен както при женaта, така и при мъжа. Най-важното е, че ако имате аспект от вътрешната си мъжественост, който е в сянка, това не означава, че цялата ви вътрешна мъжественост е нефункционална. По-скоро...

Заповядайте!
За мен ще бъде удоволствие да практикуваме заедно.

Адрес на студиото:
София,
ул. Порто Лагус 7

Телефон за връзка: 0896686213

Николай Петров